PİYASALAR

  • BIST 1009685.491.73%
  • ALTIN2813.9080%
  • DOLAR33.8860%
  • EURO37.5670%
  • STERLİN44.4220%
  1. YAZARLAR

  2. Gülay Kurt

  3. Şehrin Eylül takıntısı
Gülay Kurt

Gülay Kurt

Dr. Mimar
Yazarın Tüm Yazıları >

Şehrin Eylül takıntısı

A+A-

Şehrin en kalabalık ve en karmaşık halini alacağı Eylül ayına giriyoruz. Bu ay öğrenci, eğitim, okul, gelecek, kariyer, yeni planlar, yeni evle, yeni komşular vb. konularının bol olduğu heyecan ayıdır. Gelecek için en büyük yatırım olan eğitim serüvenine başlanılan ay olduğu için insanda stres de oluşturur haliyle. Hani Mart ayı vergi ayı derler ya Eylül ayı da okullara başlangıç ayı olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Ben yaştakilerin iyi bildiği ve bütünlemeye kalan öğrencilerin dillerinden düşürmediği bir şarkı olan ve “Eylülde gel” şarkısı da bir espri mahiyetinde zihinlere yer etmiştir. İşte bu yüzden Eylül ayı hem sonbaharın başlangıcı ama yazın bitiminin hüznünü aynı anda yaşatırken bir yandan da hayatımızdaki yepyeni başlangıçları içeren bir ay olabiliyor.

Geçmişte sadece üniversite sonuçlarının açıklandığı ve tüm gözlerin buna çevrildiği bir dönemde artık lise seçme ve yerleştirme kavramı da lügatimize girdiği için eğitimle bağlantılı hayatın çapı daha da büyümüştür. Durum böyleyken toplumun özellikle çocuklu ailelilerin, bütün hayatın merkezine eğitimi koymaları ve ona göre bir düzen oluşturması kaçınılmaz olmaktadır.

 

Ev değiştirilecekse kazanılan veya gidilmesi istenilen okullara göre ev seçimi göz önünde bulundurulur. Özellikle büyük şehirlerde bu durum çok önemli bir konu ve sorun olmaktadır.

Eğer okula uzak bir yerde oturuyorsanız bu sizin için büyük bir sorun olabilir. Akabinde ise gelecek hayatına mâl olabilecek bir duruma da dönüşebilir.

Girilecek sınavlar görülecek dersler vardır ve bunlar sabahın altısında yola çıkan küçücük bir ilköğretim öğrencisi için oldukça zor bir durumdur. Kar yağmur vs. gibi hava koşullarının negatif olduğu zamanlarda ulaşımın her şeyi özellikle de en çok okul hayatını etkilediği aşikârdır. Bu gibi olağanüstü durumlarda şehrin valisinin yapacağı “okul tatil” anonsu dört gözle beklenir.

Çocukları okula giden aileler ve üniversite öğrencisi olan genç yetişkinler okulla ev arasında mekik dokuyan bir hale dönüştüğü için büyükşehirlerde okul ve ev arasında güçlü bir organik bağ oluşmaktadır. Saatlerin ulaşımda geçtiği bir okul hayatını kimse istemez çünkü. Günümüzde okulu ve evi aynı şehir içerisinde olsa dahi yurtta kalan üniversite öğrencilerine rastlamaktayız. İlköğretim öğrencileri için ise böyle durum yoktur. Bu sebepten ötürü okula yakın evlerde oturulması tercih sebebi olmaktadır.

Hele o mahalledeki okuldan semt sakinleri memnunsa o okul etrafındaki ev fiyatlarının nasıl da birden arttığına çoğu zaman şahit olmuşuzdur. Evini taşımayı düşünen aileler de Eylül ayını bekler. Çünkü tatilden dönen ve artık şehir hayatına adapte olmaya çalışan kişiler bir an önce evinin düzenini kurup hayatına yön vermeye çalışır. Çünkü onu koca bir kış beklemektedir ve Eylül ayının ne sıcak ne de soğuk olması ev taşımak için idealdir. Şehir içi yollarda sürekli nakliye araçlarını gördüğümde ben de heyecanlanırım bu yüzden. Böyle bir yer değiştirme döngüsü sürer gider şehir içinde.

Evi sabit olan ama eğitim hayatına yeni başlayan minikler için ise odaları yenilenir odası yok ise onun odası olan bir eve geçilmeye çalışılır. Evin düzeni hep ders çalışan çocuklara göre dizayn edilmeye uğraşılır.

Artık tatil modundan ders çalışma moduna geçen ev ahalisi için böyle bir değişim de hep Eylül ayında olur. Ev zilinin, TV’nin sesi daha az çıkar, kahvaltı ve diğer öğünlerin saatleri yeniden ayarlanır Eylül ayında. Evlerelden geçirilir, tamir varsa onlar yapılır.

Eşyalar yenilenecekse onlar seçilir kısaca yeni bir düzene geçilir. Kırsal kesimdeki kadar olmasa bile şehir hayatında da kendine has bir kış hazırlığı vardır Eylül ayında. Turşular konur, konserveler yapılır, son kalan yaz meyvelerinden reçeller yapılır.

Tarhana yapmasını bilen tarhanasını yapar. Yatak yorganını son kalan güneş ışığından faydalandırır vs. Aslında epey iş yaparız Eylül ayında. Yazın verdiği rehavet ve atıllık hissinden kurtulmak ve birden kış ayının zor koşullarına girmeden bir çeşit hazırlık dönemi için fırsattır aynı zamanda Eylül ayı…

Bütün bunları sayarken, Eylül ayının sıradan bir ay olarak görüldüğü ama aslında hayatımızda ne kadar çok öneme sahip olduğunu anlayabiliyoruz. Hayırlı kararlar alabileceğimiz, hayırlı düzenler ve hayırlı başlangıçlar yapabileceğimiz bereketli bir Eylül ayı geçirebilmemiz duasıyla…

Bu yazı toplam 2286 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.