PİYASALAR

  • BIST 1009084.610.05%
  • ALTIN2325.5750.81%
  • DOLAR32.3790.16%
  • EURO35.021-0.04%
  • STERLİN40.981-0.12%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Parasetamol (asetaminofen) nedir ve ne işe yarar? Parasetamol içermeyen ilaçlar hangileridir?
Parasetamol (asetaminofen) nedir ve ne işe yarar? Parasetamol içermeyen ilaçlar hangileridir?

Parasetamol (asetaminofen) nedir ve ne işe yarar? Parasetamol içermeyen ilaçlar hangileridir?

Günlük hayatta kullanılan reçeteli reçetesiz birçok ilaçta kullanılan parasetamol maddesinin zararlarıyla ilgili dünya genelinde çok fazla araştırmaya imza atıldı. Alanında uzman bilim adamları tarafından açıklanan veriler ise insanı şaşırtıyor. İskoçya’da yapılan bir araştırmada parasetamol maddesinin uzun süre kullanıldığında karaciğer yetmezliğine neden olduğu tespit edilirken, ABD’de yapılan bir açıklamada parasetamol maddesinin duyguları bile körelttiği bile keşfedildi.

A+A-

En basit tanımıyla parasetamol(asetaminofen), ateş düşürücü ve ağrı kesici etkileri barındıran bir ilaç etken maddesidir. Kullandığınız ilaçların bazılarının üzerinde etken madde olarak yer alan  etken maddeyi barındıran ilaçlar aslında tam bir tedavi edici değil, anti semptomatik olarak yani belirtileri giderici olarak da hastalara verilir. Paracetamol şurup ve hap şeklinde alınabilmektedir.

Parasetamol etkili mi? Hangi işe yarar

Parasetamol etken maddesinin kullanım alanları oldukça yaygındır. Başlıca, soğuk algınlığı, diş ağrısı, baş ağrısı, kas, eklem, orta kulak, sinüzit ağrısı ve romatizmal hastalıkların tedavilerinde ağrı kesici olarak kullanılır.
Parasetamol etken maddesi ile ilgili İngiltere’de yapılan araştırmalara göre, parasetamol maddesinin etkisi placebo yani yalancı ilaç etkisinden daha iyi değil. Soğuk algınlığı ve bazı romatizmal hastalıklarda parasetamol’ün etkisi çok azdır.

Parasetamol etken maddesinin yan etkileri hangileridir?

Her ilaç gibi parasetamol etken maddesini kullanan ilaçlar da diğer ilaçlar gibi mutlaka doktor kontrolü altında alınması şarttır. Bu madde hakkında yapılmış bir sürü araştırma bulunmakta ortak bulgalar derlendiğinde ortaya çarpıcı bir sonuç çıkmaktadır.

Parasetamol kısa süreli kullanıldığında vücutta ölçülebilir bir tahribat yaratmazken uzun süreli kullanıldığındaysa sonuçları korkunç oluyor. Bu madde ile ilgili İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi doktorları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, uzun süreli kullanılan parasetamolün aşırı doz etkisi yaparak ölüme yol açabileceği ortaya çıktı.

Karaciğer yetmezliğinin en önemli nedeni parasetamol kullanımı

İngiltere’ye bağlı İskoçya’da Edinburgh Royal Infirmary hastanesine 1992 ve 2008 yılları arasında, parasetamolün neden olduğu karaciğer yetmezliğiyle kabul edilen 663 hasta incelendi. Uzman Doktorlar, bu kişilerden 161'inin genellikle baş ya da mide ağrısı için sürekli parasetamole kullandığı ve bunun da karaciğer yetmezliğine neden olduğunu belirledi.

paracetamol-surup1.jpg

Parasetamol duyguları olumsuz etkiliyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bilim adamları tarafından yapılan bir açıklamaya göre, pekçok ağrı kesici ilaçta bulunan parasetamol maddesinin şaşırtan bir yan etkisini buldu. Yapılan araştırmaya göre, parasetamol maddesi, insanda geçici duygusal körlüğe yol açabiliyor. Parasetamol ilacı kullananların üzülme ve sevinme yetileri geçici olarak köreliyor.

Bilim adamları 82 denekten 41'ine parasetamol, diğer 41'ine de plasebo (etkisiz ilaç) kullandırdı. Deneye katılan deneklere duyguları harekete geçirecek fotoğraflar gösterildi ve hissetikleri duygulara puan vermeleri istendi. Etkisiz ilca (Plasebo) alanların fotoğraflardan etkilendiği keşfedilirken, parasetamol kullananların duygusal kareleri daha az umursadığı ortaya çıktı.

ilac-paracetamol.jpg

Parasetamol tüm dünyada en sık kullanılan reçetesiz olarak kullanımına izin verilen reçetesiz bir analjeziktir. Çocuklarda birçok zehirlenme vakasının da baş aktörü olarak bilinir.

Hangi ilaçlarda parasetamol bulunur?

Ağrı kesici ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçlarda etken madde olarak yer alır.

Parasetamol formülü (C8H9NO2):

1200px-n-acetyl-p-aminophenol.svg.png

• IUPAC numarası: N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide, N-(4-hydroxyphenyl)acetamide
• Molar kütle: 151,163 g/mol
• İçinde çözündüğü madde: Su, Alkol
• Erime noktası: 169 °C
• Yoğunluk: 1,26 g/cm³
• Molar kütle: 151,163 g/mol
• CAS numarası: 103-90-2

Parasetamol bulunmayan ilaçlar nelerdir?

Parasetamol içermeyen ilaçların sayısı çok fazla olduğu için yukarıda bahsettiğimiz parasetamol içeren ilaçlar haricindeki ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak düşünülebilir. Ancak yine de her zaman şirketlerin formülleri değiştirebilme ihtimallerine karşı her bir ilacı tek tek incelemekte fayda var.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum