PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. YAZARLAR

  2. Abdullah Öztürk

  3. BAYRAMLAR ESKİMEZ…
Abdullah Öztürk

Abdullah Öztürk

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

BAYRAMLAR ESKİMEZ…

A+A-

Eski bayramlardan bahsetmeyeceğim zira bayramlar eskimiyor, insanlar eskiyor. Bazılarımız eskidikçe güzelleşiyor, kıymetleniyor; bazılarımız da eskiciye verileceğimiz günü bekliyor.

Komşular çağrılıp, evler eskiden olduğu gibi dip köşe temizlenmiyor, temizlikçiler çağrılıyor, fakat hiçbir temizlikçi, kendi evini temizlediği gibi bir başka kişinin evini temizlemiyor.

Beypazarı’ndan, Tokat’tan ya da Manisa’dan asma yaprağı tedarik edilip  bayram için yaprak sarmaları sarılmıyor.
Bizler  için yaprak sarması saran firmalardan sarma satın alınıyor fakat hiçbir yaprak sarmasının tadı annenizin yaprak sarması gibi lezzetli olmuyor.

Çocukların  "Bayram kıyafeti alınacak mı ?” sorusunu sormalarına dahi izin vermiyoruz zira çocuklar kıyafet için bayramı beklemiyor, istemedikleri halde yıllarca yetecek kıyafetleri dolaplarında giymeden eskiyor.

Bayram namazından sonra, namaza gidenler bayramlaşmak için beklemiyor çünkü bir çoğunun yetişmesi gereken otel rezervasyonları var, yola erken çıkmaları gerekiyor.

Kurban ibadeti genelde vakıflara , derneklere bağışlanıyor; eve gelecek misafirler için önceden sipariş edilmiş, kurban eti olmayan etler ikram ediliyor.

Aile büyüklerine mesaj yollanıyor; genelde bu mesajlar, yakışıklı mesajlar oluyor, sanal alemden araklanıp toplu olarak tanıdık, tanımadık, akraba, eş, dost ayrımı yapılmadan telefon fihristinde yer alan herkese yollanıyor.

Ev telefonlarının hemen altında ya da yanı başında duran çok sayfalı, ağır, sarı renkli, telefon fihristinden kimse kimseyi aramıyor artık, çünkü aramadıklarımız bile akıllı telefonumuzda yerini almış oluyor, ne zaman, nasıl, neden kayıt ettiğimizi hatırlamadığımız insanlara bayram mesajları yolluyoruz.

Eski bayramların tatlı olduğundan bahsediyor, yaşadığımız bayramları suçluyor, birkaç kelam ettikten sonra yine bildiğimizi okuyoruz. 

Biz, bayramları eskitemeyiz fakat insanları eskitebiliriz.

Bayram ruhunu kaybetmemek için mücadele veren, hiç tanımadığı insanlarla sırf bayram olduğu için sohbet eden , ihtiyaç sahiplerinin evlerini ziyarete giden, şehitlerimizi ziyaret edip kabirlerinde bir  Fatiha bile olsa okuyan, yetimlerimizi, öksüzlerimizi bizim çocuklarımız oldukları için sevindiren, bayramların yüce ALLAH’ın bir nimeti olduğunun farkında olan  tüm insanlara selam olsun.

Kurban Bayramınız mübarek olsun.

 Abdullah Öztürk

Bu yazı toplam 3219 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.