PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Adaçayının Faydaları
Adaçayının Faydaları

Adaçayının Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Adaçayı hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Adaçayı nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Adaçayı tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Adaçayı Nedir?

Adaçayı orta çağdan günümüze dek “her derde deva” olarak bilinmektedir. Önemli besin öğelerinden A vitamini, B6 vitamin, K vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin olup adaçayı salbiol, potasyum, çinko, ilkozit, kamfer, bomoeol ve sallvia elementleri ile hastalıklara şifa olmaktadır. 2011 yılında Uluslararası Bitki Derneği (IHC) tarafındanyılın bitkisi” ünvanına hak kazanmış olan adaçayı dünya çapında oldukça sık kullanıma sahiptir. Aynı zamanda mucizevi bitki adaçayı orta çağ dönemlerinden her evin bahçesinde olmazsa olmaz bitkilerin başında gelmektedir. Hastalıklara şifa kaynağı adaçayının faydaları arasında “psikolojik hastalıklar, depresyon, unutkanlık, cilt bozuklukları, diyabet, selülit, alzheimer ”  oluşumlarına karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Beden ve ruh sağlığı açısından oldukça zengin “mineral ve vitamin deposu ”  adaçayı bitkisinin yaprakları ile çay, içecek yapabilir aynı zamanda mutfaklarda yemeklerinize hoş bir lezzet katabilirsiniz.

Adaçayının Faydaları

Adaçayının Faydaları

Ilıman iklim kuşağında kolaylıkla yetişen adaçayı yüksek miktarda demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum mineralleri ile hastalıklara şifa kaynağı olmaktadır. Adaçayının faydaları arasında ruh hastalıkları, beyin hastalıkları, kalp hastalıklarına önleyici etki yaratması ile beraberinde saç selülit, ishal, romatizma, diyabet ve unutkanlığa oldukça iyi gelmektedir. Adaçayı aynı zamanda “yaşlanma karşıtı” özelliği ile cilt sağlığında önemli rol oynamaktadır.

Beyin Sağlığı

Beyin sağlığı için oldukça etkili mineral ve vitaminleri içerisinde barındırmakta olan adaçayı baş ağrısı, unutkanlık, hafıza kaybı durumlarına karşı iyileştirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda ileri düzeyde unutkanlığa bağlı olarak gelişen Alzheimer hastalığının da önüne geçmektedir.

Migrene birebir özelliği ile hastalarının durdurulamayan baş ağrılarına karşı adaçayı “doğal dindirici” özelliğe sahiptir. Özellikle gece başlayan ve uyuma sorununu da beraberinde getiren migren hastaları için adaçayını yaprakları ile beraber kaynatıp pamuk yada bez ile alnınıza koyarak terapi gerçekleştirebilirsiniz. Migren ağrılarınızın kısa süre içerisinde hafiflediğini göreceksiniz.

Depresyon dindirici özelliğe sahip adaçayı içerdiği apigenin, luteolinin ve diosmetin antioksidanları sayesinde depresyona oldukça iyi gelmektedir. Günümüzde sıklıkla rastlanan stres ve depresyon durumlarına karşı “doğal antidepresan” özelliği göstermektedir. Düzenli tüketimlerde depresyon ve stres durumlarını hafifletmektedir.

Alzheimer önleyici özelliğe sahip olan adaçayı düzenli kullanımlarda hastalığın oluşumunu engellemektedir. Unutkanlık problemi yaşamakta olan bireylerde “hafıza güçlendirici” özelliği ile beyin sağlığına tam destek vermektedir. İleri düzeyde unutkanlığa bağlı ve yaşlılarda sıkla rastlanan Alzheimer başlangıçlarını da yok etmektedir.

Ağız Sağlığı

Ağız sağlığı için oldukça etkili olan adaçayı içerisinde barındırmakta olduğu yüksek A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini ile “doğal dezenfekte” görevi üstlenmektedir. Ağız içinde yara oluşumlarını engelleyerek bakteri ve mikropları yok eder. Diş eti kanamalarınızın önüne geçerek diş sağlığına destek olmaktadır.

Bakteri giderici özelliği ile adaçayı düzenli kullanımlarda ağız içerisinde meydana gelen aft, yara ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Ağız yaralarınız içinde kullanıma uygun doğal bitki adaçayı ile ağız içerisinde meydana gelen hastalıklarda  “bakteri öldürücü” özelliği göstermektedir.

Diş minesini besleyici özelliği ile diş çürümeleri ve diş eti kanamalarını kısa süre içerisinde iyileştirici özelliğe sahip adaçayı ile diş kayıplarına son. 2015 yılında İran Mikrobiyoloji Dergisi araştırmaları neticesinde adaçayının “antibakteriyel” özelliği sayesinde diş plağını temizleyerek ağız içerisinde ki bakterileri yok ettiği belirtilmiştir. Özellikle “doğal gargara” olarak kullanabileceğiniz adaçayı, yaprakları ile beraber kaynatılarak içerisine tuz ilavesi ile ılık olarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Ağrı Kesici

Ağrı dindirici özelliği ile bir çok hastalıklarda meydana gelen vücut ağrıları ve bölgesel ağrılarda dindirici özelliğe sahiptir. Adaçayının içerisinde yer alan yüksek oranda mineral, vitamin ve uçucu yağlar ağrılarınızı dindirerek kısa süre içerisinde rahatlamanıza yardımcı olmaktadır. Bu özelliği ile tam bir “doğal ağrı kesici” etkisi yaratmaktadır.

Regl ağrıları nedeniyle kadınlar sıklıkla ilaç kullanımı yapmaktadır. Doğal yollar ile kadınların adet dönemlerinde ki ağrı ve psikolojik dengesizlik durumlarında kısa sürede hafifletici etkiye sahip adaçayı rahim bölgesinde meydana gelen kas kasılmalarının önüne geçerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Çay olarak tüketmeniz dahilinde bedene de rahatlama hissiyatı vermekte olan adaçayı ılık olarak karın bölgesine sürülerek dindirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Romatizma ağrıları ile başı dertte olan hastalarda düzenli kullanımlarda oldukça olumlu sonuçlar gösterdiği bilinen adaçayı eklem ağrılarınızda da hafifletici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda adaçayı içerisinde yer alan elementler sayesinde romatizma hastalıklarına iyileştirici özelliğe de sahiptir.

Diş ağrıları sebebiyle sabahlara kadar uykusuz kalan genç ve yetişkin bireylerde doğal dindirici özelliği ile ağız içerisinde oluşan bakteriler kısa sürede yok etmektedir. Adaçayını tuz ile beraber gargara yaparak dişlerde meydana gelen ağrı ve kanamaların önüne geçebilirsiniz. Bu özelliği ile “doğal gargara” işlemi göstermektedir.

Saç Sağlığı

Saç sağlığı için oldukça kuvvetli özelliğe sahip adaçayı içerisinde bulunan A vitamini, B vitamini, C vitamini, kalsiyum ve potasyum mineralleri ile saç sağlığına tam destek sağlamaktadır. Özellikle saç derisinde meydana gelen yara ve bakteri oluşumlarına iyileştirici ve yok edici özelliğe sahip adaçayı saç dökülmelerinin de önüne geçmektedir. Kalıcı kellik sorunu ile mücadele eden bireylerde oldukça etkili sonuçlar kazandırmaktadır.

Saç hastalıkları konusunda klinik araştırmalar ile iyileştirici özelliğe sahip olduğu kanıtlanmış olan adaçayı günümüzde sıklıkla rastlanmakta olan saç kepeği, saç kıran ve deri kaşıntılarına karşı kısa sürede onarıcı etki göstermektedir. Saç içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürerek saç sağlığını korumaktadır.

Saç dökülmesi sorunlarına karşı oldukça etkili özelliğe sahip olan adaçayı ile kellik problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Düzenli kullanımalar da kadın ve erkek bireylerde saç yapısını güçlendirerek parlak ve sağlıklı görünüm kazanmasına yardımcı olduğu klinik çalışmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Erkeklerde düzenli kullanımlarda kellik sorununu ortadan kaldırmaktadır.

Adaçayı

Adaçayının Diğer Faydaları

Her derde deva özelliği ile vücut fonksiyonlarına tam destek sağlamakta olan adaçayı beyin sağlığı, saç sağlığı, ağız sağlı ve ağrı kesici özelliğinin yanında bir çok hastalığa karşı “önleyici ve iyileştirici” etkiye sahiptir. Adaçayının bilinen ve bilinmeyen tüm faydaları ile vücudunuzda meydana gelecek olan hastalıklara karşı kendinizi doğal bitki tedavisi ile koruyabilir, düzenli kullanımlarda iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  • Diyabet hastalarında kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Kardiyovasküs sistemlerinin düzenli çalışmasına destek olarak kalp sağlığını korur.
  • İshal hastalarına karşı zengin lif mineralleri ile kısa sürede iyileştirici etki göstermektedir.
  • Kan dolaşımını arttırıcı özelliği ile vücut toksinlerinin atılımını sağlar.
  • Kadınlarda meydana gelen selülit oluşumlarını kısa sürede iyileştirir.
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklarda iyileştirici özelliğe sahiptir.
  • Doğal balgam söktürücü özelliği ile sinüsleri temizleyerek akciğerde rahatlama etkisi göstermektedir.

Adaçayının Zararları

Hastalıklara şifa kaynağı olan adaçayının saymakla bitmeyen faydaları arasında az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkiler oluşturabilmektedir. Yeterli dozda ve uygun ayarda kullanımlarda yan etkilerin önüne geçseniz dahi bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem yaratabilmektedir.

  • Düşük riski taşıyan kadınlar için oldukça riskli olan adaçayı içerisinde barındırdığı elementler ile düşük riskini arttırabilmektedir.
  • Kalp hastalığına bağlı olarak çarpıntı sorunu yaşamakta olan bireyler için içerisinde barındırmakta olduğu thujone elementi ile çarpıntı riskini tetikleyebilmektedir.
  • Fazla tüketime bağlı olarak mide asit dengesini bozarak karın ağrısı ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Sara hastalarının doktor kontrolü neticesinde kullanmaları gereken adaçayı epilepsi nöbetlerini tetikleyebilmektedir.
  • Emzirme döneminde ki anneler için uygun görülmeyen adaçayı içerisinde barındırdığı maddeler ile süte akışını yavaşlatma özelliği gösterebilmektedir. Bebekleri memeden kesmek isteyen anneler için ise oldukça mantıklı bir yoldur.
  • Alerjik hastalıklara sahip bireylerde adaçayı tetikleyici özellik gösterebilmektedir. Aynı zamanda alerji oluşumlarına da sebep olabilir.
  • Erkeklerin düzenli tüketimi doğru bulunmayan adaçayı hormonlarda yavaşlama etkisi göstererek sperm sayısını azaltmaktadır.

Tavsiyeler

Doğanın sunmakta olduğu mucizevi bitki adaçayı tüketimleriniz de uygun ayarda ve dozda kullanmanız taktirinde bir çok hastalığın önüne geçebilir, rahatsızlıklarınızda iyileştirici etki görebilirsiniz. Ancak fazla kullanımlarda vücut dengesine zarar verebilir hastalık oluşumlarını tetikleyebilirsiniz. Bu durumda uygun ayara ve dozda taze olarak tüketmeniz en doğrusu olacaktır.

Adacayı Hakkında

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Hastalıklara şifa etkisi yaratacak olan adaçayı demleme işlemlerinize oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Halk arasında sağlıksız ve yanlış çay yapılasından dolayı yanlış tüketime bağlı olarak mucizevi etkilerini yok edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken durumlar karışımınızın uygun dozda olması ve pişirme süreniz olacaktır.

Malzemeler

  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı adaçayı (göz kararı bir avuç olacak şekilde)

Yapılışı

Adaçayınızı sağlıklı bir şekilde tüketmeniz oldukça önemlidir. Çayınızın yapımı için uygun sıralamayı takip ederek mucizevi etkisinden yararlanabilirsiniz. Öncelik olarak 1 litre suyunuzu kaynama noktasına ulaşıncaya dek ısıtmanız gerekmektedir. Kaymakta olan suyunuzun altını kapatarak belirtilen ölçekte adaçayını ilave ediniz ve ağzını kapatınız. Ortalama olarak 4 dakika adaçayınızın demlenme süresi için yeterli olacaktır. Sıcak olarak tüketeceğiniz çayınızın içerisinde bal ve limon eklentileri yaparak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.