PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. YAZARLAR

  2. Handegül Terken

  3. Tarihin Ve Modern Şehrin Mozaiği: Bursa
Handegül Terken

Handegül Terken

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Tarihin Ve Modern Şehrin Mozaiği: Bursa

A+A-

Bursa…

Ankara’dan sonra nerede yaşanır sorusuna benim tek cevabım.

Her devrin gözdelerinden olmuş, orman, deniz, kaplıca, dağ, tarih ve modern şehrin muhteşem mozaiği…

Şu soğuk kış günlerinde Uludağ’da kar havası alırken, yazları da Mudanya’da deniz havası almanın keyfi başka nerede olabilir ki?

Milattan öncelere dayanan tarihi ile Bursa birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihte bilinen ilk adı “Prusa” olsa da zamanla Bursa diye anılır olmuştur. Osmanlı’nın Bursa’yı fethinden sonra da birçok tarihi yapı inşa edilmiştir.
Belki de en çok merak edilen yerlerin başında Cumalıkızık Köyü gelmektedir. 
Yaklaşık 700 yıllık tarihi dokusu ile bilinen en eski Osmanlı köyü olan Cumalıkızık Pazar günleri köy kahvaltısı yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.  Meydana kurulan pazardan köylülerin yetiştirdiği ürünler de alınabilmektedir. Köyün dar ve taş döşeli sokaklarından geçerken yüzlerce yıl öncesine gitmemeniz mümkün değildir. 

Bursa’da dolaşırken her an tarihi bir camii, hamam ya da herhangi bir tarihi yapıya rastlamanız mümkündür. Ulu çınarların gölgesinde şadırvanlardan gelen su şırıltılarına kendinizi bırakmazsanız ruhunuz sizi terk etmek isteyebilir yüzyıllar öncesine gitmek için.

Bursa’daki ilk duraklarınızdan birisi Ulu Camii olmalı ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan muhteşem eserin büyülü atmosferinde durup nefes almalısınız. Rivayetlere göre Hızır Aleyhi Selam Ulucamii’de günde belirsiz bir vakitte namaz kılmaktadır. Kim bilir…

Kozahan, isminden de tahmin edilebileceği gibi ipekten üretilmiş birçok ürünü bulabileceğiniz, ipek merakınız yoksa bile avlusunda kahvenizi yudumlarken insanların telaşına sessizce şahitlik etmeniz gereken tarihi bir han.

Bursa’ya gelip balık yemeden gitmek istemiyorum diyorsanız Mudanya’nın şirin kasabası Tirilye’ye kısa bir yolculuk yaparak deniz kıyısındaki balık lokantalarından birine uğramalısınız.

Her mevsiminin ayrı bir lezzeti olan tarihi şehirdeki önemli yerlerden biri de Uludağ’ın eteklerindeki Oylat’tır. Çam ve kayın ağaçları arasındaki şifalı kaplıcaları ile Oylat görsel bir şölenin yanı sıra ziyaretçilerine şifa da sunmaktadır.

Anadolu Selçuklu Devleti, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış İznik Bursa gezinizde muhakkak bulunması gereken yerlerden. Dünyaca ünlü bir kültür mirası olan İznik Çinisine de ev sahipliği yapmaktadır.

Tüm anlattığım ve anlatmadan geçmek zorunda kaldığım tarihi ve doğal güzelliğe Ankara’dan Eskişehir aktarmalı hızlı trenle 5 saat,  İstanbul’dan Mudanya’ya feribotla 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Bursa, kültür ve medeniyetimizin önemli merkezlerinden biri olmanın haklı gururu ile Uludağ’ı arkasına alarak ziyaretçilerini beklemektedir.
 

Bu yazı toplam 2104 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.