PİYASALAR

  • BIST 1009699.56-0.73%
  • ALTIN2746.920.25%
  • DOLAR34.0750.14%
  • EURO37.6210.13%
  • STERLİN44.5250.05%
  1. YAZARLAR

  2. Dr. Mehmet SILAY

  3. İnsan vücudunda ilk ihtiyarlayan organ gözlerimiz
Dr. Mehmet SILAY

Dr. Mehmet SILAY

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

İnsan vücudunda ilk ihtiyarlayan organ gözlerimiz

A+A-

Dr. Mehemet Sılay

 

 

Bazen sokakta bir yaşlarında bir çocuğun gözünde kalın mercekli bir gözlük görürüz. Bazen bir gözünün dinlendi rilmek üzere kapandığını - görürüz. Daha hayata girerken bu yavruların başı gözleriyle beladadır. “Bir bakış bir aşığı senelerce ağlatır” diye yazar şairler. Keman kaşlar üstüne sözler söylenir.

Ancak romantizmin öznesi ve objesi olan gözlerimiz de hastalanır sevgili dostlar. İnternet adresimize Sayın Ekrem Fevzi Terzi’den gelen bir mesajı paylaşalım. “... 30 yaşındayım. Genelde mevsimler değişirken millet soğuk algınlığına yakalanır, grip olur, başı dişi ağrır. Ancak ben gözlerimden şikayet-çiyim. Yine bir mevsim dönümünde gözlerimin beyazı kan çanağı gibi kızarır. Yahut en çok sol özümde it dirseği çıkar. Bu ailevi bir hastalık mıdır?

Kalıtımla bir ilgisi var mı? Tedavisi nasıl? Şimdiden teşekkür ederim... Konumuzun uzmanıyla temasa geçiyoruz. Doç. Dr.Hikmet HASIRİPİ Ankara Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Işık Göz Kliniği Baş-hekimi. Gelin şimdi de Sayın Dr.Hikmet Beyin bizleri aydınlatan açıklamaları ve tavsiyelerini paylaşalım. ... Gözün tüm dokularında mikrobik hastalıklar görülür. Ama sıklıkla göz kapakları ve konjoktiva denilen gözün beyaz kısmı zarar görür. Göz kapağı enfeksiyonları kapak derisini tutar.

Çoğunlukla bakteriler ve virüsler göz kapağında enfeksiyon meydana getirirler. Arpacık it dirseğinin diğer bir tanımı. Göz kapağı enfeksiyonlarında en çok görülen bulgular kapaklarda şişlik, kızarıklık, kepeklenme ve iltihapbirikmesiyle fark edilir.

Vücut harareti de yükselebilir. Basite almamak lazım. Enfeksiyon şiddetine göre hayati önem arzeden klinik bir tablo da oluşturabilir. Eğer tedavi edilmezse kirpiklerin dökülmesine, renk değiştirmesine ve göz kapaklarında şekil bozukluklarına yol açabilir.

Göz kapağı enfeksiyonlarının tedavisinde sıcak pansuman, antibiyotikli damla ve merhemler kısa zamanda tedavi eder. Nadiren ağızdan verilen veya enjeksiyonla uygulanan ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Göz hastalıklarını önlemede temizlik ve göz kapağı hijyeni büyük önem arzeder. Göz kapağı hijyeni ya özel solüsyonlar yardımıyla ya da göz yakmayan bebe şampuanlarıyla yapılır.

Eczanede özel satılanlar gazlı bez ihtiva eder. Göz yakmayan şampuanlarla kirpik dipleri ve göz apakları hafif dokunarak temizlenebilir. Göz kapağındaki yağ bezinin bakteriyel akut iltihabına arpacık diyoruz. Yahut halk tabiriyle it dirseği. Kapakta çok şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık vardır. Hatta kapağın açılmasını engelleyecek kadar şişebilir. Arpacık lezyonu dokunmakla ağrılıdır. Tedavisi sonderece basittir. Sıcak pansuman, antibiyotikli damla ve merhemle tedavi edilir.

Tedavi süresi 3 gündür. Şişmeye sebep olan iltihabi madde medikal tedaviyle boşalır ve iyileşir. Müzmin hale gelmişse boşaltma işlemi klinikte yapılır. Gözün beyazının aşırı damarlanması veya hastamızın ifade ettiği kan çanağı gibi olmasına konjuktivit diyoruz. En çok rastlanılan konjuktivit bakteriyel ve viraldir. Hastalar gözlerinde saman çöpü varmış gibi bir batmadan şikayet ederler. Sonra yaşarma ve fotofobi olur.

Konjoktiva dediğimiz gözün beyaz kısmında kanlanma meydana gelir ve özlerde çapaklanma oluşur. Gündüz oluşan bu çapaklar gece uykuda kurur. Ve hasta sabahları gözlerini açmakta zorlanır. Bu tarz akut bakteriyel konjuktivit çok bulaşıcıdır. Sıra dışı bir hastalık gonokoksik konjuktivit bir akut bakteriyel hastalıktır. İfade ettiğimiz şikayetler ve belirtiler daha hızlı ve daha şiddetli seyreder. Kronik bakteriyel konjuktivitte orta derecede kanlanma olur. Yaşarmadaha az olur ve daha çok sabahları belirgindir. Hastalar gözlerinde yabancı bir cisim hissinden yakınırlar.

 

Uzun süre kortizon kullananlarda bu rahatsızlık görülür. Virüs ile bakteri arasında bir sınıf hastalık daha vardır. Bunların en önemli trahomdur. Trahom dünyada körlük yapan hastalıkların başında gelir. Daha çok sağlık ve temizlik kültürünün az olduğu hijyenik şartların uygulanmadığı toplumlarda görülür. Yurdumuzda ençok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde trahom hastalığına rastlıyoruz. Bakteriler gibi bazı virüsler de insan vücudunda devamlı bulunur. Ancak vücut direnci düştüğü zaman hastalık ortaya çıkar. Adenovirüs, herpes virüsleri ve kızamık virüsü gözde konjuktivit yaparlar. Göz çok kırmızıdır. Kapaklarda ödem ve sulanma olur. Gözün beyazında kanama meydana gelir.

Çok ağrılıdır. Medikal tedavi ile soğuk pansuman ve rahatlatıcı damlalarla bir hafta içinde hastalar iyileşir. Aman gözlerinize göz değmesin! Hepinize sağlık ve mutluluklar dileriz.

Bu yazı toplam 1989 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.