PİYASALAR

  • BIST 1009519.11-0.12%
  • ALTIN2492.8270.86%
  • DOLAR32.4860.13%
  • EURO34.7690.15%
  • STERLİN40.5760.02%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Albümin Hastalığı
Albümin Hastalığı

Albümin Hastalığı

Boşaltım sistemine ve karaciğere bağlı olarak gelişen Albümin hastalığı günümüzde bir çok bireyin şikayetleri arasında yer almaktadır. Altında bir çok ciddi nedeni barındırmakta olan  Albümin hastalığı tedavisi yapılmaması durumunda vücut içerisinde bir çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır. Peki ya günümüzde sıklıkla görülen Albümin hastalığı nedir? Albümin değeri nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Tedavisi nedir? sorularınızı cevaplayacağız.

A+A-

albumin.jpg

Albümin Hastalığı Nedir?

Albümin kan içerisinde bulunan bir tür protein olarak bilinmektedir. Karaciğer tarafından salgılanmakta olan albümin proteini kanın %60’lık yapısını oluşturmaktadır. Karaciğer tarafından sentez edilmekte olan albümin proteini 610 amino asidin bir arayan gelerek tek bir zincir oluşturması ile meydana gelmektedir. Vücut fonksiyonu için oldukça önemli olan albümin proteini karaciğer sağlığı açısından ciddi etkilere sahip olup, boşaltım sistemi problemlerinde de önem arz etmektedir. Normal bir bünyeye sahip yetişkin bir bireyde karaciğer nefronları günlü ortalama olarak 12 gram albümin üretimi gerçekleştirmektedir.  Sağlıklı bir insanın kanında bulunan 15 gram proteinin hemen hemen 9 gramı albüminden oluşmaktadır. Ancak albümin seviyesinin artması yada azalması durumuna bağlı olarak karaciğerde ve boşaltım sistemlerinde ciddi hastalıklar meydana getirmektedir.

Albümin Değeri Nedir?

Kan dolaşımının büyük bir kısmın kaplamakta olan protein albümin vücut içerisinde en yaygın olarak kanda ve idrarda görünmektedir. Erken doğan bebeklerde 3-4.2 g/dL aralığında,, yeni doğan bebeklerde 3.5-5.4 g/dL aralığında, çocuklarda 4-5.9 g/dL aralığında, yetişkinlerde 3.5-5.5 g/dL aralığında normal seviyerde görünmektedir.

albumin1.jpg

Albümin Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Vücut içerisinde yer alan serbest radikallerin en aza indirgenmesini sağlayarak vücut içerisinde ki hasarın oluşumuna engel olan albümin kolloid osmotik basıncını destekleyerek bilirubin, iz elemanları, yağ asidi ve ilaçlarda ki moleküllerin vücut içerisinde kana taşınmasına yardımcı olmaktadır. Bu denli öneme sahip olan albümin düşüklüğü ve yüksekliğine bağlı olarak ciddi belirtiler meydana getirmektedir. Hastalığın belirtileri arasında yer alan;

  • Kol, bacak ve ayaklarda şişlik
  • Akciğerde su toplaması ve beraberinde nefes darlığı problemleri
  • Karın bölgesinde ağrı ve şişlik
  • Erkeklerde cinsel işlev bozuklukları
  • Yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik,
  • İdrar da zorlanma
  • İdrarda kötü koku
  • İdrarda kan görme
  • Yüksek ateş
  • İdrar sıklığı
  • İdrarda renk değişimleri ile beraberinde köpüklenme, koyuluk ve ağırlık

albumin4.jpg

Albümin Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Albümin kan içerisinde karaciğere bağlı olarak salgılanan ve kan dolaşımının büyük bir kısmını kapsayan protein olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak albüminin üretiminden kaynaklı olarak ciddi albümin artması ve ani albümin düşüşleri bireylerde bir çok hastalık oluşumuna neden olmaktadır. Albümin hastalığının oluşumunda en belirgin nedenler öncelik olarak cerrahi operasyonlar, torasentez, parasentez, böbrek hastalıkları, enfeksiyonlar, ülserat,f kolit, glüten alerjisi, su tüketmeme, idrar yollarına bağlı ilaç tüketimleri, şeker hastalıkları olarak sıklıkla neden gösterilmektedir.

albumin2.jpg

Albümin Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Albümin hastalığı şüphesi taşımakta olan bireylerin yukarıda bahsetmekte olduğumuz hastalık belirtilerine sahip olması durumunda doktor muayenesine girmeleri gerekmektedir. İlerleyen süre içerisinde ciddi hastalıkları doğurmakta olan albümin bozuklukları kontroller ve teşhis durumunun saptanması durumunda hastalığın altından yatan nedenler ile tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genel anlamda doktor kontrolünde gerçekleştirilecek olan Albümin teşhisi için idrar tahlili, kan tahlili ve karaciğer kontrolleri yeterli olmaktadır. Buna bağlı olarak albümin değerlerinde yükseliş ve düşüşün nedenleri araştırılarak uygun tedavi yöntemi hastaya uygulanmaktadır.

Albümin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığa bağlı olarak altında yatan nedenlerin tespit edilmesi durumunda albümin hastalığında tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle boşaltım sistemine bağlı olarak gelişen ve böbreklere zarar vermekte olan albümin oranlarında kanı destekleyici ilaç tedavisi ile cevap verilmektedir. Yetişkinlerde hastalığa bağlı olarak serum takviyesi ile destek sağlanmaktadır. İdrar yolların da meydana gelen tahribatlara karşı antibiyotik desteği ile kan içerisinde protein değerini yükseltecek albümin hapları, şurupları ve iğneleri sayesinde değerlerin kan içerisinde normal seyrine kavuşması sağlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.