PİYASALAR

  • BIST 1009878.091.66%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Yavşan Otunun Faydaları
Yavşan Otunun Faydaları

Yavşan Otunun Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Yavşan otu hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Yavşan otu nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Yavşan otu tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Yavşan otu halk arasında  farklı isimler ile adlandırılabilmektedir. Genellikle“dalak otu, payavşan otu” olarak da bilinir.Hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bitki yavşan otu, isim olarak hatırlanmasa da bir çok hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Yavşan otunun saymakla bitmeyecek faydaları arasında alan “nefes ferahlatıcı, sindirim düzenleyici,ağız enfeksiyonları, cilt hastalıkları, sindirim problemleri, uyku getirici, iştah açıcı ve ateş düşürücü” özellikleri sayesinde vücut fonksiyonlarına tam destek sağlamaktadır.

yavsanotu.jpg

Yavşan Otunun Faydaları

Halk arasında mayasıl otu olarak da bilinen yavşan otu  düzenli kullanımlarda hastalıklara karşı iyileştirici ve önleyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde alternatif tıbbın bir çok hastalığın oluşumunda sıklıkla kullanmakta olduğu bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Yavşan otunun iyi geldiği hastalıkların başında cinsel hastalıklar, kadın hastalıkları, böbrek hastalıkları, bağırsan hastalıkları, solunum hastalıkları en etkili olduğu hastalıklar olarak bilinmektedir.

Ağız sağlığı açısından oldukça zengin mineral ve vitaminlere sahip olan yavşan otu ağız içerisinde meydana gelen enfeksiyon yaralara karşı onarım özelliğe sahiptir. İyileştirici özelliği ile beraberinde ağız içerisinde ki bakteri ve mikropları öldürerek ağız içerisinde iyileştirici görev üstlenmektedir. yavşan otunun düzenli kullanımlarında diş eti kanamaları, diş eti iltihaplanmaları ve ağız içi enfeksiyonlara karşı kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar katmaktadır. Sigara tüketmekte olan bireylerde ağız yolu ile dalak otunun çiğnenmesi, sigarayı bırakmanıza yardımcı olmaktadır. Hem ça hem de çiğneme ile dalak otu tüketimini yapabilir ağız sağlığınıza destek olabilirsiniz.

Cinsel hastalıkların oluşumu riskini azaltma özelliği sayesinde sperm kalitesini ve yumurtalıkların işlevselliğine destek sağlayan dalak otu iktidarsızlık, doğurma problemleri ve akıntı durumlarında şifa niteliği göstermektedir. Kadınlarda yumurtalıkların düzenli çalışmasına yardımcı olan dalak otu erkeklerde meydana gelen iktidarsızlık problemlerini ortadan kaldırarak sperm durumunu desteklemektedir. Kadınlarda meydana gelen vajinal akıntı problemlerininde önüne geçmekte olan yavşan otu cinsl gücü arttırıcı özelliğe sahiptir.

Sindirim sistemi hastalıklarına karşı oldukça etkili sonuçlar göstermekte olan dalak otu, sindirim problemlerini kısa süre içerisinde yok etmektedir. Özellikle bağırsaklarda meydana gelen parazit oluşumlarını kısa süre içerisinde yok etmektedir. İçerisinde zengin miktarda glikozit ve tanen maddeleri bulundurmakta olan dalak otu sindirim sistemlerine bağlı olarak gelişen şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık durumlarını kısa sürede yok etmektedir.

Uyuşturucu bağımlısı olan bireylerde alışkanlıklarından vazgeçmelerine yardımcı olan dalak otu günlük çay ve çiğneme durumlarında vücudun uyuşturucu ihtiyacını yok etmektedir. Yapılan klinik araştırmalar neticesinde madde bağımlısı bireylerde olumlu sonuçlar göstermekte olduğu saptanmıştır. Düzenli kullanımlarda bağımlılığı yok etme özelliğine sahiptir.

cay.jpg

Bağışıklık sorunlarında koruyucu özelliğine sahip dalak otu bakteri ve mikropların vücuttan kısa süre içerisinde atılmasına yardımcı olmaktadır. Vücut toksinlerini hızlıca atma özelliği sayesinde dalak otu iyi bir “direnç arttırıcı” özelliğe sahiptir. Çay olarak tüketilmesi durumunda mikropların girişini engelleyerek mevsimsel hastalıklara bağlı gelişen grip, nezle oluşumlarını ortadan kaldırmaktadır.

Düzensiz beslenme problemine bağlı olarak gelişen kilo ve zayıflık durumlarından beslenme özelliği sayesinde vücut ihtiyacı olan gerekli besin takviyesine gerçekleştirmenize olanak sağlamaktadır. Özellikle yemek problemi yaşamakta olan bireylerde tiksinti ve bulantı durumlarını ortadan kaldırarak iyi bir “iştah açıcı” özelliğe sahiptir. Kilo kaybı yaşamakta olan genç ve yetişkin bireylerde bu yönü ile oldukça olumlu sonuçlar göstermektedir.

Yüksek ateş problemlerinin önüne geçmekte olan dalak otu özellikle apse, regl ve mevsimsel hastalıklara ağlı olarak ortaya çıkan ateşlenmelerde oldukça etkilidir. Dalak otu ateş durumlarında çay olarak tüketilmesi durumunda vücut içerisinde “doğal ateş düşürücü” özelliğe sahiptir. Ateş dengeleyici özelliğine destek vermekte olan etken maddeler acı madde, glikozit ve uçucu yağlar olarak bilinmektedir. Ateşlenmelere bağlı olarak gelişen iltihaplanmalar ve üşüme sorunlarınında kısa süre içerisinde önüne geçmektedir.

Bağırsak hastalıkları tedavisinde yüzyıllardır kullanıma sahip olan dalak otu gaz, şişkinlik ve tuvalet problemlerini kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Hastalıklara oldukça etkili sonuçlar kazandırmakta olan mucizevi bitki  bağırsaklarda meydana gelen parazit oluşumlarını kısa süre içerisinde yok etmektedir.  Böylelikle bağırsak sisteminin düzenli ve sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Beraberinde sindirim problemlerinizi ortadan kaldırmaktadır.

Böbrek hastalıkları oluşumu riskini oldukça azaltarak böbrek fonksiyonlarının işlevini düzenli bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır. yavşan otu böbrek ağrıları ve böbrek sancılarında “dindirici” özelliği ile beraberinde böbrek kumu ve böbrek taşı oluşumlarında “taş döktürücü” özelliğe sahiptir. Düzenli kullanımlarda böbrek yetmezliği problemlerini ortadan kaldırarak böbrek sağlığına katkıda bulunmaktadır.

Adet bozuklukları durumlarına karşı etkili sonuçlar göstermekte olan dalak otu kadınların psikolojik olarak ve bedenen ruhsal bozukluklara neden olan regl dönemlerinin hafifletici ve düzenleyici geçmesine yardımcı olmaktadır. Adet kanamalarının rutin olarak gerçekleşmesine yardımcı olan dalak otu kadınlar için regl düzenleyici olarak da adlandırılmaktadır. Kadınlarda adet bozukluklarının yanı sıra vajinal akıntı problemleri açısından da dalak otu oldukça faydalıdır.

Yavşan Otunun Diğer Faydaları

Hastalıklara karşı koruyucu özelliğine sahip olan  dalak otu solunum sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sisteminin korunması özelliklerinin yanında birçok hastalığa karşı “önleyici ve iyileştirici” etkiye sahiptir. Dalak otunun bilinen ve bilinmeyen tüm faydaları ile vücudunuzda meydana gelecek olan hastalıklara karşı kendinizi doğal bitki tedavisi ile koruyabilir, düzenli kullanımlarda iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  • Kadınlarda düzenli tüketimlerde doğum sancısı problemlerini hafifletme özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.
  • Hastalıklar karşı mücadeleci etkisi dışında dalak otu vücut ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu özelliği ile doğal ağrı kesici içeriği barındırmaktadır.
  • İçerisinde yer alan zengin mineral ve vitaminler sayesinde mikropların atılımını kolaylaştırmakta olan dalak otu tam bir idrar söktürücü etkiye sahiptir.
  • Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi bağırsak problemlerine karşı oldukça etkili sonuçlar göstermektedir.
  • Karaciğer fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olarak karaciğer yetmezliği problemlerinin önüne geçmektedir.
  • Egzama hastalıklarını kısa sürede iyileştirir.
  • Romatizma hastalıklarına iyi gelir.
  • Deride medyana gelen yaralanmaları kısa sürede iyileştirmektedir.

yavsan.jpg

Yavşan Otunun Zararları

Hastalıklara şifa kaynağı olan dalak otunun saymakla bitmeyen faydaları arasında az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkiler oluşturabilmektedir. Yeterli dozda ve uygun ayarda kullanımlarda yan etkilerinin önüne geçseniz dahi bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem yaratabilmektedir. Ancak dalak otunun insan vücuduna etki sağlayan ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kullanımında alerjik tedavi ve kanser tedavisi gören bireylerin hekim kontrolü oldukça önemli görünmektedir.

Tavsiyeler

Yavşan otunun faydalarından yararlanabilmekte için taze ve temiz bir şekilde rutubetsiz ortamdan uzak tutarak saklamanız gerekmektedir. Uygun ayarda ve yeterli dozda kullanılması durumunda herhangi bir yan etki yaratmaması ile oldukça hafifi bir ot olduğu bilinmektedir. Çay olarak yavşan otu tüketiminiz de günlük kullanıma uygun taze tüketim yapamaya dikkat ediniz.

Yavşan Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Vücut fonksiyonlarınıza her açıdan rahatlatıcı ve iyileştirici etki yaratacak olan dalak otu çayınız ile düzenli kullanımlarda hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Oldukça kısa süre içerisinde gerçekleştirebileceğiniz dalak otu karışımını evlerinizde yapabilirsiniz. Malzemeleri aktarlardan kolaylıkla temine edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı dalak otu
  • 1 litre su
  • Yarım limon

Yapılışı

Yavşan otu çayınızı yapmadan önce 1 litre suyunuzu demlikte kaynatmanız gerekmektedir. Kaynama işleminizin tamamlanmasının ardından içerisine bir tatlı kaşığı dalak otu ilavesi yapınız ve 4 dakika demlemeye bırakınız. Demleme işlemi tamamlanmış olan çayınıza limon eklentisi yaparak lezzetli bir hal almasına yardımcı olabilirsiniz. Dilerseniz bal eklentileri ile lezzeti iyice arttırabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.