PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. YAZARLAR

  2. UMUT ÖZKAN

  3. AKTİVİST KİMLİĞİNE BÜRÜNMÜŞ MUHALEFET
UMUT ÖZKAN

UMUT ÖZKAN

Avukat Arabulucu
Yazarın Tüm Yazıları >

AKTİVİST KİMLİĞİNE BÜRÜNMÜŞ MUHALEFET

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarında oyuncu Beren Saat'in cep telefonunda yazılı bir metni okuyarak hükümeti hedef alan konuşması aktivist kimliğiyle ön plana çıkmaya çalışan bir oyuncunun muhalefet sözcülüğüne evrilişini gösteren klasik örneklerden biri oldu.

Dünyada ve ülkemizde çevre, hayvan ve iklim diyerek ön plana çıkmaya çalışan birçokları gibi Beren Saat’te muhalefet yapmak amacıyla bu hususları garnitür yapma derdine düşmüş anlaşılan.

Beren Saat’in cep telefonundan okuduğu metinde ‘‘kadının giysisi siyasete malzeme yapılıyor, eğitim sistemimiz geriliyor, kadın bakanlığı kapatılıyor, kadınlar haklarını sistematik bir şekilde kaybediyor’ diye rahatsızlıklarımızı dile getirdiğimizde ‘köprülere, yollara bak ne kadar iyi çalışılıyor’’ cevabını aldık.

Basında, sanatta sansüre isyan ettiğimizde ‘yüzümüzü hep Batı’ya döndük şimdi birazcık da Doğu’ya bakalım’ denildi. O günlerde harekete geçebilecek pek çok kişi göz yumduğu için bugün ülkemizin en değerli üniversiteleri saygınlığını yitiriyor.

Öğrenciler derslerine karınlarını doyuramadan giriyor. Türkiye teknolojide, bilişimde dünyanın gerisinde kalıyor ve kadın cinayetlerinde her yıl yüzlerce kadının yaşam hakkı elinden alınıyor.

Türkiye sanatta, sporda kan kaybetmeye başladı. Yetkin akademisyenler öğrencilerine erişemiyor. Kadınlar korkmuş, gençler hayalsizleşmiş, insanlarımız gittikçe kültürsüzleşmiştir." diyerek eleştirilerine devam etmişti.

Beren Saat’in korkmuş ve haklarını sistematik bir şekilde kaybettiklerini söylediği ülkemizdeki kadınların son yıllardaki başarılardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum

Bilim alanında başarılar

Pandemi ile mücadelenin dönüm  noktası olan  ve  dünyanın almak için sıraya girdiği Biontech  mucitlerinden Dr. Özlem Türeci.

Dünya'dan 359 milyon ışık yılı uzakta bir galaksi keşfeden ve büyük bir başarıya imza atan, Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil'in heykeli, Dallas NorthPark Center'da diğer önemli 10 bilim insanının heykeliyle beraber sergilenmekte.

Fizik alanında yaptığı çalışmalar ve icat ettiği buluşlarla bilim dünyasına ismini yazdıran fizik mühendisi ve mucit Canan Dağdeviren.

İklim değişikliği ve deniz buzu gözlemleri üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan ve Antarktika’ya giden ilk Türk bilim kadını Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek.

Genetik ve biyomühendislik alanlarında yaptığı çalışmalarla sağlık problemleri üzerinde yenilikçi buluşlara imza atarak  tıp ve biyolojide çığır açan 35 bilim insanından biri seçilen Dr. Naşide Gözde Durmuş.

Kanser tedavisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ve yumurtalık kanserine karşı geliştirdiği yeni yöntemle 2020 OCRA Ödülü’ne layık görülen Dr. Duygu Özmadenci.

 

Spor alanında başarılar

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda 2013-2017-2018-2021 yıllarında 4 kez şampiyon olan Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı.

Tokyo’da gerçekleşen olimpiyat oyunlarında olimpiyat beşincisi olarak voleybol tarihinde ilk kez çeyrek final oynama başarısı gösteren A Milli Kadın Voleybol Takımımız.

Serbest dalış alanında 10 adet resmi dünya rekorunun sahibi olan Şahika Encümen, Haziran 2020'de, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Türkiye'nin Sudaki Yaşam Savunucusu ilan edildi.

Paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı, Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası 2.’si ve Tokyo olimpiyat oyunlarını 4.’sü.

2011 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası`nda gümüş madalya kazanarak kadın basketbol tarihindeki en büyük başarıya ulaşan A Milli Kadın Basketbol Takımımız.

Avrupa ve Dünya Şampiyonu Yasemin Adar Tokyo’da gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazanarak Türk güreş tarihinde olimpiyat madalyası kazanan ilk kadın güreşçi olma unvanını elde etti.

Çağla Büyükakçay, Rio`daki 2016 Olimpiyat Oyunları`na katılmaya hak kazanıp olimpik seviyede de Türkiye`yi temsil eden ilk tenisçi olarak tarihe geçti.

Busenaz Sürmeneli, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye kadınlar boks tarihinde ilk olimpiyat altın madalyasını kazandıran sporcu unvanını taşıyor.

Göksu Üçtaş Şanlı, olimpiyat oyunlarında Türkiye’yi jimnastik alanında temsil eden ilk kadın sporcu unvanını taşıyor. Göksu Üçtaş Şanlı, 2009 yılında Akdeniz Oyunları atlama masasında gümüş madalya aldı ve Türkiye’ye bu dalda ilk madalyayı kazandıran isim oldu.

Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda halterde 104 kilo kaldırarak dünya rekoru kıran Nazmiye Muslu Muratlı Paralimpik'te üst üste altın madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu.

Dünya çapında önemli başarılara imza atan kadınların kimseden korkusu olmadığı gibi geriye çekilmiş bir halleri de bulunmamakta. Bir çırpıda yazdığımız onlarca kadının başarıları bile Beren Hanım’ın doğruları söylemediğini net bir şekilde ortaya koymakta. Son yirmi yılda Türk Kadını her alanda müthiş işlere imza atıyor. Bu başarıları görmemek için kötü niyetli olmak gerekir.     

Basında ve sanatta sansüre isyan eden Beren Saat kamuoyunda dizi filmlerle tanınmıştı. Dizi sektöründe ABD'den sonra en fazla dizi ihraç eden ülkenin Türkiye olduğunu da bilmemesi mümkün değil. Sansür olan bir ülkede çekilen dizilerin İspanya'dan Çin’e, Kore'den Latin Amerika'ya kadar 700 milyondan fazla izleyici tarafından ilgiyle izlenir miydi acaba.

Mesele iklim değil sen hala anlamadın mı…

Aktivist olarak ortaya çıkıp muhalefetin sözcülüğüne soyunmak çok yabancı olduğumuz bir husus değil. Gezi parkı sürecinde mesele sadece ağaç değil, sen hala anlamadın mı? diyerek halkı sokağa davet eden Mehmet Ali Alabora’dan da biliyoruz bu sahneleri. İklimle ilgili zirvede iklim dışında herşeyi konuşanların da bilinç altında mesele iklim değil sen hala anlamadın mı dediklerini de duyar gibiyiz.

Biraz samimi olsaydınız adalarda vahşice katledilen yüzlerce at için de sesiniz çıkardı, tarihe tanıklık etmiş çırağan caddesinde kesilen asırlık çınarlar için de birkaç kelime dökülebilirdi dilinizden…

Bu yazı toplam 792 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.