PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. YAZARLAR

  2. Seda Şişman

  3. ‘Koronavirüs’ün Ekran Yüzü
Seda Şişman

Seda Şişman

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

‘Koronavirüs’ün Ekran Yüzü

A+A-

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 170’ten fazla ülkeye yayıldı. 11 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki ilk Koronavirüs vakasının görüldüğünü ve virüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Koronavirüs hikayesi de bizim için tam da burada başladı. Tüm haber kanallarının konu başlıkları ‘Koronavirüs nedir? sorusu oldu.

CİDDİYE ALMADIK

Akşam yayınlanan açık oturum formatlı programlarda bir moderatör alanında uzman isimler, profesörler, doktorlar konuk olarak Koronavirüs ile bizi tanıştırdı ve tüm bilgi birikimlerini aktarmaya, tartışmaya başladılar. Hepimiz evlerimizde süreci bu şekilde takip etmeye başladık zira sosyal medyadaki yalan habercilik bir anda her yeri sardı. Asılsız haber, yalan ihbarlarla bu zor dönemin ciddiyetini algılamayan kişiler de cezalar almaya başladı.

DEFALARCA UYARILDIK

Uzmanların en önemli önerisi “Hijyen kurallarına uyma, mecbur olmadıkça sokağa çıkmama ve eğer yurt dışından geldiyseniz 14 günlük karantina sürecini evde geçirmeniz” oldu. “Ama yaaa! Bana bir şey olmaz, kendimi gayet iyi hissediyorum, yurt dışına çıktıysak illa ki virüs bana mı bulaştı” gibi cümleleri duyar olduk. Yine aynı süreçte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en önemli önlemin evde kalmak ve 14 gün kuralına uymak olduğunu defalarca tekrarladı.

SORUMSUZLAR

Bu süreçte bir yandan sosyal medya aracılığıyla 14 gün karantina çağrısına katılım gün geçtikçe çoğalıyordu fakat bazı ünlü isimler, virüsün hızlı yayıldığı ülkelerden gelmelerine rağmen bu kurala uymayarak kalabalık mekanlarda boy göstermeye başladılar hem de kameralar önünde! Karantina kuralına uymadıkları anlaşılınca takipçilerinden ve halktan ciddi tepki görerek şikâyet edildikten sonra zorunlu karantina süreçleri başlatıldı. Bu denli ciddi bir sağlık sorununun tüm dünyaya yayılmasını göz ardı edip bu sorumluluktan kaçmanın affedilebilir bir yanı olmasa gerek. Ayrıca koronavirüs olan kimse bilinçli olarak bu virüse teslim olmuyor, dolayısıyla her an herkesin başına gelebilecek bu vakayı yargılamak kimsenin haddine olmamalı, yaftalamıyorum algısını çürütmek adına özellikle bazı ünlü isimlerin örnek olacağı yerde, köstek olmayı tercih etmesinin alt mesajı nedir? Siyasi düşüncelerini, sağlık gibi önemli bir kavrama bulaştırmak da bir başka hastalıklı düşüncenin eseridir diyebiliriz. Kaldı ki arkasında her yaştan kitleyi sürükleyen bu isimlerin sosyal izolasyonu ciddiye almamasını nasıl okumalıyız? Gibi bir sürü soru oluşuyor akıllarda. Tabii bu sayı azınlıkta seyrediyor. Çoğu ünlü isim sosyal medya hesaplarından ya da ekranlarda yer alan programlarında gerek 14 gün kuralı gerekse sosyal mesafeyle ilgili yol gösterici paylaşımlar yaptıklarını görmek tabii ki sevindirici detaylardan. Diğer yandan ekranlarda gerekli gereksiz birçok kişiye mikrofon uzatılmasının hezimetlerine de şahit olduk. Halkı galeyana getiren açıklamalar, panik havası yaratan tavırlar ciddi bilgi kirliliği oluşturmuştu. Bu konuda en doğru ve güvenilir merci hiç şüphesiz sağlık bakanlığından gelen açıklamalardır. Şeffaf ve özverili bir biçimde ellerinden gelenin en iyisini yaptığını her kesimden kişilerin teşekkürleriyle bir kez daha anlamış olduk.

BAZI SETLER DEVAM EDİYOR

Ekranlara göz attığımızda çoğu dizilerin de yine Koronavirüs sebebiyle setlere ara verdiği haberlerini alıyoruz, stok bölüm olan diziler birkaç hafta daha devam edecek ve önümüzdeki aylara kadar da verilen bu aranın devam edeceği konuşuluyor. Kanallar günlük yayın akışını değiştirmeden devam ediyor. Canlı yayınlarda yer alan izleyicilere henüz bir kısıtlama getirilmemesi dikkatimi çekiyor. Maalesef yan yana bir sürü insanı stüdyoda saatlerce bir arada tutuyorlar umarım, en kısa zamanda buna bir son verilmesi gerektiğinin farkına varırlar. Özetle; ekranlarda doğru bilgiyi arıyorsanız sadece yayınlanan kamu spotu ve bilim kurulu açıklamalarını dikkate alınız. Umarım ülkemize de sirayet eden bu virüsten bir an önce en az hasarla kurtulur ve yeniden kaldığımız yerden hayatımıza daha bilinçli bir şekilde devam ederiz.

Bu yazı toplam 29147 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.