KADIN BALIKÇILAR VE MAVİ PARADİGMA
Masmavi bir Deniz. Dünyanın büyülü rengi. En önemli besin ve yaşam kaynağı, huzurun başlangıcı. Maviliğin yok oluşu şüphesiz virüsten daha tehlikeli. Bu tehlikenin farkında olanlar içinse harekete geçme vakti artık.
Çünkü kum saati terse döndü.
Denizlerde yaşananlardan çok az kişi haberdarken, insanoğlu ise son balığı tutana kadar durmamaya, karanın tüm pisliğini denize akıtmaya yemin etmişçesine davranmaya devam ediyor.
İnsanlık tarihinden bu yana denizler tüm canlılara hayat verdi, besin sundu, yaşanabilir iklim sağladı. Denizde yaşayan her varlığın ölüsünün canlısından daha değerli olduğu bir ekonomik sistemde yepyeni bir paradigmayla bakış açımızı ve doğaya karşı tutumumuzu değiştirmezsek sonuç hepimiz için bir felaket olacak.
İnsanlığın “doğa bizim içindir” yaklaşımından “doğayla birlikte” idrakine varmasının, bu idrakin başlangıç noktası olacak projeler, düşünceler ve yeni bir mavi paradigmayla mümkün olabileceği umuduyla yola çıktık.
Tüm dünyayı eşit şekilde tehdit eden küresel ısınma, azalan türler ve bozulan ekolojik denge için bir farkındalık çalışması yapmaya karar verdiğimizde ortaya çıktı; ‘Mavi Paradigma’ “Kadın Balıkçılar” belgeseli.
Projemizin bu yeni “Mavi Paradigmanın” bir kıvılcımı olmasını umuyoruz. Belki de bu kıvılcım, kadın balıkçıların ağlarından tüm dünyayı saran internet ağına yansıyarak ekosistemin dengesinin bozulduğunu farklı yollardan anlamaya başlayan insanlık için bir umut olacaktır.
Denizlerimizin mavisini ve çocuklarımızın geleceğini kadın balıkçıların denize bu bakış açısı kurtaracaktır. Bu perspektifi kadın balıkçıların hayat hikâyelerinde izleyip daha iyi anlayacaksınız.
Son olarak;
Göreve geldiği günden itibaren balıkçılık sektörüyle yakından ilgilenen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye ve projeyi ilk duyduğu andan itibaren heyecanla destek olan Sayın Ahu Pakdemirli Hanımefendiye teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Melih Er, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Kılıç Deniz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili İhsan Bozan’a
Saha çekimlerimiz için bizzat yanımızda olan
Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak,
Ordu İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz,
İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Özen,
Mersin İl Tarım Müdürü Arif Abalı,
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Hatay İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu’na ve görevli ekiplerine, çekim yaptığımız illerdeki balıkçı kooperatifleri başkanlarına desteklerinden ötürü teşekkür ederiz.
Bu projenin fikir babası işini aşkla yapan görüntü yönetmenimiz Özcan Şarlı’ya, miçomuz dünyanın en iyi asistanı Ece Koç’a, projemizin ismiyle, mottosuyla fikirleri ile yön veren, temeli sağlamlaştıran Tamer Karslıoğlu ve Bülent Erdoğan’a, senaryo yazarımız Meriç Coşar Erdoğan’a, kurumsallığın kitabını yazan İhsan Ataöv hocamıza, mali müşavirimiz Yaşar Yıldız ve ekibine, her projenin değişmez manevi destek ekibi başta Annelerini sabırla bekleyen çocuklarım MahmutEkrem-Ahmedigo’ya ve Hilola’ya, Ademer Eğitim Kurumları Mustafa Başözmen, Ozan Zeybek, Cevdet Ünüvar, Selin Ünlü, Ahmet-Gülhan Yıldız, Gonca Türk-Oktay Mut, Dilek-Tacettin-Hakan Şarlı, Hasan Ural-Tutku Gemici, Yücel Güngör, Merve Şentürk, ve Erdal Demirci’ye teşekkür ederiz.
Ve sabah gün doğumundan, gecenin en karanlığına kadar korkmadan, usanmadan denizde olan, bize ‘ekmek teknelerini’ açan kadınlarımıza müteşekkiriz.
Doğaya, denizlere ve doğmamış çocuklarımıza borçlarımızı ödemek için çaba harcıyoruz. Borcumuzu ödemek emaneti sonraki nesillere yok etmeden teslim etmek için belki de bu son fırsattır.
Unutmayalım,
Aziz YeniKapıHaber okuyucuları;
“DENİZ MİRAS DEĞİL, GELECEK NESİLLERE BIRAKILACAK EMANETTİR.”
Bizi takip etmek için
İnstagram’da @kadin.balikcilar
Twitter’da @Kbalikcilar adresindeyiz.
Baki selam ve sevgiyle.