PİYASALAR

  • BIST 1009792.130.72%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. UMUT ÖZKAN

  3. CAN DOSTLARA CANDAN BİR KORUMA
UMUT ÖZKAN

UMUT ÖZKAN

Avukat Arabulucu
Yazarın Tüm Yazıları >

CAN DOSTLARA CANDAN BİR KORUMA

A+A-

Bir aracın arkasında yollarda sürüklenen bir köpek, uzuvları kesilmiş bir kedi ya da açlıktan bitap düşmüş bir atın görüntüleri hepimizin yüreğini sızlatıyor. Aslında onlar bizim can dostlarımız. Çoğu zaman en yakınlarımızdan bile  göremediğimiz sevgi ve sadakati onlarda bulduğumuz can dostlarımız.

İnsanoğlu bazen o kadar canavarlaşabiliyor ki hayvanlara bile her türlü şiddeti uygulamaktan geri durmuyor. O masum canlıların kendilerini savunamayacak durumda olmaları ve  bizim onları gerektiği kadar koruyamadığımız gerçeği hepimizin üzerinde ittifak ettiği bir mesele.

Hükümete yakın kaynaklar hayvan hakları ile ilgili çalışmanın Meclis tatile girmeden önce tamamlanacağının müjdesini verdi. Meclise sunulacak tasarıyla, halen yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklikler yapılarak, hayvanlar arasındaki ‘sahipli-sahipsiz’ ayrımına son verilecek ve yasanın Türk Ceza Kanunu kapsamı dışında olduğu için hayvanlara yönelik şiddete hapis cezası verilememesi de sona erecek.

Hayvanlar Bir Can Olarak Değerlendirilecek

Hazırlanan kanun taslağının, diğer ülkelerdeki örneklerinden çok daha ileride olduğu ve  hayvanların yaşam standartlarının arttırıldığı, tedavi hakkının sağlandığı, onlara karşı suç işleyenlerin cezalandırılmasının da önünün açılacağı ifade edilmekte. Daha önceki kanunda hayvanlara karşı işlenen suçlarda 'sahipli' ve 'sahipsiz hayvan' ayırımı yapılarak, özellikle sahipli hayvanlar bir 'mal' olarak değerlendirilerek, ceza verilebilirken şimdiki düzenlemede artık hayvanlar bir can olarak değerlendirilecek ve bir cana karşı işlenen suç olarak görülecek. Cezalar da ona göre verilecek. Hayvanlara eziyet ve işkence edenler ile öldürenler bir ceza yaptırımına tabi olacaklar.

Hayvanlara Karşı Şiddete Ağır Cezalar Geliyor

Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile hayvanlara karşı şiddet uygulayanlara verilecek cezalar 5 ana başlıkta toplanacak.

Hayvan neslini tüketenler en üst cezayı alacaklar; 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Nesli tükenmekte olan hayvanları öldürenlere ise 5 yıla kadar ceza verilebilecek.

Hayvanları haksız sebeple öldürenler 6 aydan 4 yıla kadar ceza alacaklar, hayvanlara eziyet edenler ise 6 aydan 3 yıla kadar cezaya çarptırılacaklar.

Hayvanları belirtilen kriterler dışında dövüştürenler 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Tutuklu yargılanmaları ve hapis cezaları almaları da söz konusu olabilecek.

Yine hayvanlara karşı işlenen cinsel suçlarda 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden aşağı olmamak kaydıyla idari para cezası da verilebilecek.

Evcil Hayvanını Sokağa Terk Edene Para Cezası

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kontrolünde tüm hayvanların kayıtları tutulacak, her hayvanın bir künyesi olacak. Bakanlık tarafından tutulacak kayıtlarda; sokakta ve evlerde ne kadar hayvan var, bu hayvanların durumları, yaşları ve cinsiyetleriyle ilgili bilgiler olacak.

İster evde ister sokakta olsun, bütün hayvanlara çip takılması zorunluluğu getiriliyor. Hayvanların üzerinde bulunan çip ile hayvanı kimin sokağa bıraktığı rahatlıkla tespit edilebilecek. Beslediği hayvanı sokağa terk edenlere ise idari para cezası verilecek.

Belediyelere de sokak hayvanları ile ilgili bütçe ayırma zorunluluğu getiriliyor. Belediyeler sokak hayvanlarının sağlık problemi olduğunda tedavi ettikten sonra bulundukları yerlere tekrar bırakacak ayrıca sokak hayvanı sayısındaki kontrolsüz artışın da önüne geçilecek.

Hayvan Hastaneleri Geliyor

Nüfusu 75 binden fazla olan yerleşim yerlerine hayvan hastaneleri, bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerinin yapılması zorunluluğu getiriliyor. Hayvan barınaklarında çalışacak insanlarla ilgili eğitim ve kriterler de yasa ile belirlenecek. Eğer burada çalışanlar hayvanlara karşı bir suç işlerlerse ceza oranları artacak. Yine hayvanlara karşı şiddette suçüstü halinde hayvan polisi olaya müdahil olacak, delilleri toplayacak. Herhangi bir şikayet mekanizmasına ihtiyaç olmadan savcılık harekete geçebilecek.

Yunus Parkları Ve Sirkler Yasaklanıyor

Hazırlanan kanun tasarısıyla, yunus parkı ve sirk açmak mümkün olmayacak. Hayvanat bahçeleri ise sıkı denetime tabi tutulacak bu merkezlerde hayvanlar için doğal yaşam alanları oluşturulacak. Hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu petshoplar kapatılacak.

Haberlerde sıklıkla çocuklara ve insanlara saldırı görüntülerinden tanıdığımız Pitbull ve benzeri köpek cinsleri ise kanunda tehlikeli hayvan kategorisine alınacak. Bu hayvanlar kısırlaştırılacak, alımı ve satımı yasaklanacak. Çocukların olduğu yerlere de sokulamayacak.

Hayvan hakları ile ilgili taslak çalışmasından edindiğimiz ilk intiba herkesin beklentisini  karşılayacak özellikle de can dostlarımızın haklarını koruyacak ve onları güvence altına alacak bir düzenleme olacağı yönünde. İnşallah Meclis tatile girmeden önce  bu düzenleme ilgili çalışmalar tamamlanır ve Can dostlarımızda sokaklarda çok daha güvenli bir şekilde keyiflerini sürer.

Bu yazı toplam 4042 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.