PİYASALAR

  • BIST 1009479.97-0.47%
  • ALTIN2495.1310.45%
  • DOLAR32.5980.14%
  • EURO34.7920.07%
  • STERLİN40.605-0.09%
  1. YAZARLAR

  2. Gaye Yardımcı

  3. #MüzikHayattır
Gaye Yardımcı

Gaye Yardımcı

Yazarın Tüm Yazıları >

#MüzikHayattır

A+A-

Neşe, mutluluk, sevinç gibi kavramların küçük küçük hayatımızı terk ettiği, bu duyguları mumla aradığımız, gülmek için üste para verdiğimiz günleri yaşıyoruz. 

Ortak iyiyi ararken, evrensel güzel olanı bulmaya çalışırken Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek duymuyor yine ‘müzik’te buluşuyoruz. 

İnanışa göre; yaratılışta insanın Allah’a söz verişinin avazesidir müzik. Bezm-i Elest- Kal-u Bela’dan bugüne yani dünyanın varoluşundan bugüne hayatlarımızda değişik formlarda baş köşede hem sanat hem bilim olarak yer alıyor ‘Müzik’.

Anlaşmanın yegane yolu iletişim, Kelimelerle anlatamadığımız duygu ve düşüncelerin seslerle anlatılması sanatına ‘müzik’ demişler, Bu iletişimin en güzel yolu için #MüzikHayattır dedik. Bu kapsamda; Hem akılla hem duyguyla kavradığımız, Herkesin anlayabileceği, dil ve ırk fark etmeksizin kalbe, ruha hitabın ustası Romanlarla başladığımız uygulayıcı koordinatörlüğünü yaptığım Türkiye’de bir ilk olan Roman Müzisyenler #MüzikHayattır Büyük Türkiye Orkestrası ile Ankara’dan yola çıktık.

Toplumun her kesimi gibi, ülkemizdeki müzisyenlerin müzik piyasasındaki durumları yaşanan salgın süreciyle birlikte ciddi sıkıntıya girdi malumunuz üzere. Hem bu sıkıntıları bir nebze olsun azaltabilmek hem de müziğin birleştirici gücünden bu zor dönemde faydalanabilmek amacıyla AK Parti’nin ilk Roman Milletvekili Cemal Bekle’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle -Bakan Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz’un özel ilgi ve enerjisiyle- 20 il 15’er kişiden oluşan saz ve söz sanatçılarını verecekleri konserlerle müzikseverlerle buluşturacağız. 

Bu toplumun çok önemli bir kültürünün şaşırtıcı özellikleri, müzik ve kültürü algılayış biçimleri ve müziklerinin gündelik hayatlarıyla olan kopmaz bağına bu projeyle şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buna vesile olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’a, İzmir Milletvekili Cemal Bekle’ye, Ayşe Bekle’ye, Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz’a, Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’a, Aydın Milletvekili Metin Yavuz’a, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’a, 
Projenin isminin mimarı Tamer Karslıoğlu’na, ilham veren fikirleri ile Yücel Güngör’e, proje ekibimizin temeli sanat yönetmenimiz Özcan Şarlı’ya, Roman Sivil Toplum Hareketinin öncülerinden Erdinç Çekiç, Hasan Şirin’e, ayrıca her türlü kahr çekilir ekibi: Merve Şentürk, Ece Koç, Martı Balamir, Burçin-Zafer Özcan, Bayram Sönmez, Ahmet Çavdar, Mehmet Tozlu, Bayram Tüm, Selin Ünlü, Ahmet Yıldız, Erhan Aksoy’a, İl il gezen Annelerini sabırla bekleyen çocuklarım MahmutEkrem ve Ahmedigo’ya ve Hilola’ya müteşekkirim. 

Roman müziğinin, yalnızca bir eğlence kültürü olarak algılanmaması gerektiğini bize anlatan, 20 ilde yaptığımız çekimlerde bize kapılarını, mahallelerini açan il koordinatörlerimize, muhteşem sanatları ile müzisyenlerimize en kalbi, en özel teşekkürlerimi sunuyorum. 

Bu projeyle sizler de izledikçe Romanların yaklaşık 1500 yıl önce Hindistan’dan başlayan göçleri ve Anadolu’ya yerleşmeleri; bu coğrafyada müziğin temelini oluşturduklarına hayret ve hayranlıkla şahit olacaksınız.
Romanların yaşamında müziğin kültürel kimliği belirlemedeki yeri ve önemini anladığımız, müziksel yaşamları, toplum içerisinde onları dışlayan kesimlere karsı kendilerini ifade edebilme durumlarını ve ayakta kalabilmelerini sağlayan sazları, sözleri, neşeleri, insan doğasına en uygun yaşayan halleri ile hayatları boyunca ekonomik olarak zor durumda olsalar da müzikle nasıl mutlu olduklarına şahit olacaksınız. 
Son olarak, en önemlisi ve güzeli; Önümüzdeki günlerde belki böyle bir müzik böyle bir sanat kalmayacak ve bu proje yıllar sonra geleceğe bir miras kalacak. 

Güzel bir sanat insanı olan Ataol Behramoğlu der ki; 
“İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne,
Denize saatlerce bakabilir, bir kuşa, bir çocuğa... Yaşamak yeryüzünde, onunla karışmaktır. Kopmaz kökler salmaktır oraya
Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır.
Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana” 

Ve Aziz YeniKapıHaber okuyucuları bize sunulmuş bir diğer armağan olan müziğin ahengini, her birimize ayrı ayrı hissettirdiği güzellikleri de ekleyip #MüzikHayattır diyoruz. Bize katılın! @muzikhayattir1 @muzikhayattirtr  

Baki selam ve sevgi ile.

Bu yazı toplam 2614 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar