PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Oruç Reis kimdir
Oruç Reis kimdir

Oruç Reis kimdir

Oruç reis kimdir, ne zaman öldü?

A+A-

Ebu Yusuf Nurullah Yakub'un oğlu olan Türk denizcisi Oruç Reis. Yunanca, Arapça, İtalyanca, İspanyolca ve Fransızca dillerini öğrenen. Kardeşi İlyas Reis ile beraber denizciliğe başladı. Rodos şövalyelerine esir düştü. Esirlikten kurtulunca, Memlüklü Sultanı Kansu Gavri'nin emrine girdi. Mısır donanması ile beraber İskenderun Körfezi'nde bulunduğu sırada Rodosluların saldırısına uğradı. Korkud Çelebi'nin verdiği bir gemi ile korsanlığa başladı. İtalya kıyılarını yağmaladı.

Yavuz Sultan Selim padişah olduğunda, Anadolu kıyılarını bırakarak İskenderiye'ye geldi. Cerbe adasına konaklamaya başladı. Kardeşi Barbaros Hayreddin Paşa burada kendisine katıldı. Yaptığı deniz savaşları ile oruç reis ünü bütün Batı Akdeniz'e yayıldı. İspanyol gemileri ile yaptığı savaşta bir kolunu kaybetti. Yavuz Sultan Selim'e hediyeler gönderdi. Yavuz Sultan Selim ise ona elmas kabzalı iki kılıç ve iki gemi yolladı.

Cezayir halkı, kendilerini İspanyollardan kurtarması için Oruç Reis’ten yardım istedi. Oruç Reis, Cezayirlilerin bu çağrısı üzerine 1516'da Cezayir üstüne gitti. Cezayir'in Oruç Reis'e geçmesini istemeyen İspanyollar, Cezayir almak istedilerse de başarısız oldular. Tlemsen'e yerleşen Oruç Reis, İspanyolların ve onlarla işbirliği yapan yerlilerin saldırılarına altı ay kadar dayandılar.

Daha sonra yanında kalan kırk kadar adamı ile İspanyol hatlarını yarmayı başardı. Arkasından gönderilen Garcia de Tineo kumandasındaki İspanyol donanması ile Salado ırmağında yapılan savaşta, 1518 yılında Cezayir'de yaşamını yitirdi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.