PİYASALAR

  • BIST 1008970.531.86%
  • ALTIN2281.960.26%
  • DOLAR32.3220.25%
  • EURO35.018-0.28%
  • STERLİN40.798-0.09%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Memur Maaşının Kaç Katına Kadar Kredi Çekebilir?
Memur Maaşının Kaç Katına Kadar Kredi Çekebilir?

Memur Maaşının Kaç Katına Kadar Kredi Çekebilir?

Bankalar için memurlar aslından en sorunsuz ve tercih edilen müşteri grubudur. Peki maaşın kaç katına kadar kredi çekilebilir?

A+A-

Memur Olma Şartları Nelerdir?

Memur olma şartları 657/48 sayılı kanun maddesinde yer aldığı şekilde yerine getirilmelidir. Bunlar memur olmanın genel şartlarıdır. Ayrıca memur alımı yapılacak olan her kamu kurumu tarafından özel şartlar da belirlenerek adaylara açılan kamu personel alımı ilanı aracılığıyla bildirilir. Memur alımı için gereken genel şartlar arasında ilk sırada 18 yaşını doldurmak gelir. Adli sicil kaydının temiz olması, erkek adayların askerlik için belirtilen şartlara uygun olması, sağlık durumunun devlet görevinde memur olarak çalışmaya engel teşkil etmediğinin tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık raporuyla belgelenebilecek olması da memuriyet şartları arasında yer alır.

Memur Olmak için KPSS Neden Önemli?

Ayrıca memur olmak için en az ortaöğretim mezunu olmak da gerekir. Memurların pek çok pozisyon için KPSS şartını da yerine getirmesi gerekir. Kamu Personeli Seçme Sınavı çeşitli sınav türlerinde düzenlenir. Her sınavla alınacak kişilerde aranan eğitim düzeyi de farklıdır. Memur olmak isteyen kişiler kendi eğitim düzeylerine göre KPSS’ye girerek istenen en az puanı almak zorundadırlar.  Kamu kurumlarının bazıları tarafından bazı pozisyonlar için KPSS şartsız memur alımı da yapılır. Ancak bu eleman alımlarının sayısı azdır. Bu nedenle memur olmak isteyen kişilerin diğer şartları da inceledikten sonra uygunlukları durumunda KPSS’ye girmeleri kendileri için avantaj sağlar.

Memur Maaşları Nasıl Belirlenir?

Memur olarak çalışmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu devlet garantisi altında çalışacak olmaktan, garanti bir işleri ve maaşları olacağından dolayı bunu tercih ederler. Şartlara uygun olan binlerce kişi özel sektör yerine memur olmayı seçer. Memurlukta maaşlar ve memur maaş artışları da ilgili kanunun ilgili maddelerinde belirlenmiştir. Her ay düzenli olarak yatan memur maaşları her kadro ve pozisyon için farklıdır.

Memur maaşları hizmet verilen kuruma, görev yapılan bölgeye, memurun kademesine, pozisyonuna göre değişiklik gösterir. Memurlar kademelerine ve unvanlarına göre yüksek maaş alabilirler. Görevlerine devam ederken bir yandan mezuniyet durumunu yükselten memurlar için Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği adı verilen sınavlar düzenlenir. Bu sınavlara girerek başarılı olan memurlar görev değişikliği yaparlar ya da unvanlarını yükselterek bir üst dereceye geçerler. Bu sayede memur maaşları da yükselir.

Memurların Maaşı Hangi Bankalara Yatırılır?

Memurların maaşları yapılan son düzenlemelerden önce sadece kamu bankaları tarafından ödeniyordu. Ancak artık kurumların anlaşmalı olduğu özel bankalar da memur maaş ödemesi yapabiliyorlar. Memurların maaşı her ayın 15. günü hesaplarına yatırılıyor. Resmi bayram olmasından dolayı eğer ayın 15’i tatile denk gelirse memurların mağdur edilmemesi için maaşlar 15’inden önce hesaplara yatırılıyor.

Memur maaşı kuruma göre değişmek üzere özel bankalara yatırılacaksa, bankalarla o kurum arasında bir protokol anlaşması imzalanıyor. Maaşı ödeme yetkisine sahip olacak bankaların Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan usul ve esaslara uygun olması gerekiyor. İmzalanan maaş ödeme protokolüne göre özel bankalar da memur maaş hesabı açabiliyorlar. Ayrıca memurlara yönelik olarak çeşitli dönemlerde promosyon kampanyaları ve kredi kampanyaları düzenleyebiliyorlar.

Memurlar Hangi Şartlarda Kredi Kullanır?

Bankalara tarafından memurlara kredi kullandırma işlemi sırasında diğer müşterilere uygulanan prosedürler uygulansa da; memurlar bir takım avantajlarla kullanırlar. Banka kredisi kullanmak isteyen memurun öncelikle bankalarla daha önceki dönemde ve halen bir sorun yaşamamış olması gerekir. Bankalara geciken borcu bulunmayan ve kredi puanı yeterli olan memurlar istedikleri bankadan kredi kullanabilirler.

Ancak bankalar tarafından müşterilerden kredi kullanırken istenen evraklar arasında maaş bildiren belge de vardır. Diğer çalışanlarda olduğu gibi memurlar da maaş aldıkları bankaya kredi başvurusu yaparlarsa kredilerinin onaylanması halinde maaş ile ilgili belge sunmak durumunda kalmazlar. Kredi taksit tutarı maaşlarından aylık olarak tahsil edilir.

Yeni memurların banka kredisi kullanabilmesi için işbaşı yapmış ve maaşlarının yatmaya başlamış olması gerekir. Aksi halde maaş belgeleri olamayacağından hiçbir bankadan kredi kullanmaları mümkün olmaz. Ataması yapılan, yerleşen ve görevine başlayan her memur diğer şartlara uygunluk durumunda banka kredisi başvurusu yapabilir.

Ancak yeni memurların kredi puanı düşük olma ihtimalleri düşük olacağından kredi başvurusu yapmadan önce maaş aldıkları bankayla görüşmelerinde fayda vardır.

Memurlar Ne Kadar Kredi Kullanabilir?

Bankalar için memurlar aslından en sorunsuz ve tercih edilen müşteri grubudur. Memur maaşları devlet garantisinde olduğundan ve düzenli olarak yattığından bankalar da bundan yararlanarak memurlara kredi kullanımı ile ilgili çeşitli teşviklerde bulunurlar. Dönem dönem sadece memurlara özel kredi kampanyaları düzenleyen bankaların sayısı çoktur. Memurlar eğer diğer şartları yerine getiriyorlarsa banka kredisi başvurularına onay alırken problem yaşamazlar.

Memurlar Maaşının Kaç Katı Kadar Kredi Kullanabilir?

Memurların ne kadar kredi kullanacakları puanlarının kaç olduğuna göre değişir. Memurların kullanacağı kredilerin tutarı hesaplanmasında aylık taksitlerin ne kadar olacağına bakılır. Aylık kredi taksitlerinin memurun maaşının yüzde 50’lik bölümünü geçmemesi gerekir. Bu yöntem tüm bankalar tarafından bu şekilde uygulanır. Kamu personelleri için uygulanan bu hesaplama yöntemi memurun maaşının kaç katına kadar kredi kullanabileceğini de belirler.

Bankalar tarafından yılın bazı dönemlerinde memurlar için düzenlenen kampanyalarda istisnalar tanınır ve memurlara maaşlarının 12 katına, hatta 15 katına kadar banka kredisi kullanabilirler.

Memurlar Ne Kadar Konut Kredisi Kullanabilir?

Konut kredisi tutarları tüm müşteriler için olduğu gibi memurlar için de gayrimenkulün değerleme oranına göre belirlenir. Eksperler tarafından yapılacak gayrimenkul değerleme sonucunda memurlar da konutun değerinin yüzde 80’lik bölümüne kadar kredi kullanabilirler. Konut kredisi vadeleri bankalara göre değişiyor.

Memur Kredisi Kullanma Şartları Nelerdir?

Memurlar kredi kullanmak istemeleri halinde bankalarla sorun yaşamıyor ve puanlarının yetiyor olmasının yanı sıra aşağıdaki şartları da yerine getirerek banka kredisi kullanabilirler.

  • Bankalar haricinde de idari veya yasal takibinin olmaması
  • Memuriyet görevinin resmi olarak başlamış olması
  • Kredi taksit tutarının, maaşının yarısından fazla olmaması
  • İpotek edilecek bir gayrimenkul krediye konu olacaksa eş rızası yazısının bankaya sunulması

Memurlara Faizsiz Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Memurlar da diğer müşteriler gibi isterlerse katılım bankalarından faizsiz kredi alabilirler. Katılım bankaları finansal destek sağladıkları müşterilerine kar payı uygularlar. Her katılım bankası tarafından uygulanan kar payı değişiklik gösterir. Bunun haricinde memurlara sıfır faizli kredi veren banka bulunmaz.

Bankalar tarafından memurlara özel bir kampanya düzenlenmediği sürece kamu çalışanları da diğer müşterilere uygulanan faiz oranları ile banka kredisi kullanırlar.

Memurlardan Kredi Kullanırken İstenen Belgeler

  • Maaş bordrosu
  • Yerleşim belgesi (ikametgah belgesi)
  • Konut kredisi kullanılacaksa satın alınacak konutun tapu fotokopisi
  • Taşıt kredisi kullanılacaksa ruhsatın fotokopisi ya da faturası
  • Kira benzeri ek gelirler varsa bunların belgesi

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.