PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Hamilelik Çatlakları ve Lekeleri Neden Olur
Hamilelik Çatlakları ve Lekeleri Neden Olur

Hamilelik Çatlakları ve Lekeleri Neden Olur

Kadınları en büyük sorunları arasında yer alan hamileliğe bağlı leke ve çatlak oluşumları neden olur? Vücuda herhangi bir zarar var mıdır? Çatlak ve lekelerin önüne geçilebilir mi? Tüm bu sorunlardan kurtulmanın yolu nedir? sorularını yanıtlıyoruz..

A+A-

Hamilelik Çatlakları ve Lekeleri Neden Olur? 

Kadınlarda gebelik ile beraberinde meydana gelen karın bölgesinde oluşan çatlaklar ve lekeler hamilelik süresi içerisinde anne bedeninin fizyolojik etkenlere bağlı olarak ve hormonal değişiklikler nedeniyle beliren genel bir durum olarak görülmektedir. Gebelik sürecinin sona ermesi ile anne bedeninde ilerleyen süre zarfında eski yapıya sahip olmasına olanak sağlamaktadır. Ancak bu durum uzunca yıllarda alabilmektedir. Derinin hamilelik ile beraberinde hızla ve karın bölgesinin esnemesine bağlı olarak gelişen çatlaklar aynı zamanda vücut içerisinde salgılanan hormonlardan meydana da gelebilmektedir. Cildin gerilmesine bağlı olarak özellikle karın bölgesinde oluşan büyük ve paralel yarıklar derinin esneme miktarını aşmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Özellikle gebeliğe bağlı olarak aşırı kilo almış kadınlarda ve iri yapılı bebek taşımakta olan kadınlarda daha fazla ön plana çıktığı görülmektedir.

gebelik-catlaklari.jpg

Hamilelik Döneminde Çatlak ve Leke Oluşumlarının Önüne Geçilebilir Mi?

Hamilelik dönemine bağlı olarak gelişen çatlak oluşumları özellikle bebeğin altıncı ayında iyice irileşmesi ile beraberinde daha büyük yarıkların oluşmasına neden olmaktadır. Beyaz tenli kadınlarda daha çok beliren çatlak izleri, kadınları endişelendiren bilmektedir. Fakat gebelik süresince çatlak oluşumlarının yavaşlamasına ve önlenmesi açısından her annenin gerçekleştirebileceği belirli durumlar olmaktadır. Çatlakların en aza indirilebilmesin de en önemli etken bol su tüketimi, dengeli beslenme ve spor olacaktır. Gebelik döneminde bu 3 duruma dikkat eden annelerin vücudunda meydana gelen çatlak oranlarının daha az ve çabuk iyileşebilir olduğu görülmektedir. Aynı zamanda çatlak oluşumlarının yanı sıra gebelik döneminde meydana gelen leke sorunları da annelerin korkulu rüyası olmaktadır. Ancak doğal bitki tedavileri ile ciltte meydana gelen leke oluşumlarına yüksek C vitamini, uçucu maddeler ve fitik asit içeriğine sahip şifalı bitkiler yardımı ile engellenebilmektedir. Ciltte meydana gelen leke tedavilerinde ciddi sonuçlar alabilmek için annelerin bitkisel ilaçları ve bitkisel otlara lohusalık döneminden itibaren kullanmaya başlaması gerekmektedir.

hamilelik-spor.jpg

Hamilelik Çatlakları ve Lekeleri Nasıl Geçer?

Cildin elastik ve kolajen dokularında meydana gelmekte olan tahribat sonucunda ortaya çıkan deri çatlakları bir çeşit derinin yırtılması olarak gebelik döneminde görülmektedir. Oluşum sürecinin başlangıcın da beyaz rengini alan yırtıklar ilerleyen süre zarfında pembe, kırmızı, mor bir görünüm alabilmektedir. Ayrıca çatlaklarda meydana gelen tahribatı bağlı olarak zedelenmeler ve kabarıklıklar oluşumları büyük ve iri görünümlere ulaşabilmektedir. Gebelik dönemine bağlı olarak meydana gelen çatlak ve leke oluşumlarının tedavi yöntemleri hakkında birçok klinik araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın bilinen tedavi yöntemleri sağlıklı beslenmek, spor yapmak, bol su tüketmek, alternatif tıbbın sunmakta olduğu şifalı bitkiler olarak bilinmektedir. Aynı zamanlarda çatlak ve leke oluşumlarını kapatıcı ve iyileştirici krem, sprey, losyon ve maskelerde satılmaktadır. Çatlak ve leke oluşumlarını yok etmeden kullanılan diğer bir yöntem ise gelişen teknoloji ile beraberinde gelen deri bozukluklarına karşı uygulanan lazer tedavi yöntemi ile kısa süre içerisinde yok edebilirsiniz. Fakat biz doğal yollarla meydana gelmiş olan gebeliğe bağlı çatlak ve leke oluşumlarının, doğal yöntemler ile eski haline kavuşmasını daha sağlıklı olduğunu ön görmekteyiz.

Sağlıklı Beslenme

Gebelik süresi içerisinde bebek sağlığı açısından ve anne sağlığı açısından oldukça önemli olan besin takviyesi, çatlak ve leke oluşumları içinde hafifletici etkiye sahiptir. Sağlıklı beslenme ile beraberinde vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral, yağ, protein, karbonhidrat, magnezyum, fosfot ve birçok element içerisinde barındıran doğal gıda tüketimi oldukça önemlidir. Anne sağlığına ciddi ölçüde fayda sağlamakta olan sebze meyve, et ve baklagiller bebek sağlığını oluşum açısından da önem arz etmektedir. Özellikle doktorların gebelik dönemindeki annelere en büyük tavsiyesi düzenli beslenmeye bağlı olarak Omega 3 içeren besin öğelerine sıklıkla tüketmeleri olmaktadır. Sağlıklı beslenmeye bağlı olarak gebelikte meydana gelen yan etkiler vücut fonksiyonlarının tahribata uğraması en aza indirilmektedir.

gebelik-catlaklari-lekeleri.jpg

Düzenli Spor

Düzenli beslenme ile beraberinde gebelik öncesi ve gebelik süresi boyunca yapılan spor aktiviteleri çatlak oluşumlarını en aza indirgemektedir. Vücut fonksiyonlarının dengeli çalışmasına yardımcı olmakta olan spor, doğum işlemlerinde annenin kolay ve hafif atlatmasına destek sağlamaktadır. bebek gelişimi açısından oldukça önemli olan egzersizler aynı zamanda beden sağlığına katkıda bulunduğu gibi ruh sağlığına da oldukça yararlıdır.

Su Tüketimi

Gebelik öncesi ve gebelik süresi boyunca bol su tüketmek cildin daha esnek ve nemli bir yapıya sahip olmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda suyun direnç arttırıcı özelliği sayesinde deride meydana gelen çatlak ve leke oluşumlarını en aza indirmektedir. Bol su tüketimi gündelik hayatta da oldukça önemli olup cildin güzelleşmesine, deri sağlığının korunmasına ve vücut içerisinde ki toksinlerin atılmasına destek olmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda gebeliğe bağlı olarak meydana gelen çatlak ve leke oluşumlarının en etkili çözümünü fazla su tüketmek olduğu saptanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.