PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2499.9070.64%
  • DOLAR32.5630.04%
  • EURO34.7690.15%
  • STERLİN40.349-0.62%
  1. YAZARLAR

  2. Erkan Hacıfazlıoğlu

  3. Kudüs’ün Tarihi…
Erkan Hacıfazlıoğlu

Erkan Hacıfazlıoğlu

Konuk Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Kudüs’ün Tarihi…

A+A-

14 Mayıs 2018’de Kudüs’te İsrail’in yaptığı katliam tarihte yerini almıştır. Bu kutsal şehir İsrail’in değildir. Müslümanların, Hıristiyanların ve Musevilerin ibadethanelerinin olduğu bir şehirdir. Kudüs, tüm insanlığın ortak değeridir. Şimdi bu ortak değerin tarihine bakalım.

***

Hz.Süleyman (as) Mescidi

MÖ 11. yy’da Hz. Davut’un (as) ordusu Kudüs’ü ele geçirir ve Krallığı’nın merkezi yapar. Ondan sonra oğlu Hz. Süleyman (as) (MÖ 970-930) başa geçer. Hz. Süleyman (as) tarafından MÖ 950’li yıllarda Kudüs’te Mescit (mabet/tapınak) inşa edilir. Bu Mescit “Süleyman Mabedi, Tapınağı ya da Kutsal Ev” olarak adlandırılır.

*** 

Bu Mescidin yapıldığı tepenin özelliği ise; Hz. İbrahim’in (as)  oğlu İsmail/İshak’ı  (as) kurban etmek için çıktığı tepe olmasıdır. 


***

Müslümanlık ve Kudüs

Kuran-ı Kerim’de Hz. Süleyman (as) Mescidinin yapımı ile ilgili ayetler vardır. Hz. Ömer (ra) 638’de Kudüs’ü fetheder ve harabe halde olan Mescidi Aksa’yı (uzak mescit) yeniden inşa eder. Hz. Ömer (ra) şehri aldığında tüm dinlerin özgür şekilde yaşayacağına dair yazılı bir fetva yayımlar. Yahudilere Mescide girme hakkı tanır. Kudüs’teki Hıristiyanların kiliselerinde ibadet etmelerine izin verir.

***
Peygamberimiz bir gece Mescidi Haramdan (Mekke) Mescidi Aksa’ya (Kudüs)  Cebrail (as) tarafından getirilen Burak adında bir binek ile gider ve namaz kılar. Böylece Miraç gerçekleşir. O tarihlerde Mescidi Aksa Müslümanların kıblesiydi. Miraçtan sonra Mescidi Aksa’nın bulunduğu tepe ve Kudüs Müslümanlar için çok daha kutsal sayılır. Peygamberimizin Medine’ye Hicretinden 16 ay sonra gelen Vahiyle kıblenin yönü değişir ve artık Kâbe kıble olur.

***

7.yy’ın sonuna doğru Mescidi Aksa’nın yanına Hz.Ömer Camii / Kubbetüs Sahra Mescidi yapılır. Kudüs artık bir Müslüman şehri olur. Mescidi Aksa Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve Memlukler zamanında bir ilim merkezi olur. 1517’den sonra Osmanlı mevcut durumu devam ettirir.

***

Haçlı Seferleri ve Kudüs

Müslümanlar Avrupa’nın üzerine giderler. Akdeniz’in büyük kısmı Müslümanların eline geçer. 11. yy’da Selçuklu Türkleri Avrupalıları korkutmaya başlar. 1071’de Selçuklu komutanı Alparslan Bizans ordusunu Malazgirt’te yener. 10 yıl içinde tüm Anadolu’nun denetimini ele alırlar. Bizans’ın elinde sadece boğazın batı yakası kalır. Bizans İmparatoru Alexius Batı’dan yardım istemek zorunda kalır. 

***

Daha önce aforoz edilen Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) durumu ele alınır.  Papa 2.Urban aforoz kararını kaldırır ve uzlaşmacı bir tavır izler. 27 Kasım 1095 Salı günü Papa Urban büyük bir kalabalığa seslenir. Bu konuşmada; 410 yılında Roma’nın talan edilmesi akabinde kendi aralarında süregelen ölümcül savaşları bırakmalarını ve doğudaki Müslüman düşmanlara yönelmeleri, Kudüs’ü alarak Kilise’ye vermelerini söyler. Kalabalık yüksek sesle “Deus lo volt!” (Tanrı bunu istiyor) diye bağırır. Kalabalık arasında bir piskopos ve kardinal Papa Urban’ın önünde diz çöker ve sefere katılmak için izin ister. Böylece 27 Kasım 1095’de Birinci Haçlı Seferi başlar. Haçlı seferine katılımın artırılması için bu sefere katılanların tüm günahlarının affedileceği söylenir. 

***

Haçlılar 1096 yılında İstanbul’a gelirler. 7 Haziran 1099’da Kudüs’e varırlar. 15 Temmuz günü Kudüs kanlı çatışmalar sonucu Haçlıların eline geçer. 461 yıl sonra Kudüs Hıristiyanların kontrolüne girer ve Mescidi Aksa’ya haçlar dikerek burayı kiliseye çevirirler. Kudüs Latin Krallığı kurulur. Avrupa bu bölgeye deniz aşırı ülke (Outremer) demeye başlar.
 
***

Kudüs’un Geri Alınması ve İsrail:


1186’de Selahaddin Eyyubi Kudüs’ü Haçlılardan geri alır. Kudüs 1243 yılında da kısa bir süreliğine Bizanslılara geçer. 1291’de Memlukluların hâkimiyetine girer. 1517’de ise Filistin topraklarıyla birlikte Kudüs Osmanlı hâkimiyetine girer. 1918’e kadar Osmanlı hâkimiyeti sürer. Haçlılardan sonra ikinci büyük işgal 1918’de İngilizlerin yaptığı işgaldir. Bu işgal sonrasında İngilizlerin öncülüğünde 1948’de İsrail Devleti kurulur.


*** 

1948’de İsrail Devleti kurulana kadar Kudüs Müslümanların kontrolünde olur. İsrail zamanla Kudüs’ü Müslümanlardan arındırmaya kalkışır ve yaşanan zulümler herkesin gözünün önünde cereyan eder. Günümüzde İsrail Mescidi Aksa’yı yıkıp, onun yerine Hz. Süleyman Tapınağı’ndan geriye kalan duvarı (Ağlama Duvarı) genişletip Tapınağı yeniden inşa etme yolunda adımlar atmaktadır. Müslümanların Mescidi Aksa’da ibadet yapmasını engellemektedir. İsrail’in amacının Kudüs’te Müslümanlığa dair tüm izleri silmek olduğu gün gibi ortadadır.  

Sonuç olarak;

Bin beş yüz yıl önce Yahudilerin ve Hıristiyanların kendi içlerinde yaşadıkları çatışmaları ne yazık ki bugün Müslümanlar yaşıyor. İslam Âleminde yaşanan bu bölünmüşlüğü fırsat bilenler Kudüs gibi bir Müslüman şehri, Müslümanlardan arındırmanın peşindedirler. 
Kudüs’ün dinsel dokusunun korunmasının dünya mirasına sahip çıkmakla eş değer olduğunu tüm insanlığın iyi bilmesi gerekir. Kudüs’ün, İsrail’in başkenti ilan edilmesi ateşe benzin dökmek gibidir. Bu ateşin herkesi yakacağı bilinmeli ve ABD buna göre kışkırtıcı hareketlerden uzak durmalıdır.


Erkan HACIFAZLIOĞLU Kimdir?

Rize’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Rize’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı Üniversitede Siyaset Bilimi Anabilim Dalında Yüksek Lisans yaparak “Siyaset Bilim Uzmanı” unvanını aldı. Yine aynı Üniversitede Yönetim Bilimi kürsüsünde doktora çalışmasında bulundu. 

 

Bu yazı toplam 2600 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.