PİYASALAR

  • BIST 10088850.24%
  • ALTIN3018.1310%
  • DOLAR34.30%
  • EURO37.1620%
  • STERLİN44.3480%
  1. YAZARLAR

  2. UMUT ÖZKAN

  3. Provokasyon
UMUT ÖZKAN

UMUT ÖZKAN

Avukat Arabulucu
Yazarın Tüm Yazıları >

Provokasyon

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Marmaris’ten gelen yangın haberi yürekleri dağlarken sosyal medya platformları üzerinden yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için yangının bilerek çıkartıldığı ve sabotaj söylentileri ise şaşkınlığa yol açtı.

Yangın haberinin geldiği ilk dakikalardan itibaren sosyal medyada yangının hükümete yakın kişiler tarafından otel alanı açmak için kasten çıkartıldığı bu yüzden yangın söndürmede yavaş hareket edildiği ile ilgili binlerce provokatif mesaj paylaşılmaya başlandı. Amaç vatandaşları hükümete karşı kışkırtmak, insanları sokağa dökmek ve bir çatışma ortamı hazırlamaktı.

Oysa ki yanan ormanlar Anayasa ile güvence altına alınmış durumda. Anayasa'mızın 169. maddesi yanan ormanların başka türlü kullanımına kesinlikle izin vermiyor.

Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirileceği ve bu yerlerde tarım, hayvancılık ve turizm tesisi yapılamayacağı Anayasa ile koruma altında. Yani yanan orman alanları Anayasanın amir hükmü doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğü tarafından tekrar ormanlaştırılıyor ve başka amaçlarla kullanılması mümkün değil. Bugüne kadar da bu hüküm bir kez bile ihlal edilmedi ve çok iddialı bir şekilde şunu söyleyebiliriz ki Türkiye'de bugüne kadar yanmış bir orman alanının imara açıldığı bir tane örnek yok.

Ormanlar hususunda herşey bu kadar berrak iken marmariste çıkan yangın sosyal medyayı da etkisi altına aldı. Orman yakmak için pusuda bekleyen hainler olduğu gibi sosyal medyada provokasyon için her an hazır ekiplerin olduğunu da bu yangınla beraber tekrar anlamış olduk. Bu kadar hızlı ve örgütlü bir şekilde hareket etmeleri ise organizasyonun boyutunu ve arkalarındaki derin yapının gücünü yansıtmakta.

Marmariste başlayan orman yangını ile birlikte sosyal medyada hareketine başlayan provokasyon trenine muhalefet binmez mi hele Kılıçdaroğlu eksik kalır mı bu kervanda. Yangın söndürme helikopterlerinin sesleri eşliğinde yaptığı basın açıklamasında yangına geç müdahale edildiğinden tutun da yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin yetersizliğine, açarız bir kampanya, gece görüşü olan uçağı da helikopteri de getiririz buraya şeklinde ki amiyane açıklamalarını da esefle takip ettik.

Marmaristeki orman yangının İHA’lar tarafından tespit edilmesi ve yangına ilk müdahalenin 8 dakikada yapılması bu alanda Türkiye’yi dünyada en başarılı ülke konumuna yükseltti.

Yangına 2 İHA, 43 helikopter, 13 uçak ve 453 arazöz olmak üzere toplam 1.148 araç ve 3.798 personel ile müdahale edilmesi ise devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu göstermekte. Gerçekler bunlar olmasına rağmen sosyal medyada bambaşka bir hava esti maalesef.

Yangına tüm imkanlarıyla müdahale eden devletin sosyal medyada ki yangına da kayıtsız kalması düşünülemez. Hiçbir dijital mecra hukuktan azade değildir. Kamuoyunda Sosyal Medya Yasası olarak bilinen düzenlemenin bir an önce çıkartılarak dezenformasyon ve provokasyonun önüne geçilmesi gerekmekte.

Emniyet Genel Müdürlüğünce marmaristeki orman yangını ile sosyal medyada oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, #marmaris etiketi (hashtag) kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı belirlenmiş ve bu hesapların yüzde 59,42'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. EGM tarafından yapılan bu değerlendirme sosyal medyadaki dezenformasyon ve provokasyonun büyüklüğünü gözler önüne sermekte. Provokatif paylaşımların yüzde 60’ı bot hesaplar üzerinden yapılırken geri kalan paylaşımların büyük bir kısmı ise yurtdışında ki FETÖ ve PKK gibi terör örgütleri ile iltisaklı yapılar tarafından organize edilmekte. Sosyal medya terör örgütlerince devlet kurumlarına saldırıda bir araç olarak kullanılmakta.

Normal hayatta olduğu gibi sosyal medyada da her gördüğünüze ve duyduğunuza inanmayın. Bir hususla ilgili tepki vermeden önce makul bir süre beklemekte fayda var. Provokatif bir paylaşımın akabinde yapacağınız bir açıklama ya da eylem sizi zor durumda bırakabilir.

Marmaristeki orman yangınının otel alanı açmak için çıkartıldığı ile ilgili binlerce mesaj paylaşılmıştı ama gerçekte ailevi sorunlar yaşayan alkolik bir şahsın bu yangını çıkarttığı ortaya çıktı. Bugünlerde TBMM’de görüşülen sosyal medya yasa teklifinde gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceği ifade edilmekte. Bu yüzden paylaşımlarımızı yaparken doğruluğundan emin olduğumuz bilgileri paylaşalım. Sosyal Medyaya güvenerek yapacağımız paylaşımlar neticesinde kendimizi mahkeme koridorlarında bulabiliriz.

Bu yazı toplam 731 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.