PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Feride Şimşek Benli

  3. Diyette Motivasyon
Feride Şimşek Benli

Feride Şimşek Benli

Yazarın Tüm Yazıları >

Diyette Motivasyon

A+A-

Karar verdiniz zayıflamak istiyorsunuz, evde eşiniz akşam çayının yanında koca bir dilim pasta yedi. Ne yaparsınız? O pastadan yer misiniz? Yoksa usulca çayınızı yudumlamaya devam mı edersiniz? Eğer o pastayı yerseniz siz yeterince motivasyon sağlayamadınız demektir ve kaçamakların devamı gelecektir. Kilo vermek, sürekli kısıtlı beslenmek, spor yapmak, şekerden uzak durmak sabır işidir. Yukarıdaki örnek gibi bu süreci etkileyen birçok neden ve kişi vardır. İşte olumsuz neden ve kişilere rağmen diyeti sürdürmeniz sizi başarılı kılacaktır. Aksi takdirde tartıda sürekli bir eksi bir artı rakam görebilirsiniz. Diyet yaptığınız her günü çöp sayıp diyetten uzaklaşabilirsiniz. Peki diyette motivasyonu yüksek tutmanın yolları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

Diyetisyen eşliğinde diyetinizi sürdürün: Diyetisyen bu yolda en büyük yoldaşınız ve destekçiniz. Metabolizmanıza uygun protein, yağ ve karbonhidrat dengesini sağlayarak vücut yağından daha kolay vermenizi sağlayan uzman kişi. Ona güvenin ve kendinizi emanet edin.

Her gün tartılmayın: Hafta içerisinde kilonuz değişkenlik gösterebilir. Ufak bir kaçamak sonrası özellikle karbonhidrat kaçamağı ise ertesi gün tartıda bir kilonun üzerinde çıkma olasılığınız yüksek. Karbonhidrat vücutta sünger gibi su çekme özelliğine sahiptir. Stresli ve uykusuz iseniz o hafta tartılmayın. Zira tartıdaki rakam sinirlerinizi tekrar bozabilir. Regl döneminde hanımların birçoğu kolaylıkla ödem toplayabilir. Regl ile birlikte artan şeker isteğiyle daha çok ödem toplayabilirsiniz. Seyahat durumlarında birçok kişi uzun süre aynı pozisyonda oturdukları için kan toplanır ve sıvıyı dokulardan kan damarlarına aktarım zorlaşır ve sıvı dokularda birikir, ödem oluşur. Yukarıda saydığım durumlarda bir hafta tartılmayı erteleyin.

Metabolizmanızı keşfedin: Hangi besinin size iyi geldiğini veya gelmediğini kendiniz keşfedebilirsiniz. Her süt içtiğinizde şişkinlik mi hissediyorsunuz? Et yediğinizde sürekli kabız mısınız? Brokoli sizde ödem mi yapıyor? İşte bunları kendinizi gözlemleyerek bulabilirsiniz.

Gerçekçi hedefler koyun: Kilo verme hızınızı birçok faktör etkiler. Yaşınız, cinsiyetiniz, başlangıç kilonuz, hareketiniz, metabolizma hızınız. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 0,5 kg- 1 kilo arasında vermeyi ve en az yarısının yağda gitmesi gerektiğini söyler. Metabolizmasını tanıyan bir birey ayda kaç kilo verebileceğini bilir. Verebileceğinden daha fazlasını istemek motivasyon kaybına neden olur.

Diyet arkadaşı bulun: Sizinle diyet yapacak bir dost motivasyonunuzu artıracaktır. Yürüyüş saatleri belirleyebilirsiniz veya bir ara öğününüzde karşılıklı kahve içebilirsiniz. Kaçamaklara birlikte göğüs gerip reddedebilirsiniz. En önemli motivasyon kaynağı bu yolda tek başına hissetmemenizdir.

Bol su içmek: Az su içmek kişinin sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda depresyon veya anksiyete bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Az su içen bir birey kendini mutsuz hissedecek dolaylı yoldan motivasyonu düşecektir. Bir kişinin en az 2-2,5 litre su içmesi gerekmektedir.

Hareket edin: Hareketle birlikte vücutta endorfin salgılanmaktadır. Spor yapmaktan çekinen bireyler genellikle yorulmak istemediklerini dile getirirler. Hâlbuki spor ile daha enerjik hissedeceksiniz. Endorfin etkisiyle de daha mutlu. Günlük tutun: Besin günlüğü tutmak sizi her zaman kontrol altında tutacaktır. Bir öğünde fazla yediniz bir şeyi görüp diğer öğünde dengelemeye çalışacaksınız. Halbuki yazmadığınız her şeyi beyin unutacaktır. Bir hafta içerisinde dikkat ettiğinizi zannederek günlük kalorinizi artırmış olabilirsiniz.

Niyet edin: Beynimiz çok güçlü bir organ. Ona ne söylerseniz onu yapmaya çalışacaktır. Gün içinde motivasyonunuz düşürecek cümleler sarf ettiğinizde beyniniz onu alacak yoğuracak ve metabolizmanıza yön verecek. Bu nedenle sabah akşam beyninize söz geçirmek için niyet edin. Vücudumun, ruhumun, zihnimin sağlıklı olmasına, metabolizmamın çalışmasına, vücudumun ihtiyacı kadar yemeye, ideal kilomda ve formda kalmaya niyet ediyorum.

Haftada bir kaçamak öğünü yapın: Bir hafta içerisinde aralıklı kaçamak yapmak yağ vermenizi durduracaktır. Bu nedenle haftada bir gün istediğiniz bir şeyi tüketin. Çatalın ucu gibi değil tam bir dilim pastayı tüketin. Merak etmeyin diğer günlerde listenize tam uyumunuzla bunu halledeceksiniz.

Bu yazı toplam 2564 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar