PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. YAZARLAR

  2. Seda Şişman

  3. Günlük Dizilerin Gündüz Kuşağı İmparatorluğu Çöker Mi?
Seda Şişman

Seda Şişman

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Günlük Dizilerin Gündüz Kuşağı İmparatorluğu Çöker Mi?

A+A-

Uzun bir zamandır akşam saatlerinde ekranlarda günlük yayınlanan dizilerle karşılaşıyoruz… Karşılarında kadın kuşağı formatında ‘Entertainment’ içerikli programlar olsa da kısa sürede bu kadar sevilmeleri ve takip edilmeleriyle dikkatleri üzerlerine topladılar.

ÇOK SEVİLDİLER

Bazı kanalların öncülük yaptığı ‘Günlük dizi’ formatı diğer kanallara da hızlıca yayılmaya başladı. Hem de ‘Prime time’da adlarından söz ettirecek seviyede yer alarak.

Genelde yaz aylarında yayına başlayarak yeni yayın döneminde de varlıklarını koruyan günlük dizilerde, popüler oyuncu kadrosundan isimler göremiyoruz. Buna rağmen bu kadar ilgiyle izlenmesinin sırrı nedir diye düşünmeden duramıyoruz. Uzun soluklu olup, bin küsur bölümleriyle ekrana gelen bu dizilerin neden bu denli sevildiği hakkında küçük araştırmalar yaptığımda, bu dizileri özellikle yaş grubu anneanne-babaanneler olarak tanımlayabileceğimiz kesim tarafından izleniyor. Hem de büyük bir heyecanla televizyon karşısında bekliyorlar ve dizilerin her gün yayınlanması sebebiyle meraklarının kısa sürede giderilmesinin onlar adına güzel bir detay olduğunu belirtiyorlar.

Sanırım genç izleyici kitlesi daha popüler isimleri tercih ettiği için gündüz kuşağı dizilerinde bu kitlenin katılımının azlığıyla karşı karşıya kalıyoruz.

REYTİNGLER CANLI

Büyük kanalların günlük dizilere bu denli yatırım yapmasının ve vakit açmasının sebebi elbette devamlılığıyla gelen reyting ve reklamla gelen bütçeli kazanımlar fakat, sadık izleyici kitlesini kaybetmemek adına istikrarlı duruşu da diğer önemli hususlar arasında.

Sonuçta gündüzden akşam kuşağına kadar uzanan sürece izleyici taşımak kolay olmasa gerek!

Bir dönem kadın kuşağı programlarıyla her kanalda farklı isimlerin sunumları, birbirinden ünlü sanatçıların ve alanında uzman isimlerin konuk olarak ağırlandığı programlar zamanın yenilenmesiyle yerini günlük dizilere bıraktı. Artık akşam kuşağı dizilerinin izleyici çekmesiyle bunun arasında bir bağ var mı derseniz elbette var derim. Çünkü; sabah haber bültenleri yayını öncesi ve hemen sonrası akşam kuşağında reyting almış, uzun süre yayınlanmış ve sona ermiş olan dizilerin sürekli tekrarlarını görüyor olmamız buna bir örnek.

‘Adını Sen Koy’, ‘Elif’, ‘Yemin’ ve ‘Beni Bırakma’ ilk aklıma gelen günlük dizilerden birkaçı... Ekrana veda edenleri de sayarsak sayıları az diyemeyiz. Benim bu noktada tek beklentim daha farklı senaryolar işlenmesi olur herhalde! Zira; akşam dizilerinin yarım kalan hikayelerini bu dizilerde günlerce izleyebiliyoruz.

HİNT DİZİLERİ…

Tabii ki; günlük dizi furyasında Hint ve Kore dizilerinden bahsetmeden olmaz. En az Türk yapımlar kadar sevilerek izlenen bu diziler Türkiye pazarında beklenmedik ilgi görmeleriyle meşhur oldular. Bu tür diziler farklı kültür ve adetlere olan merakı güzel cevaplıyor fakat yapım kalitesi olarak Türkiye’nin ne denli gerisinde oldukları da inkâr edilemez bir gerçek. ‘Neden izliyorsunuz?’ sorusuna daha net bir cevap bulabilmiş değilim sanıyorum buna televizyonun sahiplenici aurası sebep oluyor.

Sonuç olarak; yadsınmayacak reytinglerle gündüz kuşağı dizileri ileriki dönemde yeni yapımlarla ekranlarda yer edinmeye devam edecek. Bakalım daha ne kadar merak ve ilgiyle takip edilecek? Belki de aksam kuşağına taşınacak seviyede yapımlarla da karşılaşabiliriz... Kim bilir?

Bu yazı toplam 2265 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.