PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
Beyzanur Yılmaz

Beyzanur Yılmaz

Din Psikoloğu - Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

BİLGE KADIN

A+A-

 

Sizlere bilge kadın olmanın önemi ve ilim yolunda çaba sarf etmenin kadın erkek fark etmeksizin herkese gerekli olduğunu belirtmek istiyorum.

İlime, onun yolunda emek vermeye ve bu yolda emek verenlere eskiden beri değer veren bir kişiyim. Belki de akademisyen bir ailenin evladı olmam sebebiyle hayatım boyunca eğitimi, bilimi önemsemem gerektiği Hz. Muhammed (S.A.V)’in “İlim her Müslümana farzdır.” (Kadın- erkek fark etmeden) hadisindeki öğretinin bilinç ve farkındalığıyla büyüdüm ve geçmişte bizlere örnek olan bilge kadınların başarısıyla bu yolda olmanın her kadın için önemli olduğunu düşünüyorum.

 

PEYGAMBERİMİZİN SÖZLERİ BİZLER İÇİN REHBER

Burada din ve maneviyatın hayatımıza olan olumlu katkılarından bahsetmek yerinde olur. Kutsal kitaplar, Peygamber sözleri ve filleri, bilge sözleri ve buna dayalı öğütler yaşamı anlamlandırma ve keşfetme yolculuğunda bizler için yol gösterici rehberlerdir. Yaratıcının bizlere öğütleri Hz. Muhammed (S.A.V), ehlibeyt ve sahabenin yaşam şekli, fiiliyatları ve geçmiş örnekler birçok manayı içinde barındırır.

Bilge kadın örnekleri o kadar çok ki bunlardan bahsedersek;

Hz. Muhammed (S.A.V) 'in eşi Hz. Âişe’nin mükemmel bir zekâsı ve hâfızası olması, edebî yönü, fesahat ve belagatiyle ünlü bir hatip olması ve bu yüzden konuşmasının insanlara çok tesir etmesi. Tarih, tıp, edebiyat, hitabet, Arabistan tarihi, ensab, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda da ileri seviyede olması sizce de bilge kadın olmada etkili bir örnek değil mi?

Hz. Hatice’nin günümüzde uluslararası ticaret denilen alanda belki birçok erkekten daha fazla ilme sahip olması, cömert yardımsever, asil ve hatırı sorulan dönemin önemli kadınlarından olması… Sizce de bilge kadın olmada etkili bir örnek değil mi?

O dönem için ekleyebileceğimiz birçok Saliha, çalışkan ve bilge kadın...

Yakın zamanda da birçok başarıya imza atmış kadınlar var.

Nobel Barış Ödülü alan ilk kadındır Bertha Von Suttner ...

Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir, Valentina Tereshkova ...

Vatanı için seve seve savaşmış ve canını vermiş başta Nene Hatun ve bütün fedakâr kadınlar…

Hepsi saygıyı ve tebriği hak eden bilge kadınlar ...

 

FARKINDALIĞIN ARTMASI ÜMİDİYLE

Yaratıcının belirlediği sınırlar içerisinde ilim yolunda çaba sarf eden, bu yolda Yaratıcının rızasını kazanma gayretiyle yapılması gereken her şey için didinen bilge kadın olmak, geçmişte olduğu gibi günümüz kadınlarının bir görevidir denilebilir. Hz. Muhammed (S.A.V)’ in “Beşikten mezara ilim öğreniniz” hadisindeki öğretisi yaşam boyu bizleri öğrenmeye teşvik eder…

“Kadınların hüzünlü prenses olmayı bırakıp, ‘Bilge kadın’ olmaya ihtiyaçları vardır. Okumak, düşünmek, fikirleriyle var olmak, günümüzün kadınlarının temel görevidir” diyor Prof. Dr.

Tarhan’ın dediği gibi kadınlar, ‘Hüzünlü prenses’ modunu bırakıp, ‘İlim yolunda çalışan bilge kadınlar’ olur ise her şey daha da güzel ve iyi olabilir diyorum.

Bizlere ilk inen ayette “Oku” demenin hikmetine de bakılarak ilme önem vermeli kadın. Psikolojik anlamda da kendi benliğini tanıma ve kazanma, toplumda söz sahibi olma, bilgisiyle özgüveninin artması, ilimle gelen başarı ve mutluluğu yaşaması için bu yolda olmalı kadın.

Bilge kadın olma bilincini ve farkındalığını kazanmak ümidi ile…

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 15962 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.