PİYASALAR

  • BIST 1009548.09-1.36%
  • ALTIN2504.6280.84%
  • DOLAR32.5010.3%
  • EURO34.5630.18%
  • STERLİN40.424-0.16%
  1. YAZARLAR

  2. Ayşegül Ahfa

  3. Yeni Ay Balık Burcunda; Fomalhaud
Ayşegül Ahfa

Ayşegül Ahfa

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni Ay Balık Burcunda; Fomalhaud

A+A-

Tarih boyunca insanın ‘Hikmet bilgisi’ arayışı, peygamberlerin telkin ve tebliğleriyle açığa çıkan bir arayış olmuştur. Antik çağ filozoflarıyla karşılaştığımızda Sokrates ile karşımıza çıkan sürecin, Batı felsefe tarihinin miladı kabul edildiğini biliriz. Ahlaki ve ruhi bilgilerinin çoğu, neredeyse hepimizin zaten kabul ettiği ‘Vahiy kaynaklı’ hakikatler ve hikmetler olduğu aşikâr bir düşünce adamı... Keza ara başlıkta onun bir sözünü kullanmam ise hiç de tesadüfi değil.

“HER ŞEYİN BİLGİSİ RUHTA GİZLİDİR”

Çünkü yeni ayın balık burcunda, Fem’ul Hut -Fomalhaud- yıldızı ile kavuşumu; tam da bahsini ettiğimiz ruhi bilginin insanda açığa çıkmasını, manevi yol gösterici bir lideri, zorluklar ve sıkıntılardan sonra açığa çıkan hikmeti, manevi hediyeleri, ruhi zekayı, yüksek idealleri ve rüyaları, erdemli olmayı, soylu ve güzel ahlakı temsil eder. Güneyin gözcüsü, bekçisi, komutanı olarak anlatır Persler bu yıldızı... ve “Her şeyin bilgisi ruhta gizlidir”, “Bir şey biliyorsam o da hiçbir şey bilmediğimdir” hakikatlerini, bu yıldızın kaynağından çıkmış, ruhi tekamülü anlatan manalar olarak alabiliriz.

KUSURSUZ BİLGİ

Şehit mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu, kendi haritasında “Fem’ul Hut” yıldızını parlatan bir mütefekkir olarak, ‘Hut’ yani ‘Balık’ sembolü hakkında mevzumuza derinlik kazandıran şöyle nefis bir açıklama getirmiştir; “Öyleyse ‘El-Hut; balık’ sembolü geniş açılı bir biçimde ‘Ölüm ve doğuş’ fikrini sembolize ederken, bu muhtevaya bağlı olarak, bilgiler ve disiplinler arası karşılaşmaların gerekli ve hayati değerde olduğuna dikkat çekmektedir... Şu halde bir açılma ve genişleme fikrini zaten tedai eden ‘Balık’, kusursuz bilgiye veya en az kusurlu bilgiye ulaşmak için, bütünlüğü ifade eden bilgi çemberinin bitişmesi için, onu elde etmek isteyenin çok yönlü temaslar ve karşılaşmalar yolunda olması ve ‘Bütün’ün parçaları olan bilgilerle yüz yüze gelmesi gerektiğini dile getirir.”(Büyük Muztaribler - sahife 42)

YENİ AY: “RECEB ALLAH’IN AYI”

Receb ayının Müslümanlar için manevi değeri, Allah Sevgilisinin; “Receb ayı Allah’ın ayıdır” hadisiyle, hürmeti ve tazimi kalbimizde artırırken bu ayda tüm günahlara, kızgınlıklara ve düşmanlıklara kör ve sağır olmanın faziletlerinden bahsederken, ruhi kuvvetlerin yükseleceğinden, kalbi ilimlerin açılacağından bahseder Allah dostları... Fomalhaud yıldızının da bu faziletleri ihata eden yüksek bir manası var. İşaret ettiği manevi terbiye de bu istikamet üzere olan yüksek bir ahlakı, inancı ve düşünce sistemini inşa eder. (03 53 derece balık burcunda etkili olan bu yıldızın haritalarınızda bulunup bulunmadığını inceleyebilirsiniz.)

MELEKLER MERTEBESİ

Niyetin ve ahlakın güzelliği nispetinde manevi yardımın (Melekler) erişeceği bir anlam içerir. Üstelik bu yıldız etkisi haritalarında güçlü olan kişiler, güzel niyet, güzel ahlak ve yüksek idealleri Allah için yapmanın güzelliğini taşıyamazlar ise, ağır ve zor imtihanlar ve sıkıntılar baş gösterebilir. Ayrıca bu yıldızın, bilim insanı, yazarlık, düşünür mütefekkir ve sanat yeteneklerini temsil etmesinin yanı sıra, bunların doğuştan geldiği ruhi bir yetenekle ‘Deha’nın doğuşunu da anlatır. Hz. İsa’nın doğumunu ve Cebrail (A.S.) ile açığa çıkan, insanın melek ile ruhi tekamülünü... Bu tekamülün hem insani yaratılış şeklinin, erkek olmadan, sadece Allah’ın ‘Kün’ emriyle, çok özel bir mertebede kadında gerçekleştiği bu mucizeyle, yaratıcının “Yaratma kuvvetinin sonsuzluğunu” anlatan manaları açığa çıkar. Bu ise kulların üzerinde, yüksek bir imani seviyede Rabbini bilmeyi ve her şeyde ilahi fikri ve vahyi anlama yeteneklerini sınar. Bu sınama herkesin kuvvetine göre olacağından, iman mertebeleri de ona göre belirlenir. Çok kuvvetli bir aya çok kuvvetli bir yıldızın eşliğinde bu manalarla giriyor olmamız, bu sürecin lehimize gelişeceği, dua ve ibadetlerin ve bilhassa tefekkürün ve ilmin çok kıymetlendiği, kat be kat yüksek karşılıklarının olduğunu bilerek değerlendirmek gerekir.

GÜNEŞ VE AY KAVUŞUMU

Yeni ay etkisine çok hızlı bir giriş yaptık bile maalesef. Uranüs, Mars arasında gerçekleşen riskli açı, yeni aya girerken aktif hale gelerek; can kaybına sebep olan Van depremi ile hayatlarını kaybeden insanlarımızın acısı ve son dönemde artan şehit haberleriyle bizi sarstı! Ama görünen o ki, yeni ayın işaretleri bunların daha bir başlangıç ya da küçük birer haberci olduğunu anlatır gibi... Bunu söylememin nedeni ise; Uranüs’ün Seratan yıldızıyla yapacağı kavuşumda yatıyor.  Seratan yıldızının, bedensel yaralanmaları, yenilgileri, yangın, savaş ve deprem gibi afetlerle ağır bir yıkımı sembolize eder. Hatta bu şiddetli doğa, insanda, akılsızca ve düşüncesizce açığa çıkan eylemler ile kendini gösterirse, şiddetli bir tehlike kapıda demektir.

BEDİİ ESMASI

Seretan yıldızının etkisi 6 Mart tarihinde Uranüs ile aktif hale gelecek. Bu dönem içinde Venüs Uranüs kavuşumunun, Seretan yıldızıyla ilişkilerde daha yıkıcı ve sıkıntılı dönemleri tecrübe edeceğimiz düşünülürse... Ne kadar cazip ve hoş görünürse görünsün karşımıza çıkan yeni, sürpriz insanlar –özellikle kadınlar- beklenmedik ve ani sıkıntılara ve hiç beklemediğimiz dertlere ve belalara sebep olabilir. Özellikle Merkür retrosu ve güneydüğüm etkileşimiyle geçmiş dönemden kalan hayaletlerin sıkıntılarını başımıza bela edebilir. Hele Satürn, Plüton kavuşumu aktif iken, bu durum çok sıkıntılı ve ağır bir imtihana dönüşür. Bunu anlayıp, görme ve bilme ferasetiyle amel edebilirsek ve sadakayla belalardan korunmayı niyet ederek, yardıma ihtiyacı olan canlı ve insanlara yardım edebilirsek ne ala! Çünkü Mümit esmasının aktif olduğu bu menzil, ilahi irade ve terbiye, nefsin toprak mertebesinde kalarak, arzularının terbiye edilmesi için gerekli döngüsünü harekete geçirecektir.

DÜZEN KAOSU

Ama sanatçıların, yazarların ve ilim insanlarının bu dönemde kendilerini çalışmalarına adamaları, etraflarıyla meşgul olmadan verimli, sıra dışı ve orijinal çalışmalar yapmaları için çok uygun bir dönemdir. Bedii esmasının aktif olduğu bu menzilde- Seratan menzilinde- yeni kararlar almak veya bir şeylere başlamak uygun görülmez. Ama fikir ve düşünce faaliyetleri için mükemmel bir dönemdir. Özellikle 8 Mart tarihi; Güneş Neptün kavuşumunun (Balık Burcu), Jüpiter, Plüton kavuşumuna (Oğlak Burcu) sextil açısı Türkiye haritasında tam tepe noktasını aktif ediyor. Özellikle yedinci ev konuları yani dış ilişkiler, açık düşmanlar, savaş konularının aktif olduğu güç savaşlarını tecrübe ederken, geri dönüşü olmayan adımlar atılıyor. Tüm dünyanın dönüşümün eşiğinde olduğu ‘Düzen kaosu’ her yeri ve her şeyi alt üst ediyor. Burada ‘Üstün nizam ve yönetim’ anlayışını fikri ve ahlaki düzeyde geliştirmek, bu çağın ‘Öncü’ vasfını kuşanmaya sebep olur. Bunun olmaması ve bu halin hem fikri hem ahlaki seviyede sahip çıkılmaması neticesinde, Seretan menzilinin tüm dünyayı alt üst eden sürecini biz de deneyimleyeceğiz demektir.

DUA

28 Mart’a kadar aktif olan Uranüs Seretan yıldızı beklenmedik birçok sıkıntıları gösteriyor. Bu süreçte Türkiye’de aktif deprem hatları üzerinde büyük bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek ise kahinlik olmaz sanırım. Dua... dua... dua... Ve’s SELAM...

Bu yazı toplam 2374 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar