PİYASALAR

  • BIST 1009716.090.74%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. WhatsApp nedir? Nasıl bu kadar popüler hale geldi? WhatsApp’i kim kurdu?
WhatsApp nedir? Nasıl bu kadar popüler hale geldi? WhatsApp’i kim kurdu?

WhatsApp nedir? Nasıl bu kadar popüler hale geldi? WhatsApp’i kim kurdu?

Ülkemizde ve dünyada hemen hemen bütün insanlar tarafından kullanılan WhatsApp Messenger’in ilginç bir hikayesi bulunuyor. Bu sistemi oluşturan Biran Acton ve Jan Koum, teknoloji devleri Twitter ve Facebook’a iş başvurusunda bulunmu fakat ikilinin başvuruları kabul edilmemiştir. 24 Şubat 2009’da WhatsApp’i kuran ikili kendilerini işe almayan Facebook’un mimarı Mark Zuckerberg’e WhatsApp’i 19 milyar dolar karşılığında sattılar. Şuan dünya üzerinde 910 milyon tekil kullanıcısı bulunmaktadır.

A+A-

Çağımızda günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonlar, İOS (Apple şirketi tarafından geliştirilen yazılım, Android (Google şirketi tarafından geliştirildi) hem de windows (Microsoft şirketi tarafından geliştirildi.) genellikle bu üç şirketin yazılımları ile kullanılıyor. Her 3 şirketin yazılımlarına şüphesiz en çok yüklenen uygulamalardan biri de hiç şüphesiz Facebook’un bünyesinde bulunan ) WhatsApp Messenger olarak karşımıza çıkıyor.

WhatsApp nedir ve bu programla neler yapılabilir?

Kullanıcının telefon numarası vasıtasıyla kullanılan WhatsApp ile kullanıcılar birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge ve emojiler gönderebiliyor.

WhatsApp’in tarihçesi! WhatsApp’i kim kurdu?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kaliforniya eyaletinde bulunan Santa Clara kentinde Biran Acton ve Jan Koum tarafından 24 Şubat 2009 tarihinde kurulmuştur.  WhatsApp’in kurucuları şirketlerini kurmadan önce Yahoo şirketinden ayrılıp Facebook ve Twitter’a iş başvurusu yapmış ama Acton ve Koum’a her iki şirketten red cevabı gelmiştir. Biran Acton ve Jan Koum’un WhatsApp serüvenleri böyle başlamıştır.

biran-acton-ve-jan-koum-001.jpg

WhatsApp’in kurucularından Koum yeni bir iPhone aldığı sırada ki o zaman Apple Store daha 7 ay önce kurulmuştu. Jan Koum Apple Store ile birlikte yeni bir fırsatlar dizisinin çıktığının farkına vararak hemen hakete geçti arkadaşı ve ortağı Biran Acton ile birlikte bir uygulama geliştirmek için kolları sıvadılar. Tarih 24 Şubat 2009’u gösterdiğinde WhatsApp isimli şirketlerini Kaliforniya’da kurarak faaliyete geçirdiler.

Çok iyi bir dönemde atılım yapan ikili açığın farkındaydı. O dönemlerde telefon üzerinden iletişim kurabilecek tek uygulama BlackBerry tarafından sunulan BBM’di. Tüm bu boşluklardan faydalanan WhatsApp kısa sürede popüler olmayı başardı. Bunun üzerine Facebook’un kurucusu ve mimarı Mark Zuckerberg’in dikkatini çekti.  Tarih olarak 2014’ün başlarında WhatsApp 19 milyar dolar karşılığında Facebook’a verildi.

Facebook gibi bir devi de arkasına katan WhatsApp artık milyonlarca insanın kullandığı bir uygulama haline geldi. Hemen hemen bütün akıllı telefonlarda olmazsa olmaz bir uygulama oldu.

WhatsApp’i kaç kişi kullanıyor?

Artık Facebook şirketine ait olan WhatsApp’ın dünya üzerinde 910 milyon tekil olmak üzere 420 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. WhatsApp üzerinde günde ortalama 20 milyar mesaj yollanıyor. Uygulama GooglePlay ve Apple Store üzerinden indirilip kurulabiliyor.

WhatsApp'i bu linkten indirip kurabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.