PİYASALAR

  • BIST 1009790.880.71%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Meral Akçay

  3. SİYAH RENK VE MEKANLAR
Meral Akçay

Meral Akçay

İç Mimar
Yazarın Tüm Yazıları >

SİYAH RENK VE MEKANLAR

A+A-

Siyah renk, dikkatli ve ölçülü kullanıldığında  asaleti ve ağırbaşlı duruşuyla mekanlarda etkili bir atmosfer yaratır. Bunun yanısıra, doğru kullanım için  en çok dikkat edilmesi gereken renklerin başında gelir. Çünkü doğru kullanılmadığı takdirde alanlarımızı karanlık, iç karartıcı ve hak etmediği, olumsuz bir etki altında sokar. Dramatik, lüks etkisini ağır başlı duruşu ve asaletiyle birleştirmek için bazı noktalara dikkat etmek gereklidir. Siyah rengin psikoloji üzerinde hüzünlü bir etki oluşturuyor olması, özellikle yoğun kullanmamak için yeterli bir nedendir.

1kose.jpg

Öncelikle yaşam alanlarımızda genel konsept belirlendikten sonra,  planlı uygulamalar gereklidir. Siyah rengi ve dokuları nerede nasıl kullanmak istiyoruz buna karar vermekle başlayabiliriz. Mesela bir salonda uygulanması gerekenlerden bahsedelim. Mobilya cilanızın ve kumaşınızın siyah olduğunu  düşünelim. Bunun için öncelikli olarak, duvar ve tavan renklerimizin gün ışığını içeride net hissedecek tonlarda olmasına dikkat etmeliyiz. Beyaz, ekru, açık gri gibi renkler tercih edebiliriz. Mobilyanın, siyah rengiyle oluşturduğu  ağır duruşunu hafifletmek için canlı renklerden birini kullanabiliriz. Mesela; koyu tonlarda fuşya, bordo, lame, dore, beyaz gibi renklerden birini mekana kombin renk olarak dahil edebiliriz. Bu mekanda siyah rengin baskın olarak etkisini hafifletecektir.

2kose.jpg

Aksesuar seçimlerinizde özellikle ayna, açık sarı tonlarda varak objeler yine siyah rengin ağır başlı havasını destekleyecek nitelikte olacaktır. Eğer daha modern seçimler yapmak isterseniz, özellikle büyük ölçekli cam  aksesuarlar, renkli çiçek arajmanları, yeşil, yoğun yapraklı  taze bitkiler, çerçevesi kombine renklerle hazırlanmış tablolar, beklenilen sonuca hizmet edecektir.

 

3kose.jpg

Ya da tam tersini düşünmemiz gerekirse, renkli olan bir yaşam alanına sahipseniz, birçok sıcak renkle oluşturulan bir konsepte sahipseniz siyahı kullanarak renklerin oluşturduğu karmaşayı sakinleştirebilirsiniz. Örneğin; duvarda kullanılan siyah bir duvar kâğıdı, aksesuarların tamamen siyah renklerde olması, varsa şöminenizi siyah renkte bir uygulamaya gitmeniz, perdelerinizde siyah etkiler yine siyahın o muhteşem etkisini evlerinize taşımaya yardımcı olacaktır.

Yatak odalarında siyah rengi mobilyadan çok perdelerinizde; siyah uçuşan tül perde ve kadife siyah fonlar, kullandığınız siyah temalı bir tablo, ayna, siyah başlıklı abajurlar yatak odanızda yine asil ve romantik etkiler katacağı gibi tutkulu bir odaya dönüşmesi için size hizmet edecektir…

4kose.jpg

Yaşam alanlarınızda hangi alanda kullanırsanız kullanın siyah renk ölçeği  doğru kullanıldığı takdirde alanlar kişilere hizmet ederken etkisi de tatmin edici olacaktır.  Önemli olan şey kullanım ölçeği kadar, birlikte kullanacağınız her ayrıntının dengesidir. Siyah renk; denge kurulmadan kullanılmayacak tek renktir. Buna dikkat ettiğiniz müddetçe siyah renk ve dokuları kullanmaktan korkmayın.

Siyah rengi sadece dekorasyonda kullanın ,hayat bembeyaz olsun...

Sevgiler

 

Bu yazı toplam 24820 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.