PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. YAZARLAR

  2. Dr. Mehmet SILAY

  3. Hurma ve zemzem
Dr. Mehmet SILAY

Dr. Mehmet SILAY

Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Hurma ve zemzem

A+A-

İki bidon zemzem ve Trabzon'lu Ekrem'in bahçesinden (Hadikatu-t-Temr) toplanmış bir koli Medine hurmasıyla Ankara'ya dönüyoruz.

Ebul Beşer-Safiyyullah Adem Babamızdan İbrahim Halilullaha ve oğlu İsmail'den Resulullah'a kadar tevhit bilincini tazeleyen Kısas-ı enbiyanın özgün kıssaları ile yüreklerimiz parıldıyor.

Bu dönüşte de özellikle Tıbb-ı Nebevi'nin önemli argumanlarından Zemzem suyu ile ziyarete gelen komşulara ikram ettiğimiz Hurma, ilgi alanımıza giriyor.

Hz. İsmailin bebek topuklarıyla kumlar arasından çıkarıp annesi Hacer vasıtasıyla insanlığa armağan ettiği mucize.

Sadece birbuçuk metre derinliğindeki bir kuyu, asırlardan beri milyonlarca insanın, hacının ve yolcunun su ihtiyacını karşılıyor. Daima seviyesini koruyor. Dünyada mevsim ve iklim değişikliklerine rağmen o hiç azalmıyor. Zemzem kuyusu Mekke vadisinin en çukur, en derin noktasında. Etrafında başka kuyu yok. Denizlerden veya başka bir kuyu kaynağından beslendiği düşünülmüyor. En yakın su kaynağı olan Kızıldenize seksen kilometre mesafede.

Zemzem suyunun kaynağı hala meçhul. Nereden geldiği mevcut teknoloji ile tespit edilemiyor. Nereden ve hangi jeolojik katmanlardan süzülerek geldiği keşfedilemiyor.

Zemzemin laboratuar analizi yapılmış. Kimyasal terkibiyle diğer içme sularına göre daha az kükürt içeriyor. Fazla mineral ve elektrolit taşımasıyla zemzem bir "Rafine besleyicidir." Susuzluğu karşılamasından başka aç insanı da doyuruyor.

Umre ve Hac ibadeti için Hicaza gidenler lütfen Mekke'den Zemzem, Medineden de bir tutam misvak ve Hurma'dan başka bir şey getirmesinler. Tesbih, takke ve seccadenin en kalitelisini Türkiye üretiyor.

Hurma da zemzem gibi bizlere Allahın özel ikramı!

Bir hekim olarak söylüyorum, Hurma yalnız meyve değil, aynı zamanda ilaçtır.

Önce yorgunluğun ilacıdır. Beyin ve adalenin gıdası olan glikojen, Hurmada en yoğun biçimde meyve şekeri-Fruktoz olarak mevcut.

Medine hurma pazarında experler anlatıyor. Ayrı isimlerle anılan Hurmanın değişik ülkelerde yüz elli çeşidi var. Hurmanın rengi, tadı, kıvamı ve cesameti ülke ve iklim şartlarına göre değişiklik gösteriyor.

Hurma, bitkisel protein ve yağ oranıyla en çok enerji veren, besin değeri en yüksek meyvedir. İhtiva ettiği A vitaminiyle büyüme çağındaki çocuklar ve gençlerin gelişimini sağlar. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler. Teskin edicidir, stresi ve gerginliği önler. Anemi-kansızlığın spesifik ilacı olan hurma, zihni gelişimin de güvencesidir.

Memleketimizde bolca bulunan Elmanın kalp dostu olduğu bilinir. Fakat hurmada bulunan mineraller elmanın iki mislidir.

Hurma tüketiminin bol ve yaygın olduğu ülkelerde kansere yakalanma oranı fevkalade azdır.

Tıbbı Nebeviden, Hz. Ayşe annemizin bir soruya verdiği cevap: "Kainatın Efendisi sadece hurma yiyerek aylarca hayatını sürdürürdü!"

Eee, ben daha ne diyeyim!

Bu yazı toplam 1262 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.