PİYASALAR

  • BIST 1009712.95-0.09%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. YAZARLAR

  2. Bahattin Akyön

  3. Suudi Arabistan ve Türkiye arasında ticaret
Bahattin Akyön

Bahattin Akyön

Yazarın Tüm Yazıları >

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında ticaret

A+A-
Bahattin Akyön

 

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kısa süre içinde başladı. Aradan geçen uzun süre içinde ilişkiler artarak devam etti. Bazı dönemlerde duraksamalar olduysa da, karşılıklı ticaret her dönemde yer aldı.

 

Suudi Arabistan, Ankara'daki Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Başkonsolosluğu ile Türkiye ise Riyad'daki Büyükelçiliği ve Cidde'deki Başkonsolosluğu ile mevcut ilişki durumunu daha da ileriye götürmek için büyük çaba gösteriyor. Bunun yanı sıra T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı bu ilişkileri en üst noktaya getirmek için büyük çaba sarf ediyor.

 

Her iki ülkenin Dünya Ticaret Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olması ilişkilerin uluslararası boyutta da devamını mümkün kılıyor. Böylece, hem diplomatik hem de ekonomik ortaklığın kapısı açılırken, bölgesel konular başta olmak üzere iki ülke açısından tehdit olan hususlar da etraflıca değerlendiriliyor.

 

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler son yıllarda artarak gelişiyor. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 8 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmi var. Artması için büyük çaba sarf ediliyor. Bu çerçevede Suudi Arabistanlı yatırımcılar, Türkiye ekonomisinde ayrıcalıklı bir konuma yükselirken, Türk yatırımcılar da Suudi Arabistan'da yapılan altyapı projelerine imza atıyor. İki ülkenin iş adamları tarafından oluşturulan Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi de ticari ilişkilerin geliştirilmesine destek verilmesi yönünde çalışmalar yapıyor.

 

Genel kanaat; Türkiye ile Suudi Arabistan’ın güçlü ekonomik ortak olabileceği yönünde. Bu durum her alana yansıyor. Suudi Arabistanlılar son dönemde giderek artan bir oranda Türkiye'de bireysel ve yatırım amaçlı ev satın alıyor, ticari amaçlı şirket kuruyor. Bu şirketlerin sayısı 800 aşmış durumda. Türkiye'yi ziyaret eden Suudi Arabistanlıların sayısı her yıl istikrarlı bir şeklide artış gösteriyor.

 

Türkiyeli iş adamları Suudi Arabistan'da şimdiye kadar 17 milyar dolar tutarında taahhüt işi tamamladı. Şu anda sermayesi 600 milyon dolar civarında 200 Türk firması bu ülkede faaliyet gösteriyor.

 

 

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin her alanda gelişmesi, artması, zenginleşmesi, yeni boyutlar kazanması, bölgesel ve küresel istikrar için de bir fırsattır. Karşılıklı ziyaretler ve anlaşmaların artması ticaret hacminide artıracaktır.

Ticaret hacmini artırmak için Suudi Arabistan ve bölge ülkelerinden oluşan İşadamları heyeti, Ticaret odaları yöneticileri ve yatırımcılar Türkiye’nin çeşitli illerine götürülmekte ve yerinde tanıtım ve bilgilendirme yapılmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’den gelen işadamları ve bölge kalkınma ajansı temsilcileri bu fırsatı iyi değerlendirme gayreti içerisine girmişlerdir. Suud medyası ve bölge basını ekonomik sayfaları Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yapılan karşılıklı ekonomik ziyaretlere önem vermekte ve desteklemektedirler. Türkiye son yıllarda artan başarılı, istikrarlı yükselişiyle bölgede takdir edilmekte ve övgüyle bahsedilmektedir. Tarihinin en başarılı dönemlerinden birini yaşayan Türkiye,. 2002 ve 2017 yılları arasında hızla gelişen bir ülke olduğu önümüzdeki on yıl içinde dünyadaki en büyük on ekonomisinden birine sahip olacağı vurgulanmaktadır.

 

Bu başarıya ticari alanda ortak olmak isteyen çok sayıda yatırımcının bugünkü ilk tercihi Türkiye’dir. İşadamlarımız, Ticaret odalarımız, Bölge ajanslarımız ve son yıllarda artan turizm faliyetlerimizle seyahat şirketlerimiz bunu iyi değerlendirmelidir.

 

 

Bu yazı toplam 4427 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.