PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. YAZARLAR

  2. Gonca Türk

  3. En sık kullandığımız Psikolojik manevra '' ERTELEME''…
Gonca Türk

Gonca Türk

Yazarın Tüm Yazıları >

En sık kullandığımız Psikolojik manevra '' ERTELEME''…

A+A-

En sık kullandığımız Psikolojik manevra '' ERTELEME''…

Yazıyı okumadan önce bir durun ve düşünün, emin olun gerçekten emin olun ki hepiniz hepimiz ERTELİYORUZ.

Spor salonuna kayıt oluyoruz gitmeyi erteliyoruz, gaza gelip bir çanta dolusu kremler alıyoruz düzenli kullanmayı erteliyoruz. Her sabah erken kalkıp yürüyelim diyoruz alarm çalınca kalkmayı erteliyoruz. Hele o meşhur pazar günü karar verip pazartesi akşamı bozduğumuz, haftaya ertelediğimiz diyetlerden bahsetmiyorum bile. Makinedeki çamaşırlar, ütülenecek kıyafetler, okunacak kitaplar liste böyle uzaarr gider…

Peki, ama neden? Neden erteleriz?

Aslında tamamen savunma psikolojisi. Yani yapmanız gereken işe duyduğunuz stres sıkıntı ve kaygı ile yüzleşmek ve baş etmek istemediğimiz için savunma mekanizması geliştiriyoruz ve asıl manevra burada başlıyor. ERTELİYORUZ J

Bu erteleme tabi daha önemli bir işimiz varken yapılıyorsa sorun yok. Ama çok önemli işlerimizi yumurta kapıya dayanana kadar erteleyip de kendinizi boş işlerle oyalıyorsanız işte burada bir sorun var demektir. Aslında ertelemecilik psikolojik bir manevra. Kısa süre için bile olsa bu işleri yapmanın verdiği olumsuz duygulardan kaçmak için yapıyoruz bunu.

Ertelemecilik kısa vadede işe yarıyor ama bir nefes alma süresi kadar. Sonrasında ertelediğiniz işin vicdan azabı, işin devamında başımıza geleceklerden korktuğumuz için çektiğimiz stres de cabası.

E o halde bunu bile bile neden ERTELER insan. Aslında bir profesyonel yaşam koçu olarak yıllarca tecrübe ile sabitledim ki; bir insan bir davranışı tüm olumsuz sonuçlarına rağmen sürdürmeye devam ediyor. Bunun sebebi bu davranışı bıraktığımızda başımıza gelmesinden korktuğumuz daha olumsuz bir şey vardır. Bu net. İşte bundan sebep hep erteleriz, sürekli erteleriz değişmekten kaçarız. Ertelemek için birkaç sebep bakın neler olabilir;

1- Mükemmeliyetçi olabilir misiniz acaba? J

Eğer yaptığınız iş mükemmel olsun diye bekliyorsanız ve tüm donelere sahip olmayı bekliyorsanız ya da tüm şartlar yerini bulsun diye uğraşıyorsanız daha çok beklersiniz. J Çünkü siz şartları kovalarken işin miadı geçecek üstelik şartlar da sürekli değişecek. O yüzden bir an önce başlayın. Sürecin içinde zaten yapılanma ve onarım oluşacaktır.

2- İşin Sıkıcı olduğunu mu düşünüyorsunuz yoksa? J

Evet, yapmanız gereken ama ertelediğiniz iş sıkıcı olabilir. Bunu kabul ediyoruz. Ama bir işi yapmanız için ondan zevk almanız gerekmiyor. Buna inanmak sizin işlevselliğinizi azaltır. Düşünün; gün içinde yapmak ZORUNDA olduğumuz işlerin yüzde kaçını severek yapıyoruz ki? Bunların çoğu yapmak zorunda olduğumuz işler. O yüzden sevip sevmediğinize bakmayın sadece yapın J

3- Kendinize ertelediğiniz iş ile ilgili daha az güveniyor olabilir misiniz? J

Şayet yapacağınız işi olduğundan çok daha zor görüyorsanız muhtemelen kendinizdeki işi yapabilme kapasitesini de olduğundan daha az görüyorsunuzdur. Böyle zamanlarda işe gerçekçi yaklaşıp böyle zamanlarda daha önce edinilmiş başarılarınıza bir göz atın. Aradığınız özgüveni orada bulabilirsiniz.

5- Başarılı olmaktan korkuyor olabilir misiniz? J

‘Hadi canım, başarılı olmaktan kim korkar ki?’ demeyin. Başarılı olmak tebrikleri toplamak, taktirleri toplamak, göz önünde olmak sizin üzerinizdeki beklentiyi arttıracağı için haliyle üzerinizdeki baskı da artacaktır. Bu yüzden de erteliyor olabilirsiniz. Bu durumda yapılacak en doğru şey her seferinde en mükemmeli oynamak ve başarının tadını çıkarmak.

6- Ya da başarılı olmaktan korkuyor olabilir misiniz? J

İşte bu olabilir, başarısızlıktan korkup ' ben zaten yeterince çalışmamıştım' demek işimize geliyor olabilir. Oysa ki başarı olduğu kadar başarısızlıkta bizim. O da bize ait. Bu ertelemeler gittikçe kendinize olan özgüveninizi zedeler bunu asla unutmayın. Başarısızlıklarla baş edebilme önemli bir beceridir. Bu konu üzerinde bir düşünün derim.

Sonuç olarak; her sahip olduğumuz duygu ve düşünceye tepki vermeme becerisine sahip olmalıyız. Özellikle hedefe yönelik olarak olumsuz düşünce duygularla baş edebilme yetisini mutlaka edinmeye çalışın.

Başarı dolu bir ay geçirmenizi diliyorum.

Sevgiyle kalın…

 

Bu yazı toplam 6621 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar