PİYASALAR

  • BIST 1009645.020%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kadın Sağlığı Açısından Spor
Kadın Sağlığı Açısından Spor

Kadın Sağlığı Açısından Spor

Kadınların her daim formda kalması ve sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olan spor olmazsa olmazlar arasında. Hem genç kalmanın en etkili yolu hemde sakin bir zihne sahip olmanın çözümü kadın içinde spor! Kadınlarda sporun olumlu etkilerini sizler için derledik..

A+A-

Spor hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olup vücut fonksiyonlarının güçlenerek hastalıklardan korunmasında destekleyici özelliğe sahiptir. En büyük aktivite olarak bilinen spor kadın sağlığı üzerinde oldukça önem arz etmektedir. Spor yapan kadın ve spor yapmamakta olan kadınlar arasındaki farklar bir çok bilimsel araştırmalara konu olmaktadır. Bilimsel araştırmalar neticesinde birçok kadın hastalıklarının ortadan kalkmasına yardımcı olduğu ve engelleyici etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Kadınlarda birçok şikayeti ortadan kaldırmakta olan iyileştirici ve güçlendirici etkiye sahip spor etkinlikleri ile vücut sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Her kadının düzenli olarak yapması gereken spor etkinlikleri arasında yüzme, koşu, yürüyüş, dans, ağırlık ve yoga egzersizleri sayesinde menopoz sorunları, Osteoporoz sorunları, diyabet oluşumları ve kanser oluşumu riskini en aza indirmektedir. Bu bakımda spor kadın sağlığı açısından oldukça önemli olup hastalıkların tedavisinde iyileştirici ve engelleyici etkiye sahiptir.

kadin-spor.jpg

Sporun Kadın Sağlığına Faydaları

Spor hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudun zinde kalmasını desteklemektedir. Düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken önemli bir etkinlik olan spor özellikle hastalık oluşumlarına karşı genç yaşlardan itibaren spor aktivitesi sağlıklı beden, fit vücut, psikolojik mutluluk ve uzun ömürlü bir hayat standardı oluşturmaktadır.

 Kilo problemi ve obezite oluşumlarına karşı spor vücutta meydana gelen yağlanmalarda, yağ dokusunu azaltarak vücudun sıkı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle spor kilo problemlerinin önüne geçtiği gibi obezite oluşumlarını da ortadan kaldırmaktadır.

Beyin sağlığı açısından oldukça önemli olan spor, kadınlarda beden bozukluklarını engellediği gibi beyinin rahat ve zinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kendine güvenen kadın yapısını da ortaya çıkartmaktadır. Spor yapan kadınlarda mutluluk ve enerji seviyesinin daha fazla olduğu klinik araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

Beslenme bozukluklarına bağlı olarak vücut içerisinde ve cilt yüzeyinde meydana gelen bozukluklara karşı düzenli spor kadınlarda iyileştirici etkiye sahiptir. Genç yaştan itibaren spor yapmakta olan kadınların beslenme düzeyine bağlı olarak vücut fonksiyonlarının daha verimli çalışmakta olduğum görülmektedir.

Kalp sağlığı açısından oldukça önemli olan spor kalpte meydana gelen ağrı, tutulma, kriz ve kalp yetmezliği hastalıklarının oluşum riskinin en aza indirmektedir. Spor kalp dostu özelliği ile beraberinde damarlarda meydana gelen tahribat ve bozukluklarında önüne geçmektedir. Düzenli spor etkinlikler kadınlarda kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olmaktadır.

kadin-spor-saglik.jpg

Kadın İçin Hangi Sporlar Yapılmalıdır?

Kadınlar vücut yapılarına zarar vermemek şartıyla her türlü spor aktivitesini yapabilmektedir. Kurallara uygun şekilde doğru bir spor yapmak, kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi vücut fonksiyonlarının sağlıklı olarak çalışması için beslenme ve su tüketimi spor ile beraber oldukça önem arz etmektedir. Kadınlar için uygun görülen sporlardan başılıcaları yüzme, bisiklet, voleybol, basketbol, tenis, bale, paten, atletizm ve yoga olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Aile sorumlulukları ve iş yoğunluğu nedeniyle spor aktivitelerine vakit ayıramayan kadınların kas yapılarına ve vücut direncini korumak adına günlük yürüyüş ve ev egzersizleri ile vücut sağlığına katkıda bulunabilir. Aynı zamanda düzenli dans etkinlikleri vücut sağlığı açısından spor etkisi yaratmaktadır.

Kadınlarda Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kadın sağlığı açısından sporun iyileştirici ve engelleyici özelliği sayesinde hastalıklardan korunmanın en doğal yolu olarak bilinmektedir. Birçok hastalığın oluşumuna engel olmakta olan spor beden sağlığını koruduğu gibi beyin sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

Fazla kiloya bağlı olarak gelişen obezite oluşumlarına engelleme özelliğine sahip spor, vücut fonksiyonlarının hareketsizleşmesi ve hamlamayı engellemektedir. Düzenli spor etkinliklerinde vücudun fit ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Osteoporoz bir diğer adı ile kemik erimesi hastalıklarına karşı iyileştirici ve engelleyici özelliğe sahip spor düzenli yapılan egzersizler ile kemik yapısının güçlenmesine destek olmaktadır. Yaşa bağlı olarak gelişen kireçlenme, kemik ağrısı, ve kemik erimesi problemlerinin oluşumuna en aza indirgemektedir.

kadin-saglik.jpg

Kanser oluşumlarına karşı vücut içerisinde kötü huylu hücre ve tümör yapılanmalarını en aza indirgemek de olan spor, meme kanseri riskini minimum seviyeye taşımaktadır. Yapılan klinik araştırmalar neticesinde spor yapan kadınlarda meme kanseri riskinin daha az olduğu saptanmıştır. Bunun nedeni olarak spor ile azalmakta olan yağ dokusunun östrojen hormonlarını engelleyerek kanser oluşumu riskini en aza indirmesidir.

Menopoz dönemine bağlı olarak gelişen psikolojik bozukluklar, ateş basması ve gece terlemeleri faktörlerinin önüne geçmekte olan spor ile menopoz başlangıcı ve sonrası şikayetlerden kısa sürede kurtulmasını destek sağlamaktadır.

Fazla kiloya bağlı olarak gelişen şeker hastalığı riskini azaltma özelliğine sahip spor diyabet oluşumlarına en aza indirmektedir. Düzenli egzersiz yapan kadınların şeker hastalığına yakalanma riski oldukça az olarak görülmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.