PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2495.3550.46%
  • DOLAR32.381-0.3%
  • EURO34.6980.1%
  • STERLİN39.941-0.4%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Adet Geciktirici İlaçların Kadın Sağlığına Etkisi
Adet Geciktirici İlaçların Kadın Sağlığına Etkisi

Adet Geciktirici İlaçların Kadın Sağlığına Etkisi

Bazı dönemlerde kadınların kullanmayı ön gördüğü adet geciktirici ilaçların kadın sağlığına etkisi büyük. Peki ya bu ilaçlar sağlığa zararlı mı? Kadınlarda olan etkisi neler? Kimler kullanabilir? sorularını sizler için araştırdık. Bu tarz ilaçları kullanmadan önce muhakkak hekim kontrolüne girmeniz gerekmektedir. Bilinçsiz ilaç tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu unutmayınız.

A+A-

Sosyal yaşam gereği kadınlar adet dönemlerinin tarihlerini düzenlemek isteyebilir. Bu durum karşısında adet geciktirici ilaçları sayesinde dönemsel değişiklikler ve adet sürecinde erteleyici yöntemlere başvurulmaktadır. Adet geciktirici ilaçların kadınlarda ki etkisi regli kanamalarında illeri tarihlere aktarılmasıdır. Nadir görülen bir durum olmakla beraber geciktirici ilaçların adet sürecini erken düzeyde yaşanmasını mümkün kılmaktadır. Ancak adet geciktirici ilaçların belirli durum ve şartlarda kullanılmasının yanı sıra bazı durumlarda ciddi yan etkiler ve tetikleyici hastalıklara neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak ilaç kullanımlarında hekim kontrol şartı oldukça önem arz etmektedir.

adet-ilac.jpg

Adet Geciktirici İlaçlar Nasıl Kullanılır?

Adet geciktirici ilaçların kullanımı belirlenen adet kanaması başlangıç gününden 2 gün önce belirtilen şartlara uygun olarak oral yol ile kullanılmasıdır. ilaçların kullanımında hekim kontrolü oldukça önemli olup eczanelerden temin edebilirsiniz.

Adet Geciktirici İlaçlar Zararlı Mıdır?

Adet geciktirici ilaçlar usulüne uygun kullanıldığı takdirde ya da çok sık kullanılmadığı takdirde herhangi bir zarar taşımamaktadır. Fakat adet geciktirici ilaçlar içerisinde barındırmakta olduğu etken maddeler sayesinde bağışıklık sistemini zedeleyici yan etkiler meydana getirebilmektedir. Kadınların bağışıklık sistemine ve vücut fonksiyonlarına göre farklı yan etkiler oluşturabilen adet geciktirici ilaçlar ciddi ağrıları, sancıları ve kasıklarda meydana gelen gerilmelere neden olabilir. Beraberin de yumurtalıkların uygun ayarla çalışmasını engellemekte olan içeriği sayesinde adet geciktirici ilaçlar yumurtalıklarda meydana gelen tahribattan dolayı vajinal ağrılara neden olabilir. Bu durum her kadının vücut direncine göre değişiklik göstermektedir. Bunlar arasında en sık görülen adet geciktirici ilaçları ilk kez kullanacak olan kadınlarda baş dönmesi, sancı ve halsizlik meydana getirebilmektedir. Adet geciktirici ilaçlar aynı zamanda bağışıklık sistemini uyaran etken maddeler içermekte olmasından dolayı vücut fonksiyonlarının yavaşlaması ve ateşlenmelere neden olabilmektedir. Bu nedenle adet geciktirici ilaçlar oldukça dikkatli tüketilmelidir.

adet-agrisi.jpg

Adet Geciktirici İlaçları Kimler Kullanabilir?

Adet geciktirici ilaçlar yeterli ayarda ve uygun dozda kullanmak şartı ile risk altında bulunmayan kadınların belirli süreçler içerisinde kullanımında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Özellikle obezite tedavisi, sigara tüketimine bağlı organ zayıflaması, doğum kontrol hapı kullanımı ve karaciğere bağlı ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon geçirmiş olan kadınların dışında adet geciktirici ilaçların kullanılması uygun görülmektedir. Kadınların adet geciktirici ilaçlar kullanmasında ki en büyük sebepler arasında; önemli toplantılar, tatil etkinlikleri, özel günler, sınava  ve evlilik ile beraberinde düğün süreci olarak regli kanama süreçlerini uzatmak amacıyla kullanılmaktadır. Yukarıda belirtmekte olduğumuz kullanılmaması gereken durumlar dışında her kadın adet geciktirici ilaçlar tüketebilmektedir. Kullanım sonrası oluşabilecek yan etkilerin artması durumunda kadın hastalıklarına bağlı doktor kontrolüne girmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bağışıklık sistemini zedeleyerek vücut fonksiyon işlevlerinin yavaşlamasına neden olabilmektedir.

kimler-kullanamaz.jpg

Adet Geciktirici İlaçları Kimler Kullanamaz?

Adet geciktirici ilaçların kontrolü ve uygun dozda kullanılmasının yanı sıra bazı kadınlarda ciddi yan etkilere neden olabilmektedir. Adet geciktirici ilaçların kesinlikle kullanılmasının tavsiye edilmediği durumlar mevcuttur. En önemli sebepleri arasında  adet geciktirici ilaçların içerisinde yüksek miktarda progesteron hormonu içermesidir. Bundan dolayı bazı durumlarda kullanımı oldukça sakıncalıdır.

Kilo problemi yaşamakta olan kadınların ve obeziteye bağlı olarak tedavisi görmekte olan kadınların adet geciktirici ilaçlar kullanması oldukça zararlıdır.

Sigara tüketimine bağlı olarak vücut fonksiyonları ve organların tahribata uğramasından dolayı sigara içen kadınların adet geciktirici ilaç tüketmeleri sakıncalıdır.

Karaciğere bağlı rahatsızlıklardan dolayı ilaç tedavisi görmekte olan yada karaciğere bağlı olarak cerrahi operasyon geçirmiş olan kadınların adet geciktirici ilaç kullanımı oldukça zararlı olup ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınların adet geciktirici ilaçlar kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Doğum kontrol hapları ve adet geciktirici ilaçların içerisinde bulunan hormonel enzimler etkileşime girerek bağışıklık sistemini ve yumurtalıklara ciddi zararlar verebilmektedir.

Kanser hastalığına bağlı olarak kemoterapi yada ilaç tedavisi görmekte olan kadınların adet geciktirici ilaçlar kullanması oldukça sakıncalı görülmektedir. Özellikle rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi tedavilerde ciddi zararlara neden olabilmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.