PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. YAZARLAR

  2. Beyzanur Yılmaz

  3. Yaratıcının Gücü ile Kaybolan Ben Paradigması
Beyzanur Yılmaz

Beyzanur Yılmaz

Din Psikoloğu - Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Yaratıcının Gücü ile Kaybolan Ben Paradigması

A+A-

Hayatında merkeze koyduğun şeyler neler, hiç düşündün mü? Ya da hayatının merkezinde ‘Ben’ olgusunu taşıyor musun? Şimdi konuya daha çok açıklık getirelim. Hayatın merkezindeki ‘Ben’ olgusunu anlamak için psikolojideki ben paradigmasını açıklayalım: ‘Ben paradigması’ nedir? Neleri kapsar? “Kendisini herkesin hamisi kabul eder ve aşırı güveni vardır. Herkese emir verir, onun dediği dışında doğru yoktur. O en iyiyi bilir. Asla hata yapmaz, diğer insanların fazla kıymeti yoktur. Önemsizdir. Değer vermeye gerek yoktur. Diğer bir deyişle herkesin babası konumundadır.”

CEVAP O’NDA

Bu tanım sana tanıdık geldi mi? Belki evet belki hayır. Ama şu bir gerçek ki hepimiz bazen ya da çoğunlukla kendimizi bu paradigmanın içerisinde buluyoruz ve bundan zevk alır hale geldiğimiz zamanlar oluyor. Fakat belirli bir süre sonra Yaratıcı bize hayatın merkezinde ben odaklı yaşamanın anlamlı olmadığını hatırlatıyor. Bunun üzerine bir anda ben paradigman üzerine düşünüyorsun ve bir şeyi unuttuğunu fark ediyorsun. ‘Ben’ bu paradigmanın içerisinde iken ‘Beni yaratan’ paradigmanın neresinde yer alıyor? Bu soruyu düşündüğünde cevabını yine O’nda buluyorsun.

GÖRMEYE NE DERSİN?

Yaratıcı seni bu paradigmadan çıkarmak için olgunlaşacağın, olumsuz denilebilecek bazı şeyleri sana hayat içerisinde gösteriyor ki kendini yaratanı ve kudretini anlayasın, kendi gücünü O’ndan daha çok kutsallaştırmayasın diye. Yaratıcı bu anlamda sana; ‘Beni seni yaratan olarak unutma’, ‘Her daim hatırla, gücünü benden al’, ‘Hayatın merkezine beni koy’ diyerek öğüt veriyor. Ders çıkarıp çıkarmama kısmı sana kalıyor. İşte bu bilinç ve farkındalığa sahip isen öğüdü dikkate alıyorsun ki devamında; sen, O’nun yarattığı varlık olarak ‘Sen’ olabiliyorsun. O halde hayatın merkezine seni tatmin ettiğini düşündüğün ‘Ben’ i koyup, kanatlanmak yerine, O’nu ve sonsuz kudretini merkeze koyarak atılan adımlara O’nun sana bahşettiği güzellikleri görmeye ne dersin? Yeter ki her adımında O’nun gücü ve ilminin her yerde olduğu bilinciyle hareket et. O zaman ben paradigmasının sana verdiğini sandığın büyük zevkin anlamsız olduğunu ve bundan daha güzelini bulduğunu fark edeceksin.

MERKEZDE ‘O’ OLSUN

‘Ben’ demeden ve hayatını bu yönde şekillendirmeden, psikolojideki ego merkezli hayattan arınmış ve O’nu her daim hatırında tutup, gücünün bilincinde olarak Yaratıcıyı merkeze aldığın bir hayat seninle olsun. Çünkü emin ol, böyle bir hayat, gücünden sonuna kadar emin olduğun ve seni hiç bırakmayan birinin yanında olduğu ve getirdiği huzurun tarifinin imkânsız olduğu bir hayat. Mutlu günler seninle olsun.

Bu yazı toplam 2148 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.