PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. YAZARLAR

  2. Sosyolog Aygül Fazlıoğlu

  3. Yeni Bir Yıla Girerken
Sosyolog Aygül Fazlıoğlu

Sosyolog Aygül Fazlıoğlu

Sosyolog
Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni Bir Yıla Girerken

A+A-
Sosyolog Aygül Fazlıoğlu

 

 

 

Her yıl olduğu gibi bu yılda bir önceki yılın iyisi kötüsü ile değerlendirilmesi ve gelecek yıl içinde dilekler, temenniler ve hayaller sıralanacak. Ama ben bunları tek tek yazmayacağım, çünkü bunları hepimiz biliyoruz. Kıyısından köşesinden hepimize bir şekilde artısı ile eksisi ile dokunan şeylerdi. Kimi bizi şaşırttı, kimi bizi şoke etti, kimine de hazırlıksız yakalandık.

Göçmenler ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşları için acı ve kayıpların yaşandığı bir yıl oldu. İnsanlar yerlerinden yurtlarından edinildi, vatansız kaldı, bir bardak suya, bir lokma ekmeğe muhtaç kaldı. Nükleer füzeli tehditler karşılıklı havada uçuştu.

Dünyada da ülkemizde de kadına, çocuğa ve hayvanlara yönelik, taciz, tecavüz ve şiddet hız kesmeden devam etti. Uygulanan yasalar yetersiz kaldı ya da uygulanamayan yasalar için sessiz kalındı.

 

Toplum olarak içerde ve dışarda nasıl bu hale geldik, göz göre göre vahşetlere, şiddete göz yumduk ve seyirci kaldık, bizden, bizim mahalleden olmayanlara kem gözle baktık. Kendi mahallemizin ortak değerlerini oluşturduk. Biz ne zaman bu hale geldik.

 

Oysa geçmişimiz, geleneklerimiz bize farklı şeyler söyler. Bir arada ortak dayanışmanın dinamikleri ile birbirimize el veren, ihtiyacı olanı gözeten, gelen müşteriyi çevresinde siftah yapmayan komşusuna yönlendiren anlayışa sahip bir nesilden günümüzde duyarsız, ikincil ilişkilerin hakim olduğu bir topluma evrildik. Ancak yine de tamamıyla kaybolmayan ortak dayanışma kültürü ve temel değerler kapsamında ülkemizi tehdit eden iç ve dış tehlikelere karşı birlik olmayı da bildik.

 

Bu koşullar içinde yeniden gelecek yılın her dakika ve saniyesinde toplumsal dayanışmanın ağlarını örme yollarına enerjimizi sarf etmeliyiz. Kişisel ve toplumsal bilinçlenmenin odağına bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerini karşılama yeteneğinden ödün vermeden yerleştirmeliyiz.

 

Acılarımız ve sevinçlerimizle 2017’ yi geride bırakıp, 2018’in ülkemiz ve tüm dünya için daha fazla umut, daha fazla sevinç, daha fazla mutluluk ve barış getirmesi dileğiyle…

Bu yazı toplam 2257 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.