PİYASALAR

  • BIST 1009771.16-1.67%
  • ALTIN27250%
  • DOLAR33.9710%
  • EURO37.6170%
  • STERLİN44.5960%
  1. YAZARLAR

  2. Gaye Yardımcı

  3. İTİBARSIZLAŞTIR, MANİPÜLE ET İŞTE YENİ DİJİTAL DÜNYA GERÇEĞİ!
Gaye Yardımcı

Gaye Yardımcı

Yazarın Tüm Yazıları >

İTİBARSIZLAŞTIR, MANİPÜLE ET İŞTE YENİ DİJİTAL DÜNYA GERÇEĞİ!

A+A-

Mayıs 2020’den bu yana burada yazılarımı yayınladığım köşeme şöyle bir baktım da; genelde  doğru bilginin öneminden, sosyal medya ile hayatımıza giren algı yönetimine ve hakikatın önemine dikkat çekmişim. 

Yaşadığımız dünya, ülkemiz, sosyal çevremiz her geçen gün bizi şaşırtan gelişmelerle dolu. Bir yandan pandemi dahil değişen hayatımızda kendimizi korumaya çalışıyor bir yandan da insan kalmaya gayret ediyoruz. Ruh sağlığımızı korumak vücut sağlımızı korumaktan daha zor hale geldi! 

Ben mi delirdim, onlar mı, yoksa tüm dünya mı delirdi derken; yapabildiğim en iyi şeyin kelimeleri yanyana getirip derdimi anlatmak olduğunu anladım! 

Ve; 

‘OyumBen’ kitabıyla tanıdığımız İstihbarat ve bilişim uzmanı Tamer Karslıoğlu’nun aynı adlı bloğunda konu ile ilgili “Sosyal Medya İllüzyonu ve Hukuk” başlıklı yazısından hareketle, The Digital 2021 Global Overview Report” Dijital 2021 Raporunu sizler için özetledim. 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle  sosyal hayatımızın neredeyse sosyal medya üzerinden kurulan iletişimlerle sürdüğünü yazan Karslıoğlu; insanoğlunun iletişim paradigmasının çöktüğünü ve yepyeni paradigmayla beraber insanoğlunun gerçeklerden soyutlanmış, klavye arkasında herhangi bir sorumluluk sahibi olduğunu düşünmeye gerek duymadan yüzyüze giremeyeceği gerçek iletişimlere klavyesi aracılığıyla sorgusuz sualsiz, dilediğini yapabileceği özgür bir alan olduğunu düşünürek girebildiğini söylüyor. 

Tıpkı atom bombasının düğmesine basıp milyonların ölümüne sebep olan birisinin “ben sadece düğmeye bastım” demesi gibi gerçeklikten bu denli bir kopmanın yarattığı tehlikenin önündeki en büyük engelin hukuk olduğunu söyleyen Karslıoğlu; 

İnternetin sağladığı zannedilen anonimliğin, klavyesinin arkasına saklanıp gerçek hayatta yapamadıklarını internet üzerinden rahatlıkla yapabileceğini düşünenler için hukukun sert duvarına da çarptığını dile getiriyor. 

 

Hootsuite- We Are Social tarafından hazırlanan, yukarda yazdıklarımızı destekleyen Dijital 2021 raporu dünyaya ve Türkiye’ye dair çarpıcı verileri gözler önüne seriyor: 

 

Rapora göre sosyal medya kullanımı bir önceki yıla göre %13 arttı ve tüm dünya genelinde kullanıcı sayısı 4.2 milyara ulaştı. Böylelikle sosyal medyanın toplam dünya nüfusuna oranı %53.6 oldu.

 

Nüfusa oranla sosyal medya kullanımında Birleşik Arap Emirlikleri %99 ile ilk sırada yer alırken Türkiye bu alanda %70.8 ile üst sıralarda yer aldı. Ülkemizde bir önceki yıla göre 6 milyon artan sosyal medya kullanıcı sayısı 60 milyona erişti.

 

Ocak 2021 itibariyle;

Dünya nüfusu 7.83 milyar;

Cep telefonu kullanıcı sayısı 5.22 milyar;

İnternet kullanıcı sayısı 4.66 milyar;

Sosyal medya kullanıcı sayısı 4.2 milyar.

 

Dünya genelinde geçirilen süreler;

• İnternet: 6 saat 54 dk.

• TV izleme: 3 saat 24 dk.

• Sosyal medya: 2 saat 25 dk.

• Basılı/yazılı medya: 2 saat 2 dk.

• Müzik servisleri: 1 saat 31 dk.

• Radyo: 1 saat

• Podcast: 54 dk.

• Oyun konsolu:  1 saat 12 dakika olarak açıklayan rapor verileri de bence çok önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor: hayat artık dijital platformlarda! 

 

Dünyada sosyal platform kullanıcı sayıları:

Facebook 2.7 milyar, Youtube 2.3 milyar, WhatsApp 2 milyar, Facebook Messenger 1.3 milyar, Instagram 1.2 milyar, WeChat 1. 2 milyar, Linkedln 727 milyon, TikTok 689 milyon, Snapchat 498 milyon, Twitter 353.1 milyon

Pinterest 200.8 milyon rakamları ile sıralanıyor. 

 

Ülkemizde ise: 

Toplam nüfus 84.69 milyon

Mobil bağlantı 76,89 milyon

İnternet kullanıcısı 65.8 milyon

Sosyal medya kullanıcı sayısı 60 milyon

Günlük sosyal medya kullanım süresi 2 saat 57 dakika, yaş ortalaması: 31.7. 

 

İşte Aziz YeniKapıHaber okuyucuları; 

 

Bence hem Karslıoğlu’nun hem de yılın en kapsamlı raporunda da belirttiği

gibi; Post - Truth çağının özelliklerini siyasette, medyada ve sosyal yaşantımızda yalan haber, manipülasyonlar ve özel hayatın gizliliği ihlalleriyle yaşamaya devam etsek de hukuk ve yaptırımları da yabana atmamalıyız. Anlaşılan bilişim hukukunun gelişimine, bu konuda yasa koyuculara, kendini geliştirmiş avukatlara günümüzde daha çok iş düşecek. 

 

Ve bunca kalabalık bayağılık içinde, biz de onların karşısında çok kalabalığız inanıyoruz ki; sanal dünyada da gerçek hayatta da ne olursa olsun, iyilik ve hakikat hep kazanacak! 

 

Baki selam ve sevgiyle...

 

Hamiş: 

⁃ Tamer Karslıoğlu’nun “OyumBen” isimli kitabının 3. Baskısı Klaros Yayınları’ndan raflarda yerini aldı. İlgili yazısına ise; http://www.benoyum.com/2021/02/19/sosyal-medya-illuzyonu-ve-hukuk/ linkinden ulaşabilir, okumak isteyebilirsiniz. 

⁃ Hootsuite- We Are Social tarafından hazırlanan rapora ise www.wearesocial.com adresinden ulaşabilir, ayrıntıları incelemek isteyebilirsiniz.

Bu yazı toplam 3317 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar