PİYASALAR

  • BIST 1009131.160.56%
  • ALTIN2324.750.78%
  • DOLAR32.3710.12%
  • EURO34.997-0.12%
  • STERLİN40.986-0.12%
  1. YAZARLAR

  2. Seda Şişman

  3. Kuruluş Osman Zirveye Oynuyor
Seda Şişman

Seda Şişman

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Kuruluş Osman Zirveye Oynuyor

A+A-

Diriliş Ertuğrul’un ardından merakla beklenen ‘Kuruluş Osman’ ekranların yıldızı oldu. Burak Özçivit’in ‘Osman’ karakterini canlandırdığı ‘Kuruluş Osman’ birkaç hafta önce ATV ekranlarında yayın hayatına başladı. Diriliş Ertuğrul’un devamı niteliğinde çekilen dizi, büyük beğeni topladı.

DÜNYADA TAKİP EDİLİYOR

Yapımcılığını Mehmet Bozdağ’ın üstlendiği, başrollerini Burak Özçivit, Nurettin Sönmez, Ragıp Savaş, Saruhan Hünel ve Özge Törer gibi isimlerin paylaştığı ‘Kuruluş Osman’ birbirinden özel sahnelerle izleyenlerin beğenisini kazanmayı başardı. Dizi daha yayınlanmadan ilk tanıtımıyla büyük beğeni toplamıştı beraberinde sosyal medyada da büyük ses getirmesiyle yayınlandığı ilk bölümde reytingleri altüst ederek Türk televizyon tarihinde yeni bir çağ açmış oldu. Tanıtım; başta İngilizce, İspanyolca, Arapça, Rusça ve Urduca olmak üzere birçok dile çevrilerek sanal âlemde kısa sürede yayıldı. Ayrıca, her yıl Cannes’da düzenlenen MIPCOM fuarında yabancı firmalardan da büyük ilgi gördü. Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok yerinde takip edilen dizi, tarihin detaylarını öyle naif bir dille işliyor ki, ‘Diriliş Ertuğrul’dan sonra günümüze gelene dek ne denli zorluklar ve meşakkatin içerisinden geçtiğimizi güzel bir üslupla izleyenlere aktarıyor.

DİRLİK VE BİRLİK İÇİN FETİH SURESİ

Dizide Osman Bey’i canlandıran Burak Özçivit’in Fetih Suresi’ni okuduğu sahne damga vurdu. Osman, gördüğü rüya üzerine düşmanlara karşı Türk dirliği ve birliğini sağlamak için bu sureyi okudu. O anlar, büyük yankı uyandırdı. Yine diğer beğeni toplayan sahnelerden biri de Hoca Ahmet Yesevi’nin ‘Divan-ı Hikmet’ adlı eserinden “Sevda-yı Muhammed” naatı seslendirdiği sahneler oldu. Oyuncuların kalitesi, görkemli prodüksiyon ve şahane müzikleriyle hepimizi ekrana bağlayan ‘Kuruluş Osman’ uzun soluklu bir proje olduğunu daha ilk bölümden göstermiş oldu. Dönem dizilerinin her gruptan izleyiciyi cezbetmemesine rağmen gerek ‘Diriliş Ertuğrul’ gerekse ‘Kuruluş Osman’ ile bu alışılmış döngüyü bozduğunu görmüş oluyoruz. Şüphesiz özellikle tarih içeren dönem dizilerinin izleyiciye nasıl aktarıldığı, kimin kaleme aldığı, danışanların bilgisinin doğruluğu sürekli eleştirilmiştir. Kaynaklarla karşılaştırma yapıldığında bir hayal kırıklığı yaşamadığımız ‘Diriliş Ertuğrul’ ve Kuruluş Osman’ın bu denli beğeni toplası da bu detaylarda gizli olsa gerek.

Bu yazı toplam 2516 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.