PİYASALAR

  • BIST 1009456.53-0.71%
  • ALTIN2496.3930.5%
  • DOLAR32.5980.14%
  • EURO34.8180.15%
  • STERLİN40.6790.11%
  1. YAZARLAR

  2. Hüseyin Karaca

  3. ERDEMLİ MÜSLÜMAN KADIN
Hüseyin Karaca

Hüseyin Karaca

Yazarın Tüm Yazıları >

ERDEMLİ MÜSLÜMAN KADIN

A+A-

İdeal müslüman kadın ahlakını sordu tâlib.
Bir erkek muhayyilesindeki kadın tasavvuru ne kadar isabetli olursa, o kadar cevap verdi kâtib.
Geçmişe dönmeden, bugüne hiç bakmadan, sırf geleceği inşa edebilecek kıvamdaki erdemli kadınları yazmak istedi. Tarihteki anlı şanlı tablolarda resmedilen, ayağı yere basmayan, söylemlere-sloganlara malzeme olup yarınlara taşınmayan ‘görünen kadını’ değil, önümüzdeki sosyo-kültürel kasırgalara yiğitçe direnecek tevazuyla donanmış Müslüman kadını yazmak istedi.

ARAFTA BULUNUYOR 

Günümüzde kadın, kadınlar tarafından yükselen feminist savunmacı reflekslerle erkeklerin maddi manevi, psikolojik sosyolojik her türlü hamasi söylemine bahane olmaktan öteye geçemeyen bir arafta bulunmaktadır. Bilgisi kıt, ferâseti eksik, mümince sezgilerden uzak kızlardan, maneviyat bekçisi anneler olmasını beklemek varoluşa aykırı bir kuruntudur.
Modern dünyanın musibetleriyle baş edebilecek erdemli Müslüman kadın, her şeyden önce bilgiyle donanmış kadındır. Emr-i bi’l-maruf öyküsünü yazacak kadının avucunda şefkat, merhamet, sevgi potansiyeli yanında el emeği göz nuru bir bilgi özgüveni de bulunmalıdır.
Kendi toplumuna ve tüm insanlığa karşı saygılı, erdemli bireyler olmak, kadın ve erkek olmaktan daha ileri bir düzey olarak algılanmadıkça bu alanda hiçbir olumlu gelişme kaydedilemez. Şartları zorlayan, her türlü engeli aşarak bilgiyle donanan kadın, ailesine de yakın akrabasına da ülkesine de özgüven unsurudur.

TABİİLİK VE DOĞALLIK ARAMAK BEYHUDE

Akademik kariyer elde etmiş Müslüman kadına kem gözle bakarak onlara bıyık altından gülen erkek egemen bir jakoben toplum yanında, bu jakoben bakış açısına malzeme taşıyan, kendi varoluş öyküsünün çok dışında yapay eylemlere imza atan kadınların varlığı da bir o kadar düşündürücüdür.
Her yüzyılın bir karakteristik özelliği olsaydı, yirmi birinci yüzyılın özelliği hiç şüphesiz ifrat ve tefrit yüzyılı olurdu. Zira bugün kendi asli-doğal mecrâsından çıkan fertler, sürüler halinde serseri bir meçhule doğru koşmaktadırlar. Aslında evlenme yaşının kırklara dayandığı bir toplumda tabiilik ve doğallık aramak da beyhudedir.
Servetler ödenerek yapılan düğünlerin boşanma davalarının erken ifşâ töreni olmasını engelleyecek hiçbir adım atılmamaktadır. Borç batağına saplanmış damatlarla takıların refah mutluluğunu(!) göremeden talak-ı selase ile kendini mahkeme salonunda bulan gelinlerin sayısı gün be gün artmaktadır.

GASBEDİLMİŞ ASRIN ÇOCUKLARI 

Telaffuz edilmese de zina, hem de Müslüman mahallelerde çığ gibi büyümektedir. Marufa anahtar münkere kilit olması gereken dindarlık girişimleri, dağılan, dağılırken de ardında bir asır tamir edilemeyecek enkazlar bırakan aile facialarının önüne geçememektedir.
İdeal teorik zeminden değil de olgulardan, realiteden hareket edersek salt okumak, kariyer elde etmekle de erdemli kadın ve erkeklerin yetişmediğini görebiliriz.
Çocuklarımız artık sezgi yetenekleri gasbedilmiş bir asrın çocuklarıdır.
Gözümüzün önünde okuyarak susan, susarak sessizliğine ihanet eden yarı ölü canlılar vardır.
Tüm bu şikayet unsurlarının izalesi bağlamında, sosyal konumu ne olursa olsun kadınlar, resmi okul tahsili yanında ferasetini güçlü kılacak sağlam kaynaklardan da beslenmelidir. Bu kaynaklardan biri olan sohbet bereketi, ideolojik gerekçelerle seküler toplumlardan neredeyse çekilmek üzeredir. Bu sohbet bereketini ihya edecek olanlar, hiç şüphesiz ‘bana göre böyle’ kolaycılığından değil ‘olması gereken’ erdem kıvamından yola çıkan, bilgiyi öncelleyen, en azından Kurân-ı Kerîm’in dilini anlamaya heveslenen, farzları ve nafileleriyle dindarlığının manevi zenginliğini sürekli yenileyen insaflı kadınlar olacaktır.

MERHAMET VE İNSAF EĞİTİMİ ŞART 

Müslüman kadının popüler kültürün iğreti görselliği yerine mütevazi ama kararlı küçük adımlarla biraz kenara çekilerek topluma dışardan bakması, önemli/en önemli ayrımını yapabilmesi, siyasi-ideolojik gözlüklerini yılda en az bir kere çıkarıp saf ve tabii bakışlarla caddelere sokaklara göz gezdirmesi geleceğimiz için elzemdir.
Kariyer patlaması yaşadığımız çağımızda merhamet ve insaf eğitimi de şarttır. Muhtaç olduğumuz bu merhamet özverisini bize, erkekleşen kadınlar değil, çığırtkanlığın yerine sadeliği seçen, kadın reflekslerini muhafaza edebilen erdemini iffetinden, sadeliğinden alan Müslüman kadınlar verecektir.
Dilinde lafzıyla manasıyla Kur’ân nasibi, evinde hadîs-i şerif feyzi yankılanan, okudukça tevekkülü, insafı, merhameti artan annelerin, kızların hala yaşadığını hissettiren Allah’a şükretti kâtib.

Bu yazı toplam 5540 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.