PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. YAZARLAR

  2. Beyzanur Yılmaz

  3. Zorluklar İnsana Öğrettikleriyle Selametin Habercisi Olabilir Mi?
Beyzanur Yılmaz

Beyzanur Yılmaz

Din Psikoloğu - Turuncu Dergisi
Yazarın Tüm Yazıları >

Zorluklar İnsana Öğrettikleriyle Selametin Habercisi Olabilir Mi?

A+A-

“Her zorluk ile beraber kolaylık vardır’ buyurdu O an gönlüm mutmain oldu Karanlık olmadan aydınlık gelir miydi? Belki de en somut göstergesiydi bunun. Bekle diyordu yarınlar daha güzel olacak bekle.”

Bu manzum ile başlayarak, kalpte ve gönülde bir umut ışığı oluşturmasını ümit ediyorum. Yaratıcı İnşirah Suresi 5’nci ayeti kerimde “Her zorluk ile beraber kolaylık vardır” buyurmaktadır. Bu ayeti kerimenin bizlere hayat motivasyonunu sağlamada olumluluk kattığını hiç düşündünüz mü?

NE YAPMALIYIZ?

O zaman nasıl olumluluk katabileceğini anlatalım.

1. Bizi yaratan yüce ve kudretli varlık olarak Yaratıcı, varoluş özümüzü en iyi bilendir. Çünkü bizi O yaratmıştır. Dolayısıyla insan ve özelliklerini en iyi bilen, fizyolojik ve psikolojik anlamda neye ihtiyaç duyduğumuzu da bilir. Bu ayeti insan için kalbe ve gönle şifa niyeti ile indirmiştir diyebiliriz.

2. Bu ayeti kerime, hayatta birçok metafor ile somutlaştırılabilir. Örneğin, kâinata baktığımızda;

-Her karanlığın sonunun mutlaka aydınlık olduğu

-Her yokuşun inişinin mutlaka olduğu

-Her gidişin bir gelişinin mutlaka olduğu Gibi olumluluğu hatırlatan örnekleri ayeti kerime ile bağdaştırabiliriz.

3. Aynı zamanda bu ayeti kerime, psikoloji bilimindeki psikolojik iyi olma halini sağlamak adına önerilen olumlu düşünce ve olumlu bakış açısı için verilebilecek en güzel misallerden biridir. Günümüzde karşılaştığımız ve içinde bulunduğumuz ahvale de (Koronavirüs ve yayılışı vakası) bakarak nasıl sağlıklı düşünmeliyiz? Belirsizliğe karşı ne yapmalıyız? Gibi zihnimizi meşgul eden bu sorulara karşı en güzel kaynak ve bizi Yaratanın sözleri olan Kur’an-ı Kerim’i anlama yoluna gitmek, bizler için fayda verici manevi bir reçete olacaktır. Özellikle İnşirah Suresi ve buna benzer birçok ayeti kerimeyi okuyup anlamlandırmak, âdem olan için, fıtrattan da kaynaklı olarak otomatik birer psikolojik terapi notlarıdır diyebiliriz.

MANİDAR DERSLER

Kur’an-ı Kerim’de bizler gibi beşer olan Peygamberler ve hikâyelerine baktığımızda, kıssalar bizler için her zorlukla beraber kolaylığın olduğunu hatırlatan derslerdir. Örneğin; Hz.Yusuf’un kuyuda kalması ve daha sonra oradan çıkarak selamete kavuşması n Hz. Yunus’un balığın karnından çıkarak selamete kavuşması Hz. Eyüp’ün amansız deri hastalığını sabır ile yaşayarak sonunda şifaya kavuşması n Hz. Muhammed (S.A.V.)’in zorluklara göğüs gererek hicret edip İslam’ı yayma mücadelesi sonunda selamete kavuşması... Bu örnek hikâyeler bizleri ümidi aşılayan ve İnşirah Suresi’ndeki ayeti kerimeyi açıklayan en manidar derslerdir.

BİR LÜTUF

Her insan zorlukla karşılaşır, bu olağandır. Çünkü hayat zorluk ve güçlüklerle olgunlaşmayı sağlayan bir basamaktır. Ancak bunları nasıl anlamlandırdığımız, bunlarla nasıl başa çıktığımız ve sonunda farkına vardıklarımızla yolumuza devam ediş şeklimiz bizlere bağlıdır. Bunları doğru şekilde yapabilmek adına din, maneviyat ve kapsamında yer alan yukarıda bahsettiğim Kur’an-ı Kerim ayetleri ve hadisler, bizler için hayatı anlamlandırmada psikolojik ve bedensel olarak iyi olmayı, huzur ve mutluluk kapısını açmayı sağlayan Yaratıcının en büyük lütfudur. O halde yeter ki oku, düşün, anla ve yaşa. Unutma, çünkü “Kalpler ancak Allah’ı anmak ile huzur bulur.” (Rad Suresi 28.ayeti kerime) Sağlık ve huzur dilerim.

Bu yazı toplam 3596 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.