PİYASALAR

  • BIST 10010276.880.67%
  • ALTIN2390.3670.03%
  • DOLAR32.335-0.05%
  • EURO34.7430.01%
  • STERLİN40.513-0.01%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bakan Bilgin'den HAK-İŞ'e ziyaret
Bakan Bilgin'den HAK-İŞ'e ziyaret

Bakan Bilgin'den HAK-İŞ'e ziyaret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i ziyaretinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından gündeme getirilen konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 23 Eylül 2022 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i ziyaret etti. Bakan Bilgin’in Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile görüşmesin ardından yapılan basın toplantısına, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Ali Osman Akalan, Bakanlık yetkilileri, HAK-İŞ Genel Merkez uzmanları ve basın mensupları katıldı.

Çalışma Hayatının Sorunlarını İlettik

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye'nin geçtiği zor dönemde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin ile yakın çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Bu süreçte ülkemiz için, emek hareketi ve sendikal hareket için çok ciddi düzenlemeleri ve başarıları birlikte yakaladık. Bakanımızın bu gayret ve çabalarını çok önemsiyor, kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu. Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla birlikte kamu çerçeve protokolünü imzalarken üç temel konuda mutabık kaldıklarını anımsatarak, bu konuların acil olarak çözülmesi talebimizi yineledi. 

“Kadro Talebimizi ve Geçici ve Mevsimlik İşçilerin Sorunlarını İlettik”

Arslan, kadro alamayan taşeron şirketlerde ve KİT’lerde çalışan arkadaşlarımızın kadrolarının verilmesi, mevsimlik geçici işçilerin kadro sorunlarının çözülmesi ve 696 ile kadroya geçen işçilerimizin, özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in desteklerini aldıklarını sözlerine ekledi. Arslan, “Bugün daha fazla umut ve daha fazla gelecek ile ilgili beklentilerimizi artırmış bulunmaktayız. Kamu Çerçeve Protokolüne dahil ettiğimiz, kadro alamayan arkadaşlarımızın kadro alabilmeleri, kamuda uzun yıllar kangren haline gelen ve bir türlü çözemediğimiz geçici ve mevsimlik işçilerin kadro sorunları ve kadro alan işçilerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi gibi maddelerimiz vardı. Bu konuların gerçekleşmesi konusunda bu yılın sonuna kadar önemli bir mesafe alacağımızı ifade etmiştik. Bakanımız Vedat Bilgin’in o günkü iradesinin halen devam ettiğini biliyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde bunların gerçekleştirilmesini düşünüyoruz” diye konuştu.

Belediye Şirket Çalışanlarının Sorunlarını Dile Getirdik

Belediye şirketlerinde yaklaşık 450 bin şirket çalışanlarının 6772 sayılı kanunla verilmesi gereken 52 günlük ikramiyeyi kamu kurumu kabul edilmedikleri için alamadıklarına dikkat çeken Arslan, “696 sayılı KHK’da bu konuda bir düzenleme olmamakla beraber, bir kısım yargı kararları esas alınarak bu ikramiyeler verilmemektedir. Burada ciddi bir adaletsizlik var. Belediyelerde çalışanlar kamu işçisi kabul ediliyor, belediyenin şirketi olan çalışanlar, kamu çalışanı olarak kabul edilmiyor. Bu konuları Bakanımıza arz ettik. Bu konularda önemli adımları atacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“EYT Düzenlemesi Bir Türlü Geri Çekilemedi”

Uzun yıllar tartışılan ve gündeme alınmayan EYT konusundaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in cesur yaklaşımlarını önemsediklerini ifade eden Arslan, “Bu çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini biliyoruz. Kendileri de bu konuda son gelinen noktalarla ilgili önümüzdeki süreçlerde ayrıntıları bizlerle de paylaşacaklar. 1999 yılında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme, “Mezarda Emekliliğe Hayır” kampanyalarımızın olduğu bir düzenlemedir. O yıllarda büyük mitingler yapmıştık. IMF’nin baskıları ve stand-by anlaşmalarıyla birlikte EYT düzenlemesi yapıldı ve bu düzenleme bir türlü geri çekilemedi” diye konuştu.

Bakan Bilgin’den Önemli Açıklamalar 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye ve dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Türkiye dünyanın çok zor bir döneminde sorunlarını çözerek daha da güçlenmek kararlılığında. Dünya zor bir dönemden geçiyor, pandeminin arkasından küresel ölçekli ortaya çıkan lojistik ve emtia sorunu, emtia zincirlerinin kopması sonucunda enflasyon bütün dünyada hızlı bir şekilde arttı ve bununla birlikte enerji piyasalarında olağanüstü fiyat artışlarının sektörlere yansımalarıyla birlikte bütün bu zorluklar elbette ki ülkemize de yansıdı” dedi.

“Enflasyonla Mücadelemiz Sürüyor”

Türkiye’nin yaşanan zorluklar karşısında ekonomik büyümeyi sürdürerek, istihdam yaratarak, yatırım ve ihracat yaparak enflasyonla mücadelede yolunu seçtiğini ifade eden Bilgin, “Bu yol Türkiye’nin büyüme, istihdam ve yatırım ilişkisini canlı tutacak bir yöntem. Türkiye’nin genç nüfusu var, işgücüne katılım oranları yüksek ve daha da artıyor” dedi. Bilgin, Türkiye’nin, büyüyerek, ihracat yaparak, üretim gücünü artırarak enflasyonla mücadele edeceğini ve bu sorunları çözeceğini ifade etti.

Türkiye tarihinde en yüksek asgari ücret artışlarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Bilgin, artışlarla birlikte çalışanların enflasyon karşısında soluk alma tedbirlerinin uygulandığına vurgu yaptı. 

“Belediyelerde Protokole Uymayanlar İçin Gerekli Yaptırımları Yapmaya Hazırız”

Kamu Çerçeve Protokolü’nün detayları hakkında da bilgiler veren Bilgin, “Kamu çerçeve protokolü çalışanlara karşı sorumluluklarımızı düzenleyen çok önemli bir protokoldür. Bu protokol içerisinde belediyelerde çalışan 450 bin işçinin yaşadığı sorunların, o protokol çerçevesinde çözülmesi gereklidir. Bütün işverenler zorunlu olarak o protokole uymak zorundalar. Uymayanlar için de gerekli yaptırımları yapmaya da hazırız” uyarısında bulundu. “Bizler kamu işveren sendikasına üye değiliz o protokol bizi bağlamaz düşüncesinin saçma bir düşüncesinin” saçma bir düşünce olduğunu ifade eden Bilgin, “Böyle bir şey olamaz. Hukuki bir bağlayıcılığı vardır, bütün kamuyu bağlar. Onun altında Türk Devletinin yetki verdiği kurum olarak bizlerin imzası vardır. Sosyal paydaşlarımızla uzlaşmaya vardığımız bir çerçeve anlaşmadır” dedi. 

“Geçici İşçiler Sorununu Acilen Çözeceğiz”

Acil konuların ertelenmemesi gerektiğine de vurgu yapan Bilgin, “Acil olan sorunların ertelenmemesi gerekiyor. Geçici işçiler sorunu gibi. Bu sorunu çözeceğiz, bu sorunun çözülmesi lazım” dedi.

Kadro Dışında Kalanlara Müjde

696 KHK ile kadro alan işçilerin yaşadıkları sorunların çözümü konusunda hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Bilgin, “Yaklaşık 1 milyon işçimiz kadroya geçti. O günün şartlarında 90 bin civarında işçimiz kapsam dışında kaldı. Onların da kamuya kadrolu olarak geçmesi, kadro verilmesi konusunu tamamladık. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim” diye konuştu.

“Vergi Dilimleri Konusunda Düzenleme Yapılacak”

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun vergi dilimleri konusunda getirdiği önerilerin diğer konfederasyonlar tarafından da kendilerine iletildiğini belirten Bilgin, “Toplu sözleşmede elde ettiğimiz ücreti toplu sözleşme sonuna kadar elde etmek istiyoruz. Vergi dilimlerindeki artışın ücretlerin alım gücünü aşındırmamasını istiyoruz, bu çok haklı bir taleptir. Bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüşmemiz var. Ücretlilerin toplu sözleşmelerde düşük ücretleri yukarı çekmek için verdikleri mücadeleyi anlamsız hale getiren vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığımızla görüştüm bu konuda olumlu olduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.

“EYT Sorununda Çözüm Aşamasına Gelindi”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret konusunda Aralık ayında değerlendirmelerin başlayacağını hatırlatarak, asgari ücret dışında, birçok konu hakkında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bilgin, “3600 düzenlemesiyle birlikte, kamu personeli arasında yaklaşık 6 milyona yakın çalışanın emeklilikteki hayatlarını düzenleyecek çok ciddi bir reforma imza attık. EYT sorunu 1999 yılında ve öncesinde işe başlayanların karşılaştığı bir sorun. Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldi. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşacağız” müjdesini verdi.

Sendikaların emekçilerin sözcüleri olarak onların taleplerini ileten ve onlar için mücadele veren kuruluşlar olduğunu söyleyen Bilgin, “Türkiye’deki üç büyük konfederasyon ve onların taleplerini her zaman bizim çalışma programımızın öncelikli meseleleri halinde ele alıyoruz. Bu taleplerin Türkiye’nin toplumsal talepleri olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu.

Program sonunda Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Vedat Bilgin’e günün anısına hediye takdiminde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.