PİYASALAR

  • BIST 1009758.140%
  • ALTIN2818.3370.26%
  • DOLAR34.059-0.12%
  • EURO37.8720.22%
  • STERLİN44.770.26%
  1. YAZARLAR

  2. Dr. Evrim Derinözlü

  3. LÜKS GİRİŞİMCİLİK
Dr. Evrim Derinözlü

Dr. Evrim Derinözlü

Yazarın Tüm Yazıları >

LÜKS GİRİŞİMCİLİK

A+A-

Küreselleşme ve dijital dönüşüm ile oldukça hızlı evrilen tüketim dünyasında lüks kavramı yeniden tanımlanmakta, farklı anlamlar kazanmaktadır. Daha önce lüks olarak nitelendirilen ürünler, bugün lüks olarak algılanmamaktadır. Günümüz tüketicilerinin hayallerini lüks deneyimleri yaşamak oluşturmaktadır.

Lüks ürünlere servet ödemeye razı tüketiciler, onları bir ürün değil değer olarak görmekte ve o ürünlerle eşsiz deneyimler yaşamak istemektedir. KOSGEB de girişimciliği “Toplum için değer yaratmak.” olarak tanımlamaktadır. Lüks girişimcilerin müşterileri için bir değer yaratmanın ötesinde, müşterilerinin ürünleriyle olan tüm deneyimlerini farklılaştırması, beklentilerinin üzerine taşıması ve sunduğu tüm vaatleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Lükse olan ilgi arttıkça lüks endüstrisinin hedef kitlesi de farklı tüketici gruplarına kaymaktadır. Mevcut müşterilerin de marka ve ürünler ile ilgili değerlendirme kriterleri, satın alma davranışları ve marka tercihleri değişmektedir. Bu nedenle lüks markaların tüketici tarafındaki tüm bu yeniliklere ayak uydurması gerekmektedir.

Lüks sektöründeki köklü markaların, prosedürler ve operasyonel süreçlerle uğraşırken yenilikleri kaçırması, sektöre girmeyi amaçlayan girişimciler için çeşitli fırsatlar oluşturmaktadır. Pazarda olmayan bir ürünle ya da olan ürünlerden daha güncel, daha farklı, daha inovatif bir ürünle çevik davranan bir lüks girişimi tüketicilerin kalplerini fethedebilmektedir.

Türk Dil Kurumu “Girişimci” kavramını «Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis.», «Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis.» olarak iki farklı şekilde tanımlamaktadır.

Girişimciler kararlı, sorunlardan kaçmayan, çözmeye çalışan insanlardır. Kendilerine güvenir, riskleri göze alır ve planlı hareket ettiklerinde başarılı olacaklarına canı gönülden inanırlar. Öngörüleri yüksektir; yenilikleri, ileride olabilecek değişim ve gelişmeleri herkesten önce görür ve uygularlar.

Sosyal ve iletişim yönü kuvvetli girişimciler daima kendilerini geliştirme eğilimindedirler. Önderlik ettikleri kişileri işlerini gerektiği şekilde yapmaları için motive ederler. Sabır ve ikna kabiliyetleri yüksektir; çevrelerindeki insanlara güven verirler.

Lüks sektöründe deneyim ve uzman bilgisi çok önemlidir. Girişimci ve girişimde yer alan tüm personelin sektör ve ürünler ile ilgili fikir sahibi, iyi eğitimli, prezentabl, zarif ve şık olması gerekmektedir.

Büyük şirketler de değerlerini artıracağını düşündükleri için lüks marka yaratma konusunda oldukça isteklidir. Bununla birlikte, lüks marka oluşturmak son derece zor ve uzun bir süreçtir. Dolayısıyla diğer markalardan daha uzun sürede istenilen seviyelere ulaşılmaktadır.

Lüks girişimcileri pazarda kendilerine en uygun, en cazip ve en kazançlı segmenti seçmelidir. Hedef pazar ve segment seçimi yapıldıktan sonra pazarda nasıl konumlandırılmak istenildiğine karar verilmelidir. Markalar bir konum hedefler, ancak tüketiciler tarafından konumlandırılırlar. Bu nedenle tüketicileri etkilemek için çaba gösterilmelidir.

Lüks tüketicilerinin çoğu mobil yaşamaktadır. Mobilite kavramının bu kadar önemli olduğu bir zamanda mobil uygulaması olmayan bir markanın başarılı olma şansı düşüktür. Çağı yakalayan teknolojileri kullanmak, lüks markalar için kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Lüks markaların web sitelerinin çok şık tasarımlara sahip olmaları kadar kullanıcı deneyimi performanslarının yüksek olması da çok önemlidir. Bilgilendirici, gezinmesi ve kullanımı kolay, anında yanıt veren sitelere, mobil uygulamalara ve sosyal medya kanallarına sahip lüks markalar bu zorlu yarışta önde gitmektedir.

Müşteriler kendilerini tasarım sürecinin bir parçası haline getiren, katılımlarını teşvik eden, özelleştirme ya da kişiselleştirme imkanı sunan lüks markalara ilgi göstermektedir. Malzeme, renk, logo değişiklikleri, isim yazma gibi kişiselleştirme imkanları sunan uygulamalar Burberry, Lacoste, Louis Vuitton gibi birçok markanın web sitesi üzerinden yapılabilmektedir.

Web sayfanız kadar tüm sosyal medya sayfaları da mağazaları gibi ihtişamlı olmalı; içeri giren her müşteri kendini özel hissetmeli, ziyaretlerini özelleştiren ayrıcalıklar sunulmalıdır. Lüks tüketicileri, markaların sadık müşterilere özel tekliflere ve fiyat değişikliklerine daha duyarlıdırlar. İndirim günlerini ezbere bilmekte, ilk gelen mailde hemen markanın web sitesini ziyaret edip beğendiği ürünleri anında satın almaktadırlar. %5 gibi çok az bir indirim bile onları satın almaya yönlendirebilmektedir.

Sosyal medyanın bugün geldiği nokta, lüks markaların müşterilerle iletişim kurma şeklini değiştirmektedir. Tüketiciler lüks markaların tüm süreçlerde mümkün olduğunca şeffaf olmasını beklemektedir. Bu şeffaflık, markaya olan güveni de olumlu etkilemektedir.

Sosyal medyada en önemli olgu; marka ile müşteri arasındaki etkileşim düzeyidir. Lüks markalar, sosyal medya araçlarıyla müşterileriyle ömür boyu sürecek bir bağ kurmaya çalışmaktadır. Tüketiciler lüks markalarla iletişimlerinin her adımında kendilerini değerli hissetmek istemektedir. Ülkemizde doğan lüks markalar arasında sayabileceğimiz Beymen web sayfasına girdiğinizde “Beymen için çok değerlisiniz!” mesajı ile müşterilerini karşılamaktadır.

Enderlik, kıtlık ve nadirlik kavramları lüks sektöründe önemli kavramlardır. Bu nedenle web sitelerinde stok rakamlarını belirtmesi müşterilerin satın alma davranışını etkileyebilir. Ancak bu marka imajını olumsuz etkiler kaygısıyla lüks markalar tarafından çok fazla tercih edilmemektedir. Gerçekten sınırlı, kısıtlı, tek, “doğal kıtlık” olarak nitelendirilen ürünler çok kıymetlidir. Bu nedenle “Special Edition”, “Limited Edition” gibi kısıtlı, sınırlı kavramları reyonlarda, etiketlerde, reklamlarda kullanılmaktadır.

Tükenen ancak stoğu yenilenecek ve yeni gelecek ürünler için önceden talep toplanabilir. “Stoğa girince haber veriniz.” seçeneği lüks marka alışverişlerinde tüketicilere cazip gelebilir. “Az önce stoklara eklendi.” ve “Size özel 24 saat geçerli %10 indirim” gibi kişiselleştirilmiş bir satış geliştirme adımıyla web sayfanızda gezinen tüketiciye satın almaya yönelik bir adım attırılabilir.

Müşterilere sunulan fayda, onlara satın alma kararlarında yardım edilerek artırılabilir. Web sitelerinde görsel örneklerle farklı kullanım, stil, kombin önerileri verilebilir.  Filmlerde, dizilerde, TV Showlarında, ödül törenlerinde, golf sahalarında, marinalarda çekilmiş ünlü fotoğraflarının yer aldığı bir sayfa oluşturularak, tüketicilerin karelerdeki mutluluğu, statüyü, saygınlığı satın alması sağlanabilir.

Lüks girişimcilikte tüketiciye yüksek fiyat ve kaliteli ürün sunmanın ötesinde, yüksek statü, sembolik değer sunulmaktadır. Tüketicilerin lüks ürünleri satın almalarının en önemli nedenlerinden biri statü göstergesi olmalarıdır. Lüks markaların sembolik değerlerini yansıtmalarının en iyi yolu; köklü bir tarihleri olduğunu yansıtan hikayeler anlatmalarıdır.

Tüketiciler kullandıkları ürünlerin ve markaların hikayelerini merak etmektedirler. Lüks markaların eşsiz olduklarını hissettirebilmek için markalarının ve ürünlerinin tarihlerini, hikayelerini müşterileriyle paylaşmaları gerekmektedir. Bu hikayeler tüketicilerin hayalleriyle bağdaşmalı ve onlarda satın alma isteği oluşturmalıdır. Markanın hikayesinin nasıl anlatıldığı da çok önemlidir. Mümkün olan en zengin ve etkileyici içerikle tüketicilere eşsiz bir hikaye aktarılmalıdır.

Lüks sektörü, bugünün girişimcilerine en cazip gelen ancak en çekinilen pazarlardan biridir. Riskin çok olduğu yerde, işler yolunda giderse risk kadar getiri de fazla olacaktır. Markanın doğumuyla benimsenen ilkelerin değişmeden yıllar boyunca korunması, kalitenin girişimin her aşamasında, her adımında sürdürülebilir olması o girişimin sürdürülebilirliği için çok önemlidir.

Lüks girişimcilik, girişimcisine uzun soluklu, her adımında ince düşünülmesi gereken ancak bir o kadar da eşsiz deneyimlerle dolu bir yolculuk sunar. Ancak en büyük risk, bu yolculuk için adım atmamak yani risk almamaktadır!

Sevgiler,

Bu yazı toplam 898 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar