PİYASALAR

  • BIST 1009909.341.98%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. YAZARLAR

  2. Dr. Mehmet SILAY

  3. Selahaddin Eyyubi-1
Dr. Mehmet SILAY

Dr. Mehmet SILAY

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Selahaddin Eyyubi-1

A+A-
Dr. Mehmet Sılay

 

İslamın Kıbleteyni Kudüs ve Filistin işgal ve esaret altındayken, çevresi İsra suresindeki ayet-i kerimeyle mübarek kılınan ve Hz. Ömer'in emaneti olan Mescid-i Aksayı bir asırlık esaretten kurtaran Selahaddin Eyyubi'yi bütün Müslüman aydınların yakından tanımasını sağlamak ve özellikle atılımcı Müslüman gençliğin hafızasında daima diri tutmak zorundayız.

Ulus devlet ve ulusçuluk toksikasyonuyla Türkiye'de Milli Eğitim bir devlet projesi olarak Kılıçarslan, Nureddin Mahmud Zengi ve Dünya İslam Birliği'yle Ortadoğu barışının mimarı Selahaddin Yusuf Eyyubi'yi bizden esirgedi. Gençliğimize tanıtmadı ve öğretmedi.

Fakat ölümsüz eser Safahat ve İstiklal marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise Selahaddin'i ısrarla gündemde tuttu. Selahaddin'e toz kondurmadı. Onu yere-göğe sığdırmadı. Bir Haçlı Seferi olan Çanakkale Savaşı'nda üstün silah gücü ve kalabalık ordularla üzerimize gelen Avrupalı vandalları-Hunharları canları pahasına durduran isimsiz kahraman Mehmetçiklerden bahsederken:

"Sen ki, son Ehli salibin kırarak savletini,

Şarkın en sevgili sultanı Selahaddin'i

Kılıçarslan gibi iclaline ettin hayran."

mısralarıyla Sultan Selahaddin'i Kılıçarslanla birlikte destanlaştırıyordu.

Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi olan "Meclisin Feshi" ile İstanbul'a dönen, Sebilürreşad kapandığı için işsiz, evsiz ve hafiye-polis takibi altında bunalan Akif, zorunlu sürgünle Mısıra giderken, soranlara:

"Asude bir ortamda Selahaddin Eyyubi'yi anlatan manzum bir piyes yazmak üzere Hilvan yolculuğuna çıkacağını" söylüyordu.

Selahaddin sendromu ve Hıttin korkusu

Haçlı Seferlerinin şefi Vatikan'da ve siyonistlerde Halkı Müslüman olan devletler arasındaki her anlaşma ve yakınlaşmada bir Hıttin korkusu gündeme oturmuştur.

Bağdat Paktı, El İttihadul Cumhuriyetul Arabiyye ve son D-8'ler girişimi Selahaddin Sendromu ve Hıttin korkusunu gündeme taşıdı. Bu korku Mossad-CIA işbirliğiyle D-8'lere imza atan bütün liderler ya katledildi, ülkesinden sürgün edildi ya da Erbakan gibi bir Başbakan siyaseten infaz edildi.

O halde emperyalistlerin yüreğini ağzına getiren bu Selahahaddin kimdi ve Hıttin neydi?

Selahaddin Yusuf'u araştırmaya kalkanlar için ansiklopedik bilgiler, internet siteleri ve Google yüklenen bilgiler bir parmak baldan ibaret kalıyor. Orijinal kaynaklarda, onun yanıbaşında savaşlara katılan ve günlüğünü tutan İbn'ül Esir ile Tarih sosyoloğu Endülüslü İbni Haldun, Urfalı Mateos ve Süryani tarihçi Ebul Ferec ve onu asli kaynaklardan süzüp çıkaran Prof. Dr. Ramazan Şeşen sayesinde evrensel kahraman Selahaddinle yüz yüze gelebiliyoruz. Onunla dokuz asırlık hasretle kucaklaşıyor ve sohbete koyuluyoruz.

Selahaddin, İslam tarihinde yaşamış, canlı-nesnel bir örnek.

Selahaddin kendi gününün şartları içinde Müslümanların onurunu kurtardıysa, biz de ondan alacağımız ibretle torunlarımızı daha şerefli bir istikbale taşıyabiliriz.

Milletin ve ümmetin izzeti, iffeti, hayatı ve İslamın bekası için ne yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız?

Dünya İslam Birliği ve Ortadoğu Barışının mimarı Selahaddin Eyyubi, büyük idealler ve soylu endişelerle gönlümüzü ve gündemimizi dolduruyor.

1138-Tikrit, dünyaya geldiği ve 1193-Şam vefat ettiği şehirler ilk ziyaretgahlarımız oluyor. Halep, Musul, Bekaa vadisindeki Baalbek, Harran, Kahire, İskenderiye, Bereketli Hilalin Darbısak, Bakras ve Harim kalelerine tarih tüneline girerek özel seyahatler düzenliyoruz.

Kudüs'te bugün gördüğümüz ağlama duvarı en son Selahaddin'in elinden geçmiş. Muarratul Nu'manda adil Halife Ömer bin Abdulaziz'in ve batı Şeria'da ve Bahri Meyyit-Ölü Deniz üzerinde Hz. Musa'nın mezarlarını bulup tamir ve ihya etmiş. Busra antik şehrinde Resulullah'ın on iki yaşında amcası Ebu Talib'in ticaret kervanıyla gelip konakladığı mekanı, Rahip Buhayra Manastırı'nın karşısında küçük bir mescit-medrese ve Kadem Taşı ile belirlediği hatıraları ziyaret ediyoruz. Sonra yine onun izini sürerek Urfa'ya gidiyoruz. Şarkın Tıp merkezi Harran'da altı ay kalıp yakalandığı Malarya tedavisi görmüş ve Harrani Hazretlerinin huzurunda sohbetlere katılmış.

Selahaddin'i asıl İbnül Esir ve Endülüslü Tarih sosyoloğu İbni Haldun'dan dinliyor, hakkında yapılan doktora ve mastır tezlerini tetkik ediyoruz.

Selahaddin, harikulade bir karakter ve ahlak adamı, bir akademisyen, bir komutan, örnek bir devlet adamı ve izinden gidilecek bir İslam önderi.

Selahaddin Yusuf'un dünyasına özenle giriyoruz, genç kuşaklar ve bütün dünya Müslümanları onu daha yakından tanımalı.

30 Ekim 1918- Mondros Mütarekesiyle Osmanlı mağlup olmuş. Yani devlet ve millet zevale uğramış. İngiliz komutan General Allenby, Kanal muharebesinden sonra Kudüs üzerinden Nehril Ürdün'ü aşarak Şam'a gelmiş ve dokuz asırlık Haçlı kiniyle mağrurane tekmelemiş Sultan Selahaddin'in mezarını ve kibirle bağırmış:" Haçlı Seferleri Şimdi bitti, kalk Selahaddin biz geri döndük!" Dokuz asırlık kinle Selahaddin'in mezarı tekmeleniyor, bu unutulmamalıdır.

Bu yazı toplam 1472 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.