PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Handegül Terken

  3. Trabzon’da Yeşil, Tarih Ve Kemençe
Handegül Terken

Handegül Terken

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Trabzon’da Yeşil, Tarih Ve Kemençe

A+A-

Yeşilinde kalbimi bıraktığım Trabzon. 
Çocukluk ve gençlik hayalim olmasına rağmen otuzlu yaşlarımda görebildiğim ve görür görmez sevdasından gözyaşlarına boğulduğum ve durmadan yeniden yeniden aşık olduğum şehir.
Uçakla ortalama bir saat sürede gitme imkânınız olan Trabzon’a, Karadeniz sahil yolunu kullanarak da gidebilirsiniz. 
Orta Karadeniz Bölgesinde bulunan şehrin tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Roma ve Bizans dönemlerinin yaşandığı Trabzon 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Normal şartlarda denizden gözünü alamayan ben, Karadeniz yolculuğu boyunca gözümü yeşilin envai çeşidiyle bezeli olan dağlardan alamadım... 


Yılın her mevsimi yağış alan Karadeniz’in incisi bir çok doğal güzelliği de içinde barındırıyor. 
Uzungöl doğal güzelliği ile dillere destan olsa da, şu an çevresine yapılan onlarca otel sebebi ile de eleştiri noktalarından biri. Ancak Uzungöl’ün etrafında bisiklet turu yapıp, manzaraya karşı çay içmeden olmaz. 
Beni her zaman büyüleyen Sümela Manastırı tüm ihtişamıyla karşıma çıktığında, insan gücüne bir kere daha hayran oldum. MS 3.yy’da kayaların üzerine kurulan manastırda kilise, şapel, ayazma, kütüphanelerin yanı sıra öğrenci ve misafir odaları bulunmaktadır. 


Bizans döneminden bu yana sadece bazı bölümleri ayakta kalan “Trabzon Kalesi” önemli turistik mekânlardandır. 
Şehrin içinde Bizans ve Roma döneminden kalan birçok tarihi eser hala ayakta durmaktadır. Bunlardan birkaçı; Yeni Cuma Camii (Hagios Eugenios Kilisesi), Orta Hisar Camii (Panaghia Khrysokephalos Virgin Kilisesi), Ayasofya Müzesi ( Ayasofya Kilisesi), Sultan Abdülmecid tarafından Trabzon’a gelen yabancılar için yaptırdığı ve hal faaliyetine devam eden Santa Maria Kilisesi, Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos), Kaymaklı Manastırı (Amenapırgiç), Bedestendir. 

Trabzon’a gittiğinizde Akçaabat köftesi, Hamsiköy sütlacı, mıhlama ve aslında bir balık olmadığını söyledikleri “hamsi kuşu” yemeden gelinmemelidir. 
Neşeli ve hareketli Trabzon halkı, seyahatiniz sırasında mutlaka size unutamayacağınız gülümseten hatıralar bırakacaktır.

Trabzon’dan bir hatıra almak isterseniz telkarinin eşsiz örneklerinden alabilirsiniz. 
Kemençe ve tulum eşliğinde bir horon halkasına katılıp, enerjinizi sonuna kadar harcayabilirsiniz...

Dünyanın dört bir yanından turistlerin geldiği güzel Trabzon, sizlerin de ölmeden görülmesi gereken yerler listenizde muhakkak olmalıdır...
Mutlu yolculuklar...

Bu yazı toplam 7090 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.