Saksıları Hazırlayın! Balkonları Cennete Çeviriyoruz
Bahar ayları balkon bahçeciliği için en uygun mevsim. Peki balkonda hangi sebzeler, hangi koşullarda yetiştirilir? Bakımı nasıldır?
Büyük kentlerin ortasında, sıkıştığımız apartmanlarda toprağa hasret, doğallığa özlemle yaşadığımızdan yakınırız çoğu zaman. Maalesef günümüz şartlarında bir bahçe sahibi olmak çoğumuz için mümkün olmuyor. Hal böyleyken kafalarda aynı düşünce: Şimdi bir bağım bahçem olacaktı, yetiştirecektim kendi domatesimi, biberimi…
Oysa hemen hemen hepimizin evinde en az bir balkon mevcut. Bu balkonları genelde ardiye niyetine kullanıyoruz, yazık ediyoruz. İstediğimiz takdirde bu balkonları harikulade bir bahçe haline getirebiliriz!
Gerek açık gerekse camekanlı balkonlar ve teraslar farklı şekillerde bahçeye dönüştürülebilir. Camekanlı olanlar rüzgâr, soğuk ve tozdan korunaklı olduğu ve yıl boyunca kullanılabildiği için daha avantajlıdır. Özellikle kış aylarında balkonlarınız yazı aratmayacak rengarenk bir bahçe olabilir.
BOYUTLARI ÖNEMLİ DEĞİL
Günümüzde neye güvenip tüketeceğimizi araştırırken kafa karışıklığı yaşayıp çoğu zaman ‘en organik sebzeye, meyveye’ ulaşacağız diye gereğinden fazla para harcıyoruz. Halbuki çözüm basit, kendi bahçemizi yapmak!
Öncelikle bilmeniz gereken şey balkonunuzun boyutu hiç önemli değil. Elimizdeki seçenekleri, kendi ihtiyaçlarımıza göre sıralayıp işe başlayabiliriz. Balkonunuzu, balkon parmaklıkları için üretilmiş saksılar, bitki sepetleri, yer saksıları, patatesler çuvalları, duvara sabitlenen ekim torbaları, sarmaşık kafesi veya bir balkon serası da kullanarak şekillendirebilirsiniz. Ayrıca, saksılarınızı tek tek balkon korkuluklarına veya merdiven korkuluklarına, yağmur suyu borusuna veya panjurlara veya çamaşır ipine de sabitleyebilirsiniz.
KIPKIRMIZI DOMATES, KÜTÜR KÜTÜR SALATALIK
Saksıda domates yetiştirebilmek için ihtiyacınız olan şey geniş bir saksı, toprak ve domates fidanları. Domatesleri aşırı güneş ışığı altında bırakmayın ve kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulayın. Domatesler bir ay içerisinde olgunlaşacaktır.
Salatalık yetiştirmek için geniş bir saksıya ekeceğiniz tohumları düzenli olarak sulamalısınız. Güneş ışığında, rüzgâr almayan bir yerde saksınızı konumlandırmalısınız.
YEMYEŞİL SOĞAN VE MARUL
Balkonunuzda yetiştirebileceğiniz bir diğer sebze ise taze soğan. Taze soğan tohumlarını düzenli olarak sulayarak, yaz aylarına kadar taze soğanlar elde edebilirsiniz.
Tam da mayıs ayında ekilmesi gereken biber tohumları, 10 gün içerisinde çimlenir. 15-20 günde fide olur. Biberler suyu çok sever ancak 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir.
Marul yetiştirmek için fazla güneş almayan bir yer seçilmelidir. Marul bitkisi suyu çok sevdiği için toprak nemini çekmeden sulamanız gerekmektedir.
NANE, ROKA, MAYDANOZ
Nane tohumu ekmenin tam zamanı! Nane tohumları 5-6 haftada büyür ve mis kokusuyla yemeklerinize katılır. Nane özellikle ilk aylarda her zaman nemli kalmalıdır, güneşli ortamları sever.
Roka 3-4 günde bir sulanır diğer yeşillikler gibi 15-20 günde çimlenir.
Maydanoz ise mayıs ayının başında, detaylıca temizlenmiş toprağa ekilmelidir. Toprak her zaman ıslak olmalıdır. 1-2 gün arayla sulanır.
ÇİLEK VE LİMON, İŞTE LİMONATA HAZIR!
Çilek fidesini yetiştirmek zahmetlidir. Derin saksılarda yetiştirilmelidir. Çilek fidesi 15-20 gün içerisinde meyve vermeye başlar. Toprak nemliyken sulanır.
Limon çekirdeklerini çıkarıp nemli pamukta tıpkı çocukluğumuzda fasulyelere yaptığımız gibi filizlendirin. Ardından filizlenen limon çekirdeklerini saksıya taşıyın. Saksının yerini çok değiştirmeyip suyunu da toprak hep nemli kalacak şekilde vermeyi unutmayın.
Yazın evin her köşesinden fırlayan karpuz çekirdeklerini toprakla buluşturun. Karpuzun bol su istediğini unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ettiğinizde, karpuzlarınız büyüyüp serpilecektir.
SADECE SEBZE DEĞİL ÇİÇEK DE YETİŞTİRİN
Balkonunuzda oluşturacağınız bahçe için en iyi çiçek dekorasyonu, kolay yetişen, her havaya uyum sağlayan ve güzel görünenler olmalı. Bu çiçekler kutularda, asma saksılarda ve uzun saksılarla kolaylıkla yetiştirilebilir. İşte o balkon çiçekleri...
Sardunya:
Balkonda yetiştirmek için ilk tercih olabilir. Yetiştirmesi oldukça kolay. Sardunyalar çok fazla güneşe ihtiyaç duyar. Ayrıca sulamak da canlı renkli sardunyalar elde etmenizi sağlayacaktır.
Begonya:
Gölge balkonlar için ideal olan begonyalar kırmızı, pembe, turuncu, beyaz hatta altın renginde güzel çiçeklerinin yanı sıra, çiçek açmadığında da harika görünen kalın kalp şeklinde yeşil yapraklara sahiptir.
Petunya:
Çok hızlı büyüyen Petunya, gece boyunca yumuşak bir koku salan renkli çiçeklerden oluşur. Mor, pembe, eflatun, kırmızı ve beyaz renkler çiçekleri olan petunya aşırı sulamaktan kaçının.
Krizantem:
Krizantem, gülden sonra en fazla popüler olan çiçek olarak bilinir. Mevsimler ve aylar değişmekle birlikte krizantem dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Uzun ve derin saksılarda rahatlıkla yetişir. Tek ihtiyacı olan güneş ve bol sudur.
Zinnia:
Kirli hanım çiçeği olarak da bilinen Zinnia, balkonda kolay yetişen bitkilerden. Özellikle canlı renkteki çiçekleri kelebekleri mekâna çeker. Ayrıca bol bol çiçek açar.
Cam güzeli:
Cam güzeli, gölge alanlarda yaşayan nadir çiçeklerdendir. Gölge bir balkonunuz ya da terasınız varsa mutlaka cam güzelini tercih edin. Erken öğlen güneşi, cam güzelinin çiçek açması için yeterlidir. Cam güzeli nemi ve geçirgen toprağı sever. Gölge ve gübre de gerekir.
KUTU KUTU
KISA KISA
*Belli başlı ürünler için bir yetişme süresi verirseniz…
Nane 10 günde yeni yaprak verir. Domates en erken 60 gün. 120 günde meyve veren cinsler de var, büyük domatesler daha uzun zaman alıyor. Marul 1 ay, biber 40-50 gün arası. Fesleğen 10-12 gün.
*Bu işe yeni başlıyorsanız tohum değil fide kullanın.
*Tohumdan yetiştiriyorsanız dışarıda satılan torfları kullanmayın. Torf, tohuma çok kuvvetli geliyor. Herhangi bir yerden aldığınız toprağı steril hale getirin.
*Toprağı steril hale getirmek için 100- 120 C’de fırınlayın. Toprak sıcaklığı 30 dakika 80 C’de kalması sterilize eder. Benzer işlemi mikrodalga fırında da yapabilirsiniz, metal olmayan bir kaba nemli toprağı koyun ve iki dakika yüksek ısıda çalıştırın, steril toprağınız hazır.
*Site bahçesine ekim yapacaksanız en az iki aydır ilaçlanmamış olmasına dikkat edin.
* Toprağı temizleyip düzenlemek, ekmek ve gerektiğinde yer değiştirebilmek bir bahçe ekim seti mutlaka edinin.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.