PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Gaye Yardımcı

  3. BİLGİSİZLİK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞ
Gaye Yardımcı

Gaye Yardımcı

Yazarın Tüm Yazıları >

BİLGİSİZLİK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞ

A+A-

Görünmeyen ama hayatımızın her alanında bir bilim dalı! Bilgisizlik Bilimi! Mezunu Cehalet Yayma Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmak üzere doğrudan kabul ediliyor! 
Bilgisizlik bilimi = Agnolotoji 
Bu bilimin isim babası Stanford Üniversitesi’nden bilim tarihçisi Robert Proctor, gariban adam nasıl bıktıysa umut bu ya ‘bilimini’ bulayım da belki bir ihtimal düzelir diye düşündü demek! 
Yunanca’da ise agnosis ‘bilgisizlik’, ontoloji ise varlık felsefesi anlamına geliyor. 

Günümüzde, tarihten dine, siyasetten gündelik olaylara, iklim değişikliğinden Covid-19 salgınına kadar pek çok alanda gerçek ile gerçek olmayan arasında toplumun manipülasyonunun alabildiğine sürdüğü bir dönem yaşıyoruz. 
Cehalet, bilgisizlik bu manipülasyonlar için ülkemizde gördüğü ilgi ile gayet verimli bir ortamda varlığını sürdürüyor. 
“Kardeşim falanca hastanede doktor ondan duydum, Amcam zabıta o söyledi, komşunun kızı olayların içinde gözlerimle gördüm anlattı” gibi söylemlerden bıktıysanız işte Aziz YeniKapı Haber okuyucuları sizler için büyük hizmet! Kısa yoldan ‘Bilgisizlik Bilimi’ne giriş adımları: 
1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin;
Agnotolojide temel amaç karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir.
2- Çıkar elde etme amacı güdün; 
Eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün istediğiniz sonucu elde edersiniz.
3- Anlaşılamayan bir olgu bulun; 
İşin en önemli kısmı: Cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız.
4- Dengeli tartışma zemini yaratın; 
Soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun. 
5- Kendi başınıza uzman olun; 
“En iyi ben bilirim” özgüvenine sahip olmalısınız. Psikoloji, tarih veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Bu bilim menfaat için cehalet yayan bir asılsız bilgi bilimidir! 
6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın; 
Unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu erişildiği anlamına gelmez. Cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür.
7- Yasaklayın! Yasaklayın ki böylece eylemin gerçekleşmesi kesin olsun! 

Evet, cehaletin de bilimi olabiliyor işte. Bunun bir girişi varsa elbette çıkışı da var! Bu cehaleti tehlikeli ve yenilemez kılan, virüsten daha bulaşıcı olması. Virüs insanının hayatına son verebilir ancak cehalet bulaştığı zihni anında ele geçirir ve onu öldürerek yaşatır. Hiçbir güç yaşayan bir ölüyü öldüremez. Bu sebeple cehaletin zaferi, onunla şavaşmaya kalktığınız anda garantilenmiştir. 
Peki, cehaletle savaşmadan onu nasıl ortadan kaldırabiliriz? Bence bu ancak nasıl ‘anladığımızı anlamakla’ mümkün olabilir:  Aklın özgürleşmesiyle, rasyonel düşünceyle, sebeple sonuç arasındaki bağlantıyı tam anlamıyla gerekçelendirilmiş doğru bilgilerle kurmakla, her korelasyonun nedensellik içermeyeceğini bilmekle, inanmak yerine şüpheci bir yaklaşım kullanarak sorgulamakla, hakikatin peşinde olmakla… 
‘Nasıl anladığımızı anladığımız’ günleri hep beraber yaşamak hayal değil! Unutmayın; Köprüden önce son bir çıkış her zaman vardır. 

Baki selam ve sevgi ile...

Bu yazı toplam 1965 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar