PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Stokçuya ‘katmerli’ ceza
Stokçuya ‘katmerli’ ceza

Stokçuya ‘katmerli’ ceza

Vatandaşın cebine göz dikerek piyasanın üzerinde fiyatla satış yapanlar için cezalar ağırlaşıyor. Fahiş fiyat ve stokçuluğa ceza getiren 23 maddelik teklif, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

A+A-

 

​​​​​Fahiş fiyat ve stokçuluğa ceza getiren düzenleme Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 23 maddelik teklifle, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede uygulanan cezai müeyyidelerin üst limitleri artırıldı. Buna göre, fahiş fiyat artışı ile fiyat istikrarsızlığına neden olan işletmelere 100 bin ila 1 milyon lira arasında; stokçuluk için ise üst limit 500 bin lira iken, yeni düzenlemeyle 1 milyon ila 12 milyon lira arasında ceza uygulanacak. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, bir yıl içinde en az 3 defa stokçuluk suçu işleyen üretici ve tedarikçilere 6 güne kadar kapatma cezası uygulayacak.

SORUŞTURMA SÜRECİ HIZLANIYOR

Teklifle, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda da değişikliğe gidilecek. Rekabet Kurulu'nun, haklarında soruşturma açılmasına karar verdiği işletmelere, 15 gün içinde bildireceği soruşturma konusuna ilişkin iddiaların sunumu yeniden düzenlenecek. Rekabet Kurumu'nun yürüttüğü soruşturmalarda daha etkin ve seri biçimde karar alınacak. İşletme hazırladığı soruşturma raporunu Kuruma 30 gün içinde bildirilecek. Savunmaya ilişkin haklı gerekçeler sunulması halinde işletmelere ek olarak 30 gün daha süre tanınacak. İşletmelere açılan soruşturmaların süresi 6 aydan 1 aya düşürülecek.

STOKUN 10’DA 1’İ KADAR CEZA

Reklam Kurulu'na da yeni yetkiler geliyor. Mevcut düzenlemede ürün bedeline bakılmaksızın satıştan kaçınılan her bir işlem için 2 bin 171 lira ceza uygulanıyordu. Bu ceza özellikle otomobil gibi ürünlerde yetersiz olduğu için cezalar artırılacak. Yeni düzenlemeyle, 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmet bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanması öngörülüyor. Pazar yerlerinde kiralama usulü kaldırılmasıyla satış yapılan alanların yalnızca tahsisi usulüyle kullandırılması sağlanacak.

Kaynak:Yenişafak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.