PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Betül Tat

  3. Dikkat Mekanda Gurme Var
Betül Tat

Betül Tat

Yazarın Tüm Yazıları >

Dikkat Mekanda Gurme Var

A+A-

Yıl 2020. Herkes artık bir gurme. Lüks mutfaklardan biri, Anadolu’da klasik bir mutfak, öğrenci evi, teras katı, bodrum katı hiç fark etmiyor. Artık her mutfaktan bir gurme çıkıyor. Mekâna uygun tabaklar, yemek hikayeleri, fotoğraf kalitesi, kısa kısa videolar… Sonra şehrin sokaklarında içinden yemek geçen her yerde lezzet arama çabası. Dikkat, bulunduğunuz mekânda bir gurme var. Birkaç baharat adı, ateşte pişirme, fırınlama, haşlama… Detaylar kalabalık cümlelere özenle serpiştirilmiş. Burada bir gurme var çünkü? İyi de bunca gurme içinde yemeği kim pişirecek, bulaşığı kim yıkayacak, kırıntıları kuşlara, kedilere verirken kim dua edecek diye soramıyoruz. Çünkü mekânda gurme var.

BİLGİ SAHİBİ OLMAK GEREKİR

‘Gurmeler ne iş yapar diye soruyoruz?’ Gurme; yemeklerin tatlarını birbirinden ayırabilme yeteneğine sahip, damak tadı gelişmiş ve duyarlı olan kişilere verilen genel bir addır. Yani bir gurme iyi ve kötü lezzeti birbirinden ayırabilir. Yemek yemesini bilen kişidir. ‘Tatbilir’ olarak da tanımlanır. Gurmeler, yeme içme konularında uzmanlık derecesinde ilgiye sahip olan ve belirli bir zevki olan kişilerdir. Yemeklerin tadını, keyfini çıkarmasını iyi bilirler. Önüne gelen herkes kendini gurme zannedebilir ama gurme olabilmek için sadece yemeğin lezzetine bakmak yeterli değildir. Gurme olabilmek için kişi kendini her anlamda iyi yetiştirebilmelidir. Sadece yemeklerin lezzetine göre değil yemeklerin nasıl yapıldığına, hangi yöntemlerle pişirildiğine, yemeğin içine hangi baharatların girmesi gerektiğine ve yemeğin içindeki baharatları ayırt edebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Sadece Türk mutfağını değil. Dünya mutfağı hakkında da bilgiye sahip olması gerekir.

ÜSTÜN ÇABA

Tabağınızdaki seçiyorsanız gurme olamazsınız! Gurme olmak istiyorsanız yemek seçme gibi bir lüksünüz olmamalı, eğer yemek seçme gibi bir huyunuz varsa bu huyunuzdan vazgeçmeniz gerekmektedir, ben vazgeçemem diyorsanız gurme olma hayallerinize elveda demeniz gerekmektedir. Gurme olabilmek; ben gurme olacağım demekle olmuyor, bunun için üstün bir çaba göstermeniz gerek. Bir gurme; hangi yiyeceğin yanına hangi içeceğin iyi gideceğini bilmeli, yiyeceklerin hangi çatal ve bıçak kullanarak tüketileceğini bilmeli, masa düzeninin nasıl olması gerektiğine hâkim olmalıdır.

SUNABİLMEK SANATTIR

Gurme olmaya iş yönünden değil de sanat yönünden, farklı yemekleri tadıp yorumlayabilme yönünden bakmak daha doğru olur. Çünkü gurmeliği sadece bir iş olarak görmek doğru değildir, bir iş olabilmesi için bundan bir gelir elde etmek gerekir fakat her gurmeyim diye dolaşan kişi bir gelir elde etme imkanına çok uzun zaman sonra, çok çabalarsa belki ulaşabilir. Yemek yapmak da o yemeği güzel bir şekilde sunabilmek de bir sanattır, özel yetenek ve yaratıcılık ister.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Günümüzde damak zevkine güvenen, farklı yerleri dolaşıp farklı lezzetler tatmayı seven birçok insan instagram ve YouTube gibi mecraları aktif olarak kullanmakta. Bu mecralarda kişi oldukça fazla bir kitleye ulaşabilmekte, popülerlik kazandıktan sonra kendini kendi çapında gurme ilan edebilmekte, gezdiği yerlerdeki yediği yemekleri bir gurme edasıyla yorumlayabilmektedir. Bunlardan bazıları oldukça bilgili insanlardan olabilirken, bazıları ise sadece belli çaptaki yemekler hakkında damak zevkine sahip olabiliyor, bazen de sadece bu mecrada tutunabilme isteğiyle bir şeyler yapmaya çabalıyor.

Bu yazı toplam 5271 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar