PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Fatma Karaman Süslü

  3. Karantina Bir Yanımız, Bir Yanımız Bahar Bahçe
Fatma Karaman Süslü

Fatma Karaman Süslü

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Karantina Bir Yanımız, Bir Yanımız Bahar Bahçe

A+A-

Karantina sürecinde hem evinizi güzelleştirmek hem de evde oturmaktan hafif sekteye uğramış ruh sağlığınızı iyileştirmek için kendi bahçenizi yapmaya ne dersiniz? Hangi bitkinin ne İşe yaradığını öğrendikten sonra kolları sıvamak için can atacağınıza eminiz!

Koronavirüs sebebiyle neredeyse tüm dünya evinden dışarı çıkamıyor. Haftalardır evdeyiz. Temizlemediğimiz yer, yapmadığımız ekmek çeşidi kalmadı! Deli gibi dışarı çıkıp yürümek, parklarda çimenlere uzanmak, çocuklarımızla oyunlar oynamak istiyoruz. Ama belli ki bir süre daha evimizde kalmalıyız. Peki, karantina günlerinde evimizde minik bir bahçe hepimize iyi gelmez miydi? Birbirinden renkli çiçeklerle süsleyeceğiniz bu bahçeyi ya da balkonu evden çıkmadan yapmanın işte tam vakti! İhtiyacınız olan birkaç saksı çiçeği ve bir balkon ya da salonunuzda küçük bir alan… Bu zor günlerde size ne kadar iyi geleceğine inanamayacaksınız…

BİR BALKONUN OLSUN YETER

Herkes bir bahçe sahibi olacak kadar maalesef şanslı değil. Pek çoğumuz sadece balkonlu bir apartmanda yaşıyoruz. Bazılarımızın evinde balkon bile yok! Mimari tuhaflıklar bir başka yazının konusu olsun, biz balkonlarımızı güzelleştirelim. Bahçeli değil daha çok balkonlu evlerde yaşıyoruz dedik ama peki ya balkon neden bir küçük bahçe olmasın?

Doğru aletlerle balkonunuzu bir sebze bahçesine dönüştürebilir ve kendi sebze, meyve veya çiçeklerinizi yetiştirebilirsiniz. Başlamadan önce balkonun konumunu gözden geçirmeniz gerekmektedir. Tüm bitki türleri, çok fazla güneş, gölge veya yağmuru tolere edememektedir. Balkonun küçük veya büyük olmasının bir önemi yok. Balkonunuzu en uygun şekilde kullanabilmenize olanak veren birçok farklı tür ve şekilde bitki üretim saksıları mevcuttur. Buradaki püf noktası, bahçeyi enine değil, aynı zamanda boyuna olacak biçimde oluşturmaktır. Farklı bitki düzenleme seçenekleri çok fazladır. Balkonunuzu, balkon parmaklıkları için üretilmiş saksılar, bitki sepetleri, yer saksıları, patatesler çuvalları, duvara sabitlenen ekim torbaları, sarmaşık kafesi veya bir balkon serası da kullanarak şekillendirebilirsiniz.

GEÇ KALMADINIZ!

“Bahar geldi geçiyor, ekme biçme işlerine geç kaldık” diyenleri duyuyoruz. Hayır, efendim hiç de geç kalmadınız! Mayıs ayında hatta yazın bile ekebileceğiniz pek çok çiçek, meyve sebze bulunuyor. Hadi beraber inceleyelim…

Kadife Çiçeği: Kolay bakımı ve güçlü bünyesi sayesinde hemen her yerde karşımıza çıkan bir yaz bitkisi kadife çiçeği. Geçirgen ve nemli toprağa sahip hemen her yerde yetişip hızla büyüyen bu çiçeğin tohumu mart ayında atılır fideleri ise haziranda toprağa dikilir. Dikine büyür ve solan kısımlarının kesilmesi daha çok çiçeklenmesini sağlar. Bu bitki aynı zamanda sebze meyve bahçelerine dikildiğinde fidelerin istenmeyen böcek ve organizmalardan korunmasını da sağlar.

Şebboy: Güzel kokusundan dolayı parfüm üretimde yaygın olarak kullanılan şebboy Farsça ’da gece kokusu anlamına gelmektedir. Sıcağı çok sevmez ama yine de dayanıklıdır. Tüm gün ya da en azından günde dört saat güneş görmek ister. Doğal olarak duvar dibi ve kayalıklarda yetişen şebboy, saksıda yetiştirildiğinde de taşlı ve havadar toprak ister. Toprağı nötr olmalıdır, asitli toprakta ölür. Susuzluğa dayanıklıdır ama daha bol çiçeklenmesi için susuz bırakılmaması gerekir.

Hüsnü Yusuf: Karanfil ile aynı aileden olan bir çiçektir. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır, kar altında bile kalabilir. Nötr ya da alkali toprakta günde bir saat güneş alarak büyüyebilir. Tohumla çoğalır ve tohumları ilkbahardan yaz sonuna kadar ekilebilir. Mayıs sonuna kadar fideleri de dikilebilir.

Mine Çiçeği: Görünümü en zarif ve hassas çiçeklerden biri olmasına rağmen oldukça dayanıklıdır. Kırmızı, mor, sarı ve hemen her renkte mine çiçeği bulunur. Herhangi bir bahçe toprağında yetişebilir, fazla sulanmayı sevmez. Solan ve kuruyan kısımlarının kesilerek bitkiden ayrılması gerekir.

Gül: Yazdan sonbahara kadar çok renkli çiçekleriyle ve çeşitleriyle bahçelerin vazgeçilmezidir. Güneş alan rüzgârdan korumalı yerlere dikilir. Büyük çalı,küçük çiçek desteli çalı formlu tırmanıcı, ağaç formlu (1 palle), sarkık dallı (Pendula), minyatür yada bodur güller (Rose Mix) yer örtücü güller olmak üzere pek çok çeşidi vardır.

Orman Gülü: Yaprak dökmeyen koyu yeşil yapraklı, iri salkımlı, renkli çiçekleriyle en güzel süs bitkilerindendir. Yarı gölge yerleri severler. (-20C) kadar dayanıklıdır. Bitkinin boyunu yer darlığı nedeniyle küçültmeniz zorunlu değilse tavsiye edilmez. Solan çiçekleri temizlenir.

Begonya: Bazı türleri tohumla, bazı türleri ise yumruyla yetiştirilen ve yaz boyunca çiçekli kalabilen begonyalar rutubetli, serin ve geçirgen topraklar için ideal. Yarı gölge ve güneşli alanları severler. Yapraklarına ve çiçeklerine dikkat ederek sulama yapmalısınız. Peyzaj uygulamalarında ağaç ve çalı gruplarının önlerinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bordür bitkisi olarak da tercih edilebilirler.

Bodrum Papatyası: Yaz boyunca açan beyaz, pembe, mor, eflatun, turuncu ve sarı çiçekleriyle gözlerimizin aradığı renkleri cömertçe sunar. Geçirgen, süzek bahçe topraklarını sever. Bahçenizin rüzgâra karşı korunaklı ve güneş alan yerlerini bu çiçeklerle donatabilirsiniz. Gün aşırı sulamalı ve toprağının kuru kalmasına izin vermemelisiniz.

Gaura Çalısı: Gaura çalısının bakımı çok kolaydır. Pembe çiçekleri yedi ay boyunca üzerinde kaldığı için popülerdir. Susuzluğa karşı dayanıklı olan gaura’ları güneş ve yarı gölge alanlarda kullanabilirsiniz. Toprak bakımından çok seçici değildir, her tip bahçe toprağına uyum sağlayabilir.

Ezan Çiçeği: Mayıs ayında pembe, beyaz, sarı renkte açmaya başlayan ezan çiçeğinin zayıf ve cılız görüntüsü sizi aldatmasın; oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Gün boyu güneş alan yerlere bayılır. Drenajı iyi olan her türlü bahçe toprağına uyum sağlayabilir. Toz pembe çiçekler açan türüne ülkemizde sıklıkla rastlanıyor.

Fesleğen: Mayıs ayı fesleğen için en iyi aydır. Güzel kokusuyla bilinen fesleğen çok güneş sevmez, yarı gölge ortamda yetiştirilmelidir. Çok fazla sulamak da fesleğenin çürümesine yol açar. Bu bitkinin taze yapraklarını salata, makarna ve yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.

Bu yazı toplam 42733 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.