PİYASALAR

  • BIST 1009464.73-0.63%
  • ALTIN2488.7620.19%
  • DOLAR32.5950.13%
  • EURO34.7970.09%
  • STERLİN40.593-0.11%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar hız kesmiyor
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar hız kesmiyor

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımlar hız kesmiyor

A+A-

Kalkınma Bakanı Elvan, MÜSİAD'ın Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri için öngörülen yatırım programları hakkında bilgi verdi.


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyanın ve içinde bulunulan bölgenin çok sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirterek, "Bir yandan, ülkelerin ekonomik ve siyasi krizlerle mücadele ettiklerine şahit olurken, diğer yandan da dünyada güç merkezlerinin batıdan doğuya doğru yer değiştirdiğini görmekteyiz." diye konuştu.

İstikrarı, güveni ve dolayısıyla yatırımları tehdit eden bu olumsuz ortamda dahi, Türkiye'nin bölgesinde de en yüksek büyüme oranına sahip olan ülkelerden biri olma konumunu sürdürdüğünü ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

"Ekonomimizin iç ve dış şoklara karşı direnci her geçen gün artmakta, hükümetimiz iş dünyası ile el ele yatırımın ve üretimin önünü açan yeni başarılara imza atmaktadır. Küresel kriz ve piyasaların belirsizliğinin devam ettiği bu dönemde, Türkiye ekonomisinde hem kamu bütçe dengesi sağlanmış hem de her şeye rağmen yatırım yapılabilir bir ortam oluşmuştur. Ülkemizin kalkınma ve büyüme hedeflerini gerçekleştirmesi, tüm bölgelerimizin potansiyelinin en üst düzeyde değerlendirilmesi ile mümkün olabilecektir.

Bu nedenle, gelişmiş bölgelerimiz kadar yatırım ortamının görece daha az cazip olduğu, rekabet gücünün daha düşük olduğu bölgelerimizin de üretim, istihdam ve ihracata katkı vermesini sağlamak zorundayız. Bu nedenle hükümetimiz döneminde gerçekleştirilen hem ekonomik hem de sosyal alanlardaki reform ve yatırımlarla hem bölgesel ve hem de global bir güç olma yönünde emin adımlarla ilerleyen ülkemizin, özellikle doğu ve güneydoğusunu yatırımcılar için çok daha cazip hale getireceğine inancımız tamdır."

Bakan Elvan, bu çalışmaların odağında iş dünyasının bulunduğunu anlatarak, "Bir süredir yoğun bir şekilde hazırlığını yaptığımız, ekonomimize yeni bir ivme kazandıracak Cazibe Merkezleri Programı da iş dünyamızın potansiyeline duyduğumuz güvenin bir göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, 11 bini aşan üyesi ile MÜSİAD'ın ekonomik alandaki katkılarının yanı sıra toplumsal hayatta da önemli roller oynadığını, bu çerçevede ülkenin kalkınma çalışmaları için önemli bir paydaşı olduğunu söyledi.

Bakan Elvan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin ulaşım, sağlık, eğitim alt yapısı itibarıyla güçlü bölgeler haline kavuştuğunu, bundan sonraki süreçte de güçlü bir sanayi altyapısı oluşturmanın hedeflendiğini söyledi. 

Elvan, en son uygulanan 5. ve 6. bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin istifade ettiğini, ancak bunun yeterli olmadığını, söyledi. Bu yeni Cazibe Merkezi Programı ile yatırımın başından sonuna kadar olan süreçte yatırımcı ile birlikte olunacağını aktaran Elvan, sözlerine şöyle devam etti:"Bu yatırım kamu ve özel kesimin, yatırımcının el ele yürüdüğü bir süreç olacak. Biz yatırımcının eline bir teşvik belgesi verip, gidiniz, yatırımınızı yapınız' demenin ötesine geçiyoruz. Proje fikrinden fizibilite çalışmasına, arsa temininden bina yapımına, makina teçhizat alımından personel alımına, personel eğitiminden işletme aşamasına geçinceye kadar olan tüm süreçler devlet, hükümet, kamu olarak biz sizin yanınızda olacağız. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda bu sorunu çözecek olan siz değilsiniz, biziz. Yatırımın tüm süreçlerinde size danışmanlık, müşavirlik yapacağız, önünüze çıkan her engeli biz kaldıracağız. Dolayısıyla herhangi bir danışmanlık müessesine ihtiyacınız yok, bunu size biz vereceğiz. Bu bir paket program. Yatırımın başından sonuna kadar olan süreci destekleyen bir mekanizma öngördük. Yatırımcı, daha işin başında devletten ne kadarlık bir destek, kredi alacağını, hangi harcamaların kamu tarafından, ne kadarının kendi tarafından karşılanacağını bilecek." 

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.