PİYASALAR

  • BIST 1009797.080.83%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. YAZARLAR

  2. Neslihan Batum

  3. En Kârlı Yatırım Jeotermal Seracılık
Neslihan Batum

Neslihan Batum

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı
Yazarın Tüm Yazıları >

En Kârlı Yatırım Jeotermal Seracılık

A+A-

Konforlu bir emekliliğin tadını çıkarmak, gelecekle ilgili mali kaygılarınızı engellemek için yatırım yapmak çok önemlidir. Yatırım, kısa vadeli olan ve dolayısıyla daha yüksek risk taşıyan, alım satım veya spekülasyonların aksine uzun vadeli taahhüt anlamına gelir. Bilinmelidir ki akıllıca yapılan bir yatırım; zengin olmanın, kazanmanın anahtarıdır, ancak bunun tam tersi de olabilir. Daha büyük kazançlar için anaparanın kaybolma riskini göze almak mantıklı değildir.

ANAPARA GÜVENİLİRLİĞİ

Yatırım yaparken ilk dikkat edilecek ilke anaparanın güvenliğidir.

Bir önceki yazımızda belirtiğimiz gibi her mal varlığının bir başlangıcı vardır. Bu başlangıç, birkaç altın ya da bankada vadeli bir hesap olabilir. Zenginlik ağaç gibidir, küçük bir tohumdan büyür. Biriktirdiğiniz ilk para sizin zenginlik ağacınızın büyüyeceği tohumdur. O tohumu ne kadar çabuk ekerseniz ağacınız o kadar çabuk büyür. Yatırım yapmak servetinizi büyütmenize yardımcı olur. Finansal hedeflerinize ulaşmanızı sağlar ve zamanla satın alma gücünüzü arttırır. Nasıl yatırım yapılacağını bulmaya çalışırken, temel ilkelerle başlamak en iyisidir. Bu temel ilkeler arasında yatırımlarınızın hedefini ve nereye yatırım yapacağınızı belirlemek çok önemlidir. Yatırım yapmak hızlıca zenginleşmek için bir yol değil, sahip olduğumuz zenginlikleri sürekli olarak büyütmenin bir yoludur. Önemli olan şu ki, yatırım yapmanız için çok paraya sahip olmanız gerekmemektedir. Yeterli bilgi sahibi olmadığınız bir yatırım aracına para bağlamak fazla riskli olabilir.

SAYILARI ARTTI

Günümüzde finansal piyasalarda yatırım araçları çoğalmıştır. Eski geleneksel yatırım araçlarının yanı sıra son yıllarda yatırım araçlarının sayısı artmıştır. Paranızı tek bir yatırım aracına yatırmak yerine farklı yatırım araçlarından oluşan bir portföy oluşturmalı ve kendinize göre bir strateji belirlemelisiniz. Elinizdeki gücünüzü tek bir yatırıma yönlendirmeyi asla tercih etmemelisiniz.

ÖNCE AKLIMIZA YATIRIM YAPALIM

Kendine yatırım yapmak bir insanın yapabileceği en iyi yatırımlardan biridir. Kendinize yatırım yapmanın düşük maliyetli birçok yolu vardır. Minneapolis Finansal Planlayıcısı Morgan Ranstrom, başarılı kişisel finans stratejileri veya liderlik becerileri hakkında üç ila beş kitap okumanın sizi birkaç ay içinde daha akıllı hale getireceğini belirtmiştir. Bu da demek oluyor ki herhangi bir yatırım yapmadan önce kendinizi bu konularda biraz geliştirmeniz gerekmektedir.

ANALİZLE FELÇ

Diyelim ki yatırım yapmaya karar verdiniz ama paranızı nereye yatıracağınıza dair hiçbir fikriniz yok. Mevcut sayısız yatırım seçeneğinin farkında olsanız da çok sayıda olasılık size cazip gelmiyor. Yatırım dünyasında buna ‘Analizle felç’ denir. Seçeneklerinizi analiz ederek çok fazla zaman harcıyorsunuz ve bunu devamlı erteliyor ve hiç yatırım yapmıyorsunuz. Nihayetinde, bir kenara koyduğunuz ekstra para, faturalar veya beklenmedik masraflar tarafından tüketiliyor. Ekstra paranızın tükenmediğinden emin olmak istiyorsanız, hemen yatırım yapmanız gerekir. Hedefleriniz için doğru yatırım seçeneklerini bulmanıza yardım edecek belirli miktarda analiz yeterlidir, ancak yine de hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. Birikimlerini değerlendirmek üzere yatırım yapmak isteyen kişilerin kararsızlık yaşadıkları en önemli nokta ise en doğru yatırım şeklini belirlemektir. Ayırdığınız para miktarına göre çok çeşitli yatırım yolları seçilebilirsiniz. Kâr etmek istediğiniz süre sizi kısa, orta ve uzun vadeli seçeneklere yönlendirecektir.

HER STRATEJİ ÖZELDİR

Yatırım dünyasında son yıllarda geliştirilen ürünler sayesinde hiç olmadığı kadar zengin seçenekler mevcuttur. Ancak yatırım araçlarının seçimi kadar yatırımın vadesi de yatırımcılar açısından büyük önem taşımaktadır. Çoğumuz uzun vadeli yatırımdan daha ziyade kısa vadede bize getiri sağlayacak yatırım ürünlerine yöneliriz. Halbuki işin sırrı, sürekli getiri için uzun vadeli yatırımlarla uzun vadeli yatırımcı olmaktan geçmekte ve kontrollü riskle yatırım sepeti ve stratejisi oluşturmaktır. Her strateji özeldir ve yatırımcının hangi kurallara riayet edeceği risk ölçütü, sermaye ve kârlılık beklentisiyle oluşur.

Kendiniz için en kârlı yatırım hangisi bulmak için, bu yatırım araçlarının ne anlama geldiğine ve bunlarla ne kazanabileceğimiz konusuna biraz değinelim. Unutmayalım ki geleceği gören iyi bir yatırımcı, bugünden fırsatları yakalayandır.

JEOTERMAL SERA YATIRIMI

Doğru yatırım için o günkü durumu ve koşulları çok iyi analiz etmek ve takip etmek gerekir. Tarımda milli seferberlik dönemine giren ülkemizde doğru planlanmış tarım arazileri yeni yatırım aracı olarak ön plana çıkarken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, seralarda jeotermal ısıtma sisteminin aktif kullanılması için başlattığı çalışmalarla ve verilen teşviklerle jeotermal seracılık sektörünün yüzde 70 büyümesi beklenmektedir.

2020 YILININ SEKTÖRÜ

Yaş sebze meyve fiyatlarındaki artışın önlenmesi ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla seracılık yatırımlarının yeni bir kredi paketiyle desteklenmesine karar verilmesiyle seracılık, Türkiye’de en kârlı tarımsal faaliyetler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla 2020 yılının en kârlı sektörlerinden birinin seracılık olması beklenmektedir. Jeotermal seracılık da yatırım harcamalarının azami yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilir ve ayrıca yaptığınız yatırımı 4 ile 7 yıl içerisinde amorti edebilirsiniz. Doğru zamanda doğru yatırım yapılırsa en hızlı geri dönüş süresi jeotermal seracılıktadır. Bu konuyla ilgili tüm detayları önümüzdeki sayımızda sizlerle paylaşacağım.

Bu yazı toplam 8339 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.