PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. YAZARLAR

  2. Feride Şimşek Benli

  3. Ramazan'da Beslenme
Feride Şimşek Benli

Feride Şimşek Benli

Yazarın Tüm Yazıları >

Ramazan'da Beslenme

A+A-

1 1 ay boyunca sabırla beklediğimiz maddi manevi arınacağımız Ramazan ayına bu yıl biraz buruk girdik. Ülkemiz Kovid-19 ile mücadele ederken akıllarda en büyük soru “Oruç tutmak bağışıklığı düşürür mü?”, “Oruç tutarsak daha mı kolay hastalanırız?”, “Birçok uzman televizyonlarda diyet yapmayın dedi. Peki, şimdi ne yapacağız?” Efendimiz (S.A.V) “Oruç tutun sıhhat bulun” hadisi şerifi müjdesi ile tüm yıl yorulan organlarımız arınmaya ve dinlenmeye geçiyor. Özellikle vücudun fabrikası olan karaciğerde tüm yıl boyunca kötü besleme, fazla ilaç, kötü hava koşulları ve sigaraya maruz kalması sebebiyle serbest radikaller ve toksinler oluşmaktadır. Serbest radikallerin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğu bilinmektedir. Ramazan ayındaki uzun süreli açlık ve sonrasında temiz beslenme ile karaciğere detoksifikasyon yaptırmak mümkün.

DETOKSİFİKASYON NEDİR?

Vücudun kendisine zararlı olan toksik maddeleri temizleme işlemidir. Detoksifikasyondaki temel amaç hücre temizliğidir. Yıl içerisinde çok fazla gazlı içecek tüketmek, fazla sigara içmek, kötü yağlarla beslenmek, sebze yememek, aşırı protein ağırlıklı beslenmek hücreleri kirleterek hastalıklara davetiye çıkarır. Vücudumuza zarar veren toksinler; dokularımızın, organlarımızın ve hücrelerimizin düşmanlarıdır. Organizmada biriken toksinler yorgunluk, bitkinlik, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kas ve eklemlerde ağrı, sinirlilik gibi birçok semptoma neden olur. Kendisine zararlı olan toksinleri organizma böbrekler, idrar, dışkı, solunum yolu ve ter ile deriden atarak temizler ve kendisini arındırır.

SAHUR İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR?

Mutlaka sahura kalkılmalıdır ve uzun süre tok tutacak besinler tercih edilmelidir. Yumur ta, peynir, süt, yoğurt, kefir, taze yeşillikler gibi… Sahurda çok fazla suya yüklenmek doğru bir hareket değildir. Fazla su böbrekler tarafında atılacaktır bu da sizin sabaha kadar tuvalete taşınmanız demektir. 500 ml kadar tüketebilirsiniz. Özellikle sahurda nane tüketimi gün içerisinde harareti önleyecektir.

İFTAR İÇERİĞİ NASIL OLMALDIR?

Tüm gün bu anı beklediniz ne olsa yiyecek durumdasınız biliyorum. Birden yemeye geçmeden mideyi dinlendire dinlendire iftar yapmaya ne dersiniz? Rahatlığını hissedince eminim pişman olmayacaksınız. Öncelikle 1-2 bardak su ile orucunuzu açın. Ardından kan şekerinizi dengelemek için 1 hurma, kuru kayısı ile devam edin. Yaptığınız o sıcacık çorbadan 1 kâse alın. Şimdi ara vermenin tam zamanı. 10 dakika ara verin. Mideniz dinlensin, kan şekeriniz regüle olsun. Sonrasında kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

SU TÜKETİMİ

İftardan sahura kadar en az 2 litre kadar su içilmelidir. Peki, bu suyu hangi aralık içmeliyiz? Öncelikle iftar esnasında aşırı su tüketimi yapılmamadır. Sindirim enzimleri seyrelmesi nedeniyle hazımsızlığa neden olabilir. En fazla 2 bardak içebilirsiniz. İftardan 40 dakika sonra tekrar su içemeye başlayabilirsiniz. Ardından sahurda da en az 2 bardak su içebilirsiniz.

RAMAZAN’DA SPOR

İftardan en az 2 saat sonra hafif tempo spor yapabilirsiniz. Akşam yapamayacak durumda iseniz sabah erken vakitte sporunuzu yapabilirsiniz. Yürüyüş, pilates, Leslie serisi tam da size göre…“Oruç tutun sıhhat bulun” hadis-i şerifinin hayatımızda vuku bulması duasıyla…

Bu yazı toplam 42698 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar