PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. YAZARLAR

  2. Meral Akçay

  3. Küçük Mekanlar Büyük Etkiler..
Meral Akçay

Meral Akçay

İç Mimar
Yazarın Tüm Yazıları >

Küçük Mekanlar Büyük Etkiler..

A+A-

Küçük yaşam alanlarında  neler yapabiliriz? Nasıl daha ferah ve genişlik hissi verebiliriz? Mimari ve dekorasyonda hangi adımlarla bunu gerçekleştirebiliriz, bundan bahsetmek istiyorum. Küçük yaşam alanlarında maksimum kullanım sağlamak çok önemlidir. Önemli ayrıntıları alana yerleştirmek, uygulamak gerekir. Küçük alanlarda büyük alanlar yaratmak için uygulanması gereken belirli şeyler vardır. Genel olarak alanın her metre karesini doğru tarz, renk, doku, formla bütünlemek gerekir. Günümüz toplu konut projelerinde sıkça karşılaştığımız bu sorun profesyonel bir yaklaşım ve uygulamayla çözüme ulaşır. Gelin bunlar nelerdir onlardan bahsedelim.
 

mimar-1.jpg

Mesela evin en kalabalık ve en çok zaman geçirilen ortak alanı olan salonlar genelde evlerimizin en büyük alanlarıdır.Salonlarda kullanılan koltuk takımları, masa ve sandalyeler, tv üniteleri, konsollar salonlarımızda fazlasıyla yer kaplamakta ve sıkışıklık hissi yaratmaktadır. Bu yüzden salon için mobilya seçiminde bulunurken aşırı yer kaplayacak büyük hacimli tercihler yerine daha portatif, ihtiyaç dahilinde açılıp kapanabilen, akıllı  hacmi küçük ürünler seçmek küçük alanlar için çok önemlidir. Hazır mobilya almaktan ziyade mekânınıza göre imalat yaptırmak yine küçük alanlar için iyi bir çözümlemedir. Koltuk takımı yerine l koltuk tercihi yapmanız, orta sehpa yerine kenarlarında köşe sehpaları  bulunan koltuklar seçmeniz, ayaklı lambader, abajurlar yerine duvar aplikleri yada tavan sarkıtları kullanmanız, perde seçimlerini çok desenli kumaşlar yerine düz form ve desenlerden yapmanız, duvar renklerinizi yine kırık beyaz, bej, açık vizon gibi pastel ve açık tonlarda boyamanız küçük bir salonda büyük etki yaratmak için son derece önemli bir etki sağlar.

mimar-2.jpg
 
Küçük alanlarda renk skalasını doğu kullanmak çok önemlidir. Alanların ilk algısını duvar ve tavan renkleri belirlediği için kullanılan boya renklerine dikkat etmek gerekir. Tavan rengi her zaman duvardan iki  ton açık olmalıdır. Bu küçük yaşam alanlarımızda sihirli bir etki yaratır. Koyu renkler kullanmak zengin bir atmosfer yaratırken aynı zamanda dramatik bir etkiyi de beraberinde getirir. Eğer bu özel bir tercih değilse genelde açık ve pastel tonlar kullanmak  sadece tek bir duvar, alanda koyu renkler tercih etmek son derece faydalı olacaktır.
Aynalar yine bu tarz mekânlar için kurtarıcılardır. Sorunlu alanlarda ya da estetik kaygılarla kullanılan aynalar aslında küçük mekânlar için çok değerli donatılardır. Mekânı genişlik ve ferahlık hissi ile sararken aynı zamanda duvar ve tavan perspektifini destekleyerek mekânınızı daha büyük gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ayna uygulamasını bu tarz mekânlarda tavanda uygulamamaktır. Tavanlarda ayna uygulaması genelde mekânda genişlik hissi yerine daha çerçeveleyici ve baskın bir etki yaratır. Küçük alanlarda bu çerçeveden uzak daha natürel tercihler yapmak gerekir.
Küçük yaşam alanlarımızda dikkat etmemiz gereken bir diğer konu ise aydınlatma tercihlerimizdir. Bu tarz alanlarda lokal aydınlatmalar kullanmak gerekir lakin eğer bunun için yerimiz yoksa duvara montaj aydınlatma seçenekleri kullanmakta aynı etkiyi yaratır. Önemli olan Işık miktarınızın çok parlak olmamasıdır. Sadece tavanı aydınlatan ürünlerden uzak durmak gerekir. Genelde duvar, tavan yerine mekânı aydınlatan tercihler yapmak önemlidir.

mimar-3.jpg
 
Aksesuar seçimleri için yine mobilyalar için belirttiğim noktaya dikkat etmek gerekir. Fazla karışıklık hissi yaratmayan, sayı olarak çok olmayan hacimleri mobilya hacimleriyle uygun tercihler yapmanız önemlidir. İddialı tek bir parça seçim yapmak bile mekânda tamamen odak noktası oluşturarak harika bir yaşam alanına dönüştürebilir. Çok fazla aksesuar yerine zarif tercihler yapmak küçük mekânlarda istenilen etkiyi her zaman sağlar. Eğer renk kullanmak istiyorsak renk tercihlerini yastık, tablo, duvar panelleri, orta sehpa ve  aksesuar  tercihlerinde kullanmak etkili  ve memnun edici sonuçlar çıkaracaktır.
Hepinize huzur ve mutluluk dolu bir hafta diliyorum…

Sevgilerimle

Bu yazı toplam 3782 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.