PİYASALAR

  • BIST 10010336.50%
  • ALTIN2401.8230.04%
  • DOLAR32.2590%
  • EURO34.642-0.09%
  • STERLİN40.272-0.11%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Memura Sınıfı Dışında Görev Verilir mi?
Memura Sınıfı Dışında Görev Verilir mi?

Memura Sınıfı Dışında Görev Verilir mi?

Devlet Memurları Kanunu kapsamında, kamu personeli olarak çalışan kişiler görev sınıflarına göre çalışmaktadır. Peki memura, mevcut sınıfı dışında herhangi bir görev verilebilir mi?

A+A-

Memura Sınıfı Dışında Görev Verilir mi? Devlet Memurları Kanunu kapsamında on ki ayrı hizmet sınıfı bulunmaktadır. Memur olarak görev yapan kişiler, bu sınıflara göre görevlendirilmektedir. Memurların sınıf değişikliklerine ise ancak mevzuat uyarınca karar verilebilmektedir. Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişiler, herhangi bir sınıf değişikliği veya atama söz konusu olmadan başka bir sınıfta görevlendirilip görevlendirilemeyeceklerini merak etmektedirler. İlgili kanun, memur olarak görev yapan kişilerin bulundukları sınıf dışında başka bir sınıfta yer almasına izin vermemektedir. Ancak bu durumla alakalı olarak bazı istisnalar bulunabilmektedir.

Memura Sınıfı Dışında Bir Görev Verilir mi?

Devlet kurumlarında görev yapan idareciler, bazen yeterli personel olmadığı durumlarda, kurum kapsamında çalışan kamu personeli kişilere Sınıfı dışında görevler verebilmektedirler. Ancak bu durum doğru bulunmamış ve yargı yoluna gidilmiştir. Dava neticesinde, herhangi bir kurumda yeterli personel olmamasını gerekçe göstererek, kişileri sınıfları dışında görevlendirme uygulamasının iptal edilmesine karar verilmiştir.

Devlet Memurları Kanunu kapsamında, memur olarak görev yapan kişilerin bulundukları sınıf dışında çalıştırılmaları konusunda bir istisna yer almamaktadır. Dolayısı ile idarenin memurların görevleri konusunda oldukça dikkatli davranmaları gerekmektedir. Memurların bulunduğu sınıf dışında görevlendirilmesine ilişkin, Bakanlar Kurulu Kararı’na karşı açılan dava sonucunda Danıştay 5. Dairesi Başkanlığı 22.12.2006 tarihli ve E:2003/5464, K:2006/6717 sayılı karar kapsamında bu durum iptal edilmiştir.

Memurlar Sınıfları Dışında Görevlendirildiklerinde Ne Yapmalıdır?

Memurların, bulundukları sınıflar dışında başka bir sınıfta yer alan görev ile görevlendirmeleri söz konusu değildir. Böyle bir durumla karşılaşan memur, öncelikli olarak yazılı bir görevlendirme yazısı talep etmelidir. Memur olarak görev yapan kişi görevlendirmeye ilişkin bahsi geçen yazıyı aldıktan sonra, uygulanan idari işlemin kaldırılması için idaresine başvurmalıdır. Bu başvurunun olumsuz neticelenmesi durumunda ise işlemin iptali için dava yoluna gidebilme hakkı söz konusudur. Ayrıca, memur idareye işlemin iptali için başvurmadan, direkt olarak yargıya gitme hakkına da sahiptir. Memurların kendi sınıfları dışında herhangi bir sınıfta görevlendirmesinin söz konusu olmaması, kişilere bu gibi hakları tanımaktadır.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.