ARISTOTELES “Erdemi olmayan insan; hayvanların en kirlisi, en vahşisi, en muhteris ve en doymak bilmez olanıdır.”
(M.Ö 384-322 )Metafizik, fizik, biyoloji, mantık üzerine çalışmış filozoftur.
Açan bir çiçek ya da yaşanan sıcak bir gün yazın geldiğini kanıtlamazsa, bizi mutlu eden birkaç anın ardından gerçek mutluluğu bulduğumuz söylenemez. Aristoteles gerçek mutluluğun uzun bir yaşam gerektirdiğini söyler. Mutluluk, yaşamdaki tüm başarılarınız, önemsediğimiz insanların başına gelenlerden etkilenebilecek bir şeydir. Varlık öğretisi temel ilkesidir. Nihai gerçeklikler somut şeylerdir somut şeyler için örnek de biyolojik bireylerdir.
Aristoteles erdem üzerinde durur, bunun bedenin değil ruhun erdemi olduğunu belirtir. Bunu mutluluğa bağlar çünkü mutluluk da ruhun etkinliğidir. “Erdemi, öteki sanatlarda olduğu gibi daha önce etkinliklerde bulunarak ediniriz, çünkü öğrenip yapmamız gereken şeyleri biz yapa yapa öğreniriz. Adil şeyler yapa yapa adil insan, ölçülü davranarak ölçülü olmayı öğreniriz” der.
Aristoteles’in diğer bir öğretisi “Altın Orta Öğretisi” dir. Bir asker yurttaşlarının hayatını kurtarmak için kendi hayatını tehlikeye atar, gözü kara kişi güvenliğini hiç önemsemez, korkak bir asker korkusuna yenilip en fazla ihtiyaç duyulduğu anda korkudan donakalır, aynı durumda cesur kişi de korku duyabilir ama korkusunu yenip harekete geçer. Yani cesaret, gözü karalık ile korkaklık arasında bir yerdedir.
Aristoteles’in çalışmaları çok kapsamlı idi, eserlerini okuyanların çoğu onun her konuda haklı olduğuna inandılar. Öldükten yüzyıllar sonra bile dünyaya ilişkin görüşleri çoğu alim tarafından sorgusuz sualsiz kabul edildi.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.